Cineva scrie pe blogul lui Marius Cruceru:
„Misticii sunt cei pt care Dumnezeu este necunoscut, neinteles, ascuns, tainic, etc. Ori pt un crestin Dumnezeu nu este asa, iar Iosif Ton stie sau a stiut asta. De aici, zic eu, revolta vizavi de declaratiile lui. In mediile evanghelice neoprotestante nu se pomeneste de misticism. Nu (ne) caracterizeaza.”
Iată comentariul meu:
Foarte rău dacă în mediile evanghelice neoprotestante nu se pomenește de misticism (dar formula asta trebuie nuanțată).
Doară Biblia e plină de exemple de misticism!
De la prietenul lui Dumnezeu, Avraam, pînă la Isus, dus de Duhul în pustie, ca să fie ispitit de Diavolul, sau pe genunchi în Ghetsimani, cînd “I s-a arătat un înger din cer, ca să-L întărească”.
DEX:
MISTICÍSM s. n. Credință în existența unor forțe supranaturale și în posibilitatea omului de a comunica direct cu aceste forțe (prin revelație, intuiție, extaz)
3 septembrie 2010 la 14:24
Felicitari pentru pozitie si comentariu. Din pacate, DEXul nu rezolva probleme politice, teologice sau metafizice, cata vreme fiecare exploateaza portiuni din definitii, dupa plac sau interes – iar aici „interes” nu are doar inteles negativ. Ce pacat ca e asa, altfel polemicile s-ar putea stinge usor prin relaxarea definitiilor, si bisericile nu s-ar mai separa dupa virgulele unei liste. Atunci.poate ca penticostalii ar fi baptistii carora nu le e teama de extaz, iar baptistii ar fi penticostalii care nu-si doresc cu orice pret extazul. Mai socant ar fi ca isihastii ortodocsi ar fi penticostalii botezati cu forta in copilarie…
3 septembrie 2010 la 14:32
Nici nu am dat de înțeles că DEX-ul rezolvă problemele…
Eu am făcut un comentariu la ceea ce am citat, nu la ce scrie în DEX.
Exemplele date din Biblie, prin asocierea cu punctul de pornire din DEX, au fost suficiente pentru a se înțelege argumentul comentariului meu.
Cîmpul semantic al unui cuvînt nu e definiția din DEX.
Iosif Țon face niște distincții, necesare, în ceea ce privește termenul de misticism:
http://barzilaiendan.wordpress.com/2010/08/13/o-disputa-din-care-castigam-noi
4 septembrie 2010 la 01:51
Numai prima propozitie se referea la articolul dumneavoastra, restul erau divagatii.
3 septembrie 2020 la 12:14
A republicat asta pe RoEvanghelica.