Sofism evanghelic

Pe Facebook, am găsit undeva următorul comentariu, în legătură cu cartea „Răscumpărarea memoriei”:

„ar trebui sa-i credem mai mult pe fratii nostrii care se pocaiesc de faptele lor. si sa-i iubim…lucru care lipseste intre frati.

Apoi, cu privire la trecut si la unii care au colaborat si nu mai sunt printre noi, sa fie lasati in grija Domnului.

In final, securitatea cu dosarele ei n-ar trebui crezuta asa de tare, cu toate ”documentele” ei”

Comentariul respectiv e mostra de sofism (gindire falsa).

1. Daca nu exista iubire intre frati (ceea ce e adevarat doar intr-o anumita masura, trebuie discernamint in a exprima potrivit o asemenea situatie), asta ARE DE A FACE tocmai cu istoria confesionala pe care o prezinta cartea Rascumpararea memoriei.

2. De ce unii care au colaborat si au murit sa fie lasati in pace? DIMPOTRIVA. Marx a pus in circulatie idei care au avut consecinte dramatice – genocid. Crestinii ar trebui sa fie primii care sa sublinieze faptul ca IDEILE au consecinte. Francis Schaeffer spunea ca batalia e la nivelul ideilor. Nu, oamenii sa nu creada cumva ca nu vor exista consecinte pentru ideile si faptele lor.

3. Nu e vorba de „securitatea cu dosarele ei”, ci e vorba de unul dintre modurile in care omenirea pastreaza informatii despre trecutul ei. Altadata se scria pe tablite de lut sau pe papirusuri. Si acolo sint si mai multe discutii despre autenticitatea lor si relevanta lor. In cazul documentelor, acestea nu mai sint in posesia securitatii, deci documentele nu mai au acelasi statut precum in regimul comunist. Ele devin ALTCEVA decit erau in regimul comunist.

Dar daca nu dam crezare documentelor (nici nu trebuie in totalitate, ele trebuie verificate), de unde stim care sint „unii care au colaborat”? Daca nu stim, atunci ii lasam pe toti in pace, nu? Si pe cei morti si pe cei vii. Dar daca ii lasam pe TOTI in pace, atunci nu este iubire intre frati! Ca sint suspiciuni, neclaritati, relationari false etc.

Iata sofismul!

Un răspuns to “Sofism evanghelic”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: