Răscumpărarea memoriei (5)

Răscumpărarea memoriei. Cultul penticostal în perioada comunistă – Vasilică Croitor, Succeed Publishing, Medgidia, 2010, 437 p.

“În mediul penticostal românesc, personalitatea cea mai reprezentativă și respectată pentru suferințele îndurate sub regimul comunist este Constantin Caraman. Din păcate, nu a existat niciun interes până în prezent de a valorifica literar experiența și eroismul acestui mare bărbat al credinței. […]

Arestat de 3 ori, pentru intervale scurte, a petrecut în total doi ani în închisorile comuniste, însă a trăit întreaga viață sub supraveghere și cu mari riscuri. Până la Revoluția din 1989, Caraman a fost ținut neîntrerupt sub supraveghere și deseori anchetat de autorități pentru activitatea clandestină întreprinsă în slujba Bisericii subterane. […]

Un promotor al conceptului de Biserică subterană, Caraman i-a ajutat pe liderii occidentali să cunoască situația Bisericii din România și compromisul făcut de liderii Cultului. Mărturiile păstrate în DUI “RODION” (dosarul său) și DUI “PRELAȚII” (dosarul în care erau urmăriți semnatarii scrisorii care s-a difuzat la “Europ Liberă”) atestă faptul că în viziunea lui Caraman, a fraților Răscol și a altor credincioși mai influenți, conducerea Cultului trebuia înlocuită cu una care să promoveze lucrarea Duhului Sfânt.

Caraman a știut bine care erau riscurile la care se supunea. Lucrarea sa subterană și-a asumat-o cu toată responsabilitatea, nu din spirit de aventură sau naivitate.” (p. 273, 274, 278)

DUI – Dosar de urmărire informativă

Un răspuns to “Răscumpărarea memoriei (5)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: