Răscumpărarea memoriei (13)

Răscumpărarea memoriei. Cultul penticostal în perioada comunistă – Vasilică Croitor, Succeed Publishing, Medgidia, 2010, 437 p.

“Majoritatea cărților și a bibliilor care circulau în interiorul țării erau rodul sacrificiilor Bisericii aflate dincolo de Cortina de Fier și al unei mobilizări exemplare din partea unor lideri creștini, unii de origine română, precum Richard Wurmbrand, Ieremia Hodoroabă, Vladimir Caravan, Iosif Țon etc., iar alții occidentali, precum Brother Andrew, supranumit ‘Contrabandistul lui Dumnezeu’.” (p. 109)

“Pentru că aducerea literaturii din străinătate se făcea cu mari riscuri și în cantități insuficiente, odată cu apariția unor aparate mai mdoerne de multiplicare, s-a încercat copierea clandestină și difuzarea copiilor în rândurile credincioșilor. Cărți de poezii, de cântări, mărturii ale unor credincioși, profeții, broșuri și chiar cărți voluminoase circulau sub forma unor copii bătute la mașină sau copiate la ‘xerox’. În România, nu se cunosc exemple de tipografii secrete, clandestine, cum au fost cele utilizate de Biserica subterană din Uniunea Sovietică și China. Pentru a evita multiplicarea documentelor religioase, publicațiile în samizdat sau manifestele contra guvernului, proprietarii mașinilor de scris erau chemați anual la Miliție cu mașina de scris pentru a dactilografia o fișă cu caracterele literelor, cifrelor și semnelor ortografice. Când se interceptau materiale dactilografiate, acestea erau comparate cu probele existente, pentru a li se stabili proveniența.” (p. 113-114)

Reclame

Un răspuns to “Răscumpărarea memoriei (13)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: