Răscumpărarea memoriei (6)

Răscumpărarea memoriei. Cultul penticostal în perioada comunistă – Vasilică Croitor, Succeed Publishing, Medgidia, 2010, 437 p.

“Istoria penticostală până la Revoluție a susținut că Mișcarea penticostală a început în mod unic la Păuliș, Arad. Astăzi, teza aceasta nu mai stă în picioare, mărturiile existente arătând că revărsarea Duhului Sfânt a fost cunoscută și de alți credincioși din Bucovina, dacă nu mai devreme de Păuliș, cel puțin concomitent. Inclusiv Trandafir Șandru menționează în treacăt trezirea din cadrul unei comunități luterane din județul Sibiu, în anul 1919. Vezi Trandafir Șandru, Biserica Penticostală în istoria creștinismului, București, Editura Bisericii lui Dumnezeu Apostolice din România, 1992, p. 130.

Foarte puțină atenție se acordă astăzi, de exemplu, grupării Ucenicii Domnului Nostru Isus Hristos, ale cărei rădăcini coboară înainte de Primul Război Mondial. Deși a murit ca martir, păstorul Jiloveanu nu a fost pomenit decât în treacăt în relatările biografice ale contemporanilor săi. Bătut crunt de Securitate, după ce a mers acolo din proprie inițiativă, pentru a protesta față de arestarea unor credincioși, Jiloveanu a murit la scurt timp, însă Biserica în care a slujit avea să devină cea mai mare din București, cu cel mai mare număr de membri și cu cel mai mare local. Comunitatea fondată de Jiloveanu a ajuns să fie păstorită apoi de Trandafir Șandru, de Emil Bulgăr și apoi, până la Revoluție, de Pavel Bochian. Vezi mărturia lui Caraman și Ardeu, citați de Valeriu Andreiescu, în Tradiția mișcării penticostale, p. 316.” (Nota 23 – p. 31)

Un răspuns to “Răscumpărarea memoriei (6)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: