Ar trebui Marius Cruceru să meargă la întîlnirea Străjerilor la Băile Felix din decembrie?

Cineva scrie pe blogul lui Marius Cruceru: „…fratele Marius nu a fost la nici o întâlnire de-a Străjerilor (sau dacă a fost atunci îmi retrag cuvintele) ca să cunoască fenomenul şi teologia lor.”

Iată comentariul meu:

Iată o chestiune generală care rămîne importantă în discuțiile de pe Internet:

Trebuie cineva să fie prezent la un anumit eveniment ca să aibă o părere avizată despre acel eveniment?

Depinde…

În epoca noastră, informațiile circulă rapid, existînd, desigur, și dezavantajul circulației rapide a informațiilor incorecte.

Esența chestiunii constă în modul în care este prezentată realitatea – dacă există corespondență între prezentare și realitate, dar, pe de altă parte, contează și modul subiectiv în care cineva scrie despre un anumit eveniment public. Un pastor ar trebui să aibă format un anumit ochi, un artist are o anumită sensibilitate, un jurnalist are responsabilitatea să redea aspecte esențiale ale evenimentului, dar un editorialist vine cu o singură chestiune pe care o îmbracă într-o anumită formă de comunicare etc.

Ravi Zacharias: „În termeni simpli, adevărul ține de două teste: afirmațiile făcute trebuie să corespundă realității, iar sistemul de gîndire rezultat trebuie să fie coerent.”.

Chestiunea „cît de reală e realitatea” complică dezbaterea, mai ales pe blogul lui Marius Cruceru, care evită, din diverse motive, chestiunile… exacte.

Dacă concretizăm chestiunea la: „Ar trebui Marius Cruceru să meargă la întîlnirea Străjerilor la Băile Felix din decembrie?”, cred că răspunsul este DA.

1. Pentru că nu are destule informații despre cum se manifestă Străjerii (că doară nu există doar un singur grup Străjerii care poate fi definit teologic, sociologic sau în alt fel). Ori, din păcate, Marius Cruceru a făcut deja afirmații categorice, grave, chiar iresponsabile la adresa Străjerilor, fără să fi prezentat informații COERENTE.

2. Pentru că este decanul Facultății de Teologie de la Universitatea Emanuel. Din păcate, teologii de la București și cei de la Oradea nu au abordat, din punct de vedere teologic, chestiunea pelagianismului, de care a fost acuzat Iosif Țon anul trecut, iar acum, din nou, nu există evaluare teologică pentru fenomenul Străjerii. Cu alte cuvinte, instituțiile confesionale de învățămînt superior riscă să-și piardă din credibilitate în mediul confesional evanghelic prin pasivitatea de care dau dovadă în astfel de chestiuni de interes public.

3. Pentru că este cel mai citit blogger cu articole și discuții din domeniul religios evanghelic și, dacă nu ca decan, atunci ca blogger de un anumit calibru, ar trebui să ofere informații despre evenimentul care va avea loc lîngă Oradea. Are mașină, are bani de benzină, are cameră foto, are aparat conceptual teologic cu care să evalueze ce vede acolo.

Și, dacă mi se permite un zîmbet pe 16 mm, are și arfă, poate că dacă Marius David le cîntă din arfă, cine știe?, pleacă duhurile necurate care or fi intrat în Străjeri… :)

Reclame

5 răspunsuri to “Ar trebui Marius Cruceru să meargă la întîlnirea Străjerilor la Băile Felix din decembrie?”

 1. gamaliel Says:

  Dar cum ar fi daca ar canta Marius din „arfa” si-ar pleca in adancuri toate duhurile starnite pe crisuri de pstarile lui? N-am fi mai castigati? Si poate i-am scuti si pe fratii strajeri de-a petrece ore in rugaciune…pentru minunatul nostru exemplar. Sa punem de-o cantare…daca nu cu arfa..cu lauta. Poate uite asa vor fi mai putini cei dusi cu pluta.

 2. Alin Cristea Says:

  Gamaliel, numele celui la care te referi este Marius Cruceru. Așa cum fac de mai mulți ani, solicit celor care comentează în public să se refere la oameni cu prenume și nume (în afara cazurilor cînd stilistica o cere: Rotundu, Pătrățosu etc.)

  Pe blogul lui Marius Cruceru ai primit cartonaș roșu.

  Pe blogul meu primești cartonaș galben – din pricina acestui comentariu cam subțirel… :)

  Dar de dragul rimei a trecut de data asta… :)

 3. gamaliel Says:

  Fac un apel catre organizatorii actiunii Strajerilor de la Baile Felix sa-i ofere lui Marius Cruceru o invitatie oficiala, pentru a putea vedea pe viu ce se intampla, pentru a lua interviuri si apoi e liber sa scrie opinia, punctul de vedere in cunostinta de cauza. In alta ordine de idei, Marius Cruceru e liber sa dea cartonase rosii cate doreste, pentru ca oricum am constatat ca atunci cand nu are argumente la postarile sau replicile altora…atunci cand i se spun lucrurile direct in fata…lucruri din ograda proprie stie doar atat…ESTI BANAT. Ce sa facem, cultua dialogului se invata. Unii o invata mai usor, altii mai greu.

 4. Alin Cristea Says:

  1. Primul lucru de care trebuie să ținem cont e faptul că, prin pozițiile pe care le deține, Marius Cruceru probabil știe mai multe lucruri din lumea confesională decît știm noi, cei care comentăm. E adevărat că și, cu cît crește volumul informațiilor, s-ar putea să crească și procentul de informații incomplete, incorecte, furnizate de persoane dubioase sau însușite de receptor în mod pripit.

  Și e la fel de adevărat că deseori e destul de nepriceput în a comunica cu publicul astfel de lucruri „sensibile”…

  2. Al doilea lucru pe care ar trebui să îl știi, Gamaliel, este că nu o dată mi-am exprimat solidaritatea cu Marius Cruceru, ÎN ANUMITE CONTEXTE.

  ȘI PÎNĂ LA UN PUNCT.

  Ți-am spus că ai cartonaș galben, acum îl ai pe cel roșu. Revino, dacă vrei, după 1 ianuarie 2011, cu gînduri mai bune.

  Faptul că ești banat este mai degrabă o chestiune care te privește, nu văd, mai ales în contextul discuțiilor actuale, de ce ar fi o chestiune de interes pentru vizitatorii acestui blog.

  Desigur, gestul tău este jignitor, ce ai crezut, că eu adun aici nemulțumiții de la Marius Cruceru?

  3. Ca să folosesc acest prilej în interesul cititorilor, voi ridica problema invitației.

  Dar a nu a lui Marius Cruceru, ci a lui Iosif Țon. Nu la Străjerii, ci la Biserica Emanuel, în 13 decembrie 2010, cînd s-a sărbătorit centenarul bisericii.

  – A fost invitat Iosif Țon?

  – Care a fost motivul / motivele pentru care nu a participat?

  – Dacă a fost invitat, cei care l-au invitat DE CE l-au invitat? Nu știau de derapajele baptistului carismatic Iosif Țon? De cînd știau?

  – A fost implicată biserica (cei care formează biserica, nu comitetul) în această invitație? Sau a fost o procedură de culise?

 5. O întrebare importantă pentru Natan Mladin « România Evanghelică Says:

  […] Ar trebui Marius Cruceru să meargă la întîlnirea Străjerilor la Băile Felix din decembrie? […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: