Bunătate (1)

“Învățătura pe care ne-a dat-o Domnul Isus Cristos ar trebui să fie baza gândirii noastre, a teologiei noastre și a trăirii noastre. […]

Teologia este o sistematizare a ideilor principale din Sfânta Scriptură. Teologul ia câteva teme principale, se uită prin toată Scriptura și culege tot ce se scrie aici despre fiecare dintre acestea și sistematizează totul, făcând apoi formulări generalizatoare. Astfel, teologul ne spune ce este scris în Biblie despre Dumnezeu, despre Domnul Isus Cristos, despre Duhul Sfânt, despre om, despre păcat, despre mântuire, despre Biserică, despre viața de după moarte și despre viitorul spre care ne duce istoria. Desigur, fiecare teolog înțelege textele în felul său și sistematizează informațiile din Biblie într-un mod propriu, astfel obținându-se teologii atât de diferite una de alta. Dar cum să le distingem noi? Oare ce fel de “chei” ne trebuie ca să intrăm în secretul fiecărei teologii? […]

De la Martin Luther încoace, în lumea protestantă s-a stabilit în mod tacit că teologia noastră se construiește pe epistolele lui Pavel. După ce își construiesc sistemul teologic pe această bază, teologii încearcă să includă cumva în acest sistem și învățătura lui Isus. Dacă unele lucruri pe care le spune Isus nu se potrivesc cu sistemul deja construit, ele sunt lăsate implicit la o parte. Și, practic, multe învățături ale Domnului Isus sunt ignorate sau neglijate, fiindcă nu se potrivesc în sistemul deja creat.

Dar ce se întâmplă dacă luăm învățătura Domnului Isus ca punct de pornire și ne construim pe ea sistemul nostru de gândire, sau teologia noastră sistematică? Cartea de față este răspunsul la această întrebare. Am pornit de la convingerea că învățătura Domnului Isus ne-a fost dată tocmai ca să devină concepția noastră despre lume și viață.” (p. 12-14)

Bunătate: o teologie bazată pe învățătura Domnului nostru Isus Cristos – Iosif Țon, Editura Cartea Creștină, Oradea, 2010, 399 p.

Un răspuns to “Bunătate (1)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: