Simpatie pentru victime

“Din păcate nu știm să ne ocupăm de victime.” (Sorin C.)

Chestiunea aceasta e chiar mai dureroasă decît chestiunea colaboraționismului.

Pentru că chestiunea simpatiei umane și creștine pentru victime trece dincolo de o anumită perioadă istorică sau un anumit regim politic dictatorial.

De aceea am ales să încep cu un exemplu pe care mi-l amintea cineva acum cîțiva ani: O femeie fusese înșelată de soțul ei, ambii find, parcă, din biserică. Biserica nu știa cum să se raporteze la victimă. De fapt, comunitatea creștină o transforma, a doua oară, în victimă.

Și sînt o droaie de alte exemple în care se vede cum comunitatea creștină e gata să cînte 10 cîntări sau să se roage cîteva zile, dar știe mai puțin să plîngă cu cei care plîng (și să se bucure cu cei care se bucură).

Cît timp Nicky Pop sau oricine altcineva (acuzat pe drept sau pe nedrept) va fi în centrul discuțiilor noastre, lucrul acesta înseamnă că noi îi transformăm, pe cei care au suferit din pricina credinței lor, în victime DIN NOU.

În timp ce am citit cartea lui Vasilică Croitor, am fost impresionat atît de destinul unor creștini penticostali, cît și de grija autorului de a le acorda un loc meritat în discursul său livresc.

Comunitățile creștine pot acorda, mai ales în anul care vine, atenție celor care au suferit.

Fie prin întîlniri de prezentare a cazurilor CLARE, fie organizînd mese frățești în care să acorde locurile de onoare acelora care au suferit din pricina “fraților”.

Se pot scrie niște cuvinte pline de sensibilitate și apreciere în scrisori personale și scrisori oficiale transmise de conducerile bisericilor.

Cînd Nicolae Moldoveanu a împlinit 80 de ani, i-am trimis o felicitare în care am menționat care sînt, dintre compozițiile sale, preferințele mele, pe care le cînt de 25 de ani. Abia după cîteva luni l-am și cunoscut, fiind în trecere prin Sibiu.

Un buchet de flori oferit celor în viață sau pus pe mormîntul celor ce-au zburat spre veșnicie poate să fie un alt gest uman, creștinesc, simplu.

Desigur, nu ar trebui să credem cumva că doar cîteva gesturi simple vor compensa suficient suferințele îndurate de victimele la care ne referim. Dar pot să recupereze ceva din demnitatea umană, a lor și a noastră.

În primul rînd, e evident că trebuie să aflăm despre victime, cine sînt și cîte ceva din viața lor.

În sensul acesta, a citi cartea lui Vasilică Croitor poate fi un gest de onorare a memoriei victimelor regimului comunist.

Avem în ghetoul evanghelic destule cîntecele săltărețe și poezioare de nivel literar jenant. O doină românească, de bun gust, dedicată victimelor, ar fi un gest de simpatie față de cei care au suferit. Și un act de închinare înaintea Creatorului, în fața căruia nu banii sau puterea politică contează, ci INIMA, avîntul ei de a coborî cerul în noi!

Nu în ultimul rînd, a cunoaște despre suferința unora din alte confesiuni creștine poate să genereze sensibilitate în sufletele noastre, care, după se vede, sînt îndîrjite mai degrabă în cele politice, fie că e vorba de Nicky Pop, de Convenția din Atlanta sau de viitorul Congres al penticostalilor din România.

Să nu uite nici penticostalii nici alți evanghelici că și înainte și după ’89 au fost creștini din străinătate din diverse confesiuni creștine care s-au rugat pentru cei ce sufereau în România și i-au ajutat.

Sînt rușinat de comoditatea și superficialitatea spirituală a bisericilor evanghelice din România, preocupate mai degrabă să-și pună termopane și monitoare și consumînd mari energii umane și materiale pentru programele de duminică și tot felul de conferințe, tabere și festivaluri, decît să afle adevărul incomod despre istoria proprie, despre starea imorală a României contemporane și să dezvolte, cu darurile spirituale pe care Dumnezeu le-a făcut cadou, acel flux normal de prietenie și solidaritate către frații de credință dar și către semenii lor, care au și ei nevoie de sare și lumină.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: