Răscumpărarea memoriei (17)

Răscumpărarea memoriei. Cultul penticostal în perioada comunistă – Vasilică Croitor, Succeed Publishing, Medgidia, 2010, 437 p.

“Este foarte important de precizat faptul că unii informatori nu au dat nicio notă scrisă, ci doar informații verbale, în unele cazuri prin telefon, note care au fost consemnate de agentul de legătură. Aceste note sunt consemnate însă meticulos de către agentul de legătură, care specifică locul în care a avut loc conversația și detalii ale întâlnirii. Legea nr. 187 / 1999 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea poliției politice comuniste menționează în articolul 5, aliniatul 3:

Este colaborator al poliției politice comuniste, în sensul prezentei legi persoana care a furnizat sau a înlesnit transmiterea de informații, indiferent sub ce formă, precum note și rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii operativi, prin care se denunțau activitățile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist, de natură să aducă atingere drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Informațiile cuprinse în declarațiile, procesele-verbale de interogatoriu sau de confruntare, date în timpul anchetei și procesului, în stare de libertate, de reținere ori de arest de către persoana interogată pentru motive politice privind cauza pentru care a fost fie cercetată, fie judecată și condamnată, nu fac obiectul acestei prevederi.

Acest articol are meritul de a delimita în mod clar calitatea de informator și colaborator al poliției politice. Pe de o parte, se menționează că, indiferent de calea de transmisie a informației, aceasta este luată în seamă dacă a servit intereselor regimului totalitar. Pe de altă parte, se specifică faptul că informațiile smulse sub anchetă nu reprezintă un act de colaborare cu regimul comunist.” (p. 155)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: