Din cîte am citit, Mișcarea Străjerii e condusă de 3 pastori… baptiști. (Azi am fost la Biserica Baptistă din Băile Felix, unde este păstor Nelu Demeter, a predicat Iosif Țon.)
De ce să fie vorba de vreo trecere a lui Iosif Țon de la baptiști la penticostali?
(Dacă o să fie, punem pariu că o să ne anunțe?)
Iosif Țon s-a declarat baptist carismatic. (Nici nu văd cum un baptist ar putea fi altfel decît carismatic!)
Problema apare la ce semnificație dăm cuvîntului CARISMATIC.
1. Iosif Țon se referă nu la o denominație religioasă, ci la o manifestare în cadrul… baptismului (Doamne-ajută!).
2. Paul Negruț se referă la practici suspecte, folosind cuvîntul “carismatic” ca un bau-bau pentru baptiștii înțepeniți în bisericile pastorilor scrobiți.
3. Ioan Peia spune că Mișcarea Străjerilor nu este carismatică (ei nu…, dar ce sînt? Luterani nemțălăi care zîmbesc o dată pe săptămînă?), probabil cu intenția de a evita asocierea Mișcării cu nume din Occident cunoscute pentru exagerările doctrinare și practici dubioase.
4. Radu Gheorghiță NU folosește termenul, dar explicațiile sale se referă la devieri doctrinare și practici dubioase din Occident.
5. Să fi ajuns oare la noi aceste practici dubioase? Cine să știe? Marius Cruceru în nici un caz, nu e în stare să adune minime informații despre ce se petrece în Oradea și în jurul orașului de pe Criș. În schimb, folosește YouTube la greu, aducînd orice fel de informații în afară de cele despre… Străjeri.
6. Colac peste pupăză, pastorul penticostal Vasilică Croitor ne spune:
“În acest punct, îmi scot pălăria în fața propagandei baptiste care a reușit în România ceva special: demonizarea cuvântului carismatic.
Chiar înainte să fie vreunul în România.
În afara țării, altfel sunt percepuți carismaticii, chiar de către baptiștii conservatori.”
Așadar, la fel cum cuvîntul “liberal” are înțeles divers în context american și în context european / românesc, tot astfel cuvîntul “carismatic” are alt înțeles în context american și în context românesc.
Mai exact, în context românesc, încă… NU ARE. :)
Ne belim ochii pe Internet și căscăm gura, încercînd să aflăm ce semnificație capătă acest cuvînt în contextul discuțiilor actuale (mă rog, acolo unde sînt discuții, și nu violențe verbale).
Din acest punct de vedere, actuala situație, care obligă la dezbatere TEOLOGICĂ și clarificări doctrinare și conceptuale, va fi un cîștig pentru spațiul confesional evanghelic din România.
Dar lucrul ăsta va fi evident DOAR peste 5-10 ani, cînd vom privi retrospectiv.
Sloganul meu “electoral” a fost și este în continuare:
9 februarie 2011 la 19:47
[…] Diferența dintre penticostali și carismatici (1) Diferența dintre penticostali și carismatici (2) Bă, pocăiților, care sînteți carismatici? […]
26 aprilie 2011 la 21:00
[…] murdar atatia oameni in blogosfera? Conteaza ca Alin Cristea are titluri care ne bulverseaza crezurile si personagiile? Conteaza ca Razvan il ataca pe DanutM sau mai stiu eu pe cine i se pune pata? […]
1 decembrie 2017 la 21:27
A republicat asta pe RoEvanghelica.