Răscumpărarea memoriei (22)

Răscumpărarea memoriei. Cultul penticostal în perioada comunistă – Vasilică Croitor, Succeed Publishing, Medgidia, 2010, 437 p.

“Este demnă de apreciat tactica adoptată și de Pavel Bochian sau Ioan Danicu, care au căutat să îi acopere pe cei care botezau în secret. Pe de o parte, știau că dacă botează fără aprobarea DC [Departamentul Cultelor] își pierd carnetul de păstor, dar, pe de cealaltă parte, nici nu puteau justifica în fața membrilor un eventual refuz de a-i boteza pe cei care se convertiseră de mai multă vreme. Așadar, au ales să-i treacă cu vederea pe cei care nu aveau carnet de păstor și totuși botezau.

Botezătorii clandestini riscau pedeapsa cu închisoarea, fiindcă erau acuzați de uzurpare de calități oficiale. Un credincios din Ardeal l-a întrebat pe împuternicit ce pedeapsă se ia pentru botez ilegal. La răspunsul acestuia că pedeapsa este de un an închisoare, fratele a spus că atunci va face botezul la lumina zilei, fiindcă are 30 de candidați, și pentru asta se merită să plătească un an de închisoare!

O nouă dificultate se ivea după efectuarea botezului secret, fiindcă nu exista un temei pentru trecerea celor botezați în registrul de membri. Păstorul Oprea a căutat să recurgă la un un subterfugiu în biserica din Crângași, schimbând cererile de membru. Atunci a insistat ca persoanele care frecventau Biserica – în realitate botezate clandestin –, să fie incluse pe liste de membri, însă Danciu s-a opus. Botezul secret mai ridica o problemă – participarea la Cina Domnului. Fiindcă în Biserica penticostală nu se pot împărtăși decât cei botezați, credincioșii se mirau că persoane “nebotezate” luau parte la Cină.

Iată cum a procedat Oprea înainte de a-l boteza: l-a sfătuit ca într-una din duminici, în timpul orei de evanghelizare, dânsul să se ridice în picioare și să mărturisească cu glas tare, în public, că începând cu această dată dânsul s-a hotărât să se predea Domnului și să se pocăiască, cu scopul ca toți să-l cunoască de acum și să nu li se pară nimănui suspect când îl vor vedea participând la Cina Domnului. Tânărul Victor s-a conformat indicațiilor lui Oprea și a făcut întocmai. Imediat după aceasta, în aceeași săptămână, Oprea l-a și botezat în apă (…) Mai târziu, după vreo două luni, Bochian împărțea cina în Crângași și deodată îl vede și pe tânărul Victor pe genunchi pentru a participa la Cină. S-a uitat bine la el, nu i-a spus nimic, ci i-a dat și lui Cina. [ACNSAS, Dosar R6937, f. 35-36.]

Păstorul Vasile Răscol, alături de alți pionieri ai credinței penticostale din Bucovina, Arcadie Măzăreanu, Mitruță Dumbrăveanu, Zamfir Dumitru, au fost somați de Gross să înceteze a mai oficia botezuri în secret. În cele din urmă, au căzut într-o cursă pe care acesta le-a întins-o, toți patru fiind sancționați. Răscol a rămas fără legitimația de păstor, iar Arcadie Lăzăreanu a făcut șase luni de închisoare în urma incidentului. Cu toate acestea, toți ai continuat să lucreze pe cont propriu, fiind etichetați dizidenți, având însă o mare influență în rândurile credincioșilor din Cultul Penticostal. Până la moarte, aceștia au fost considerați niște titani ai credinței penticostale și s-au bucurat de un mare respect din partea credincioșilor.” (p. 259-260)

Reclame

Un răspuns to “Răscumpărarea memoriei (22)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: