AD:
Tocmai am citit „scrisoarea” fratelui Cruceru catre Bodo si am o mare dilema…de ce o scrisoare care are destinatar este facuta publica pe net? sau…cum ar fi daca timpul in care fratii scriu replicile la aceasta „scrisoare” l-ar folosi in rugaciune pentru Bodo ?
CV:
Raspunsul e simplu: pt ca e scrisoare deschisa. E un gen de comunicare/interpelare publica cu chichitzele ei…citeste toate comentariile pe care le-a generat acea postare si o sa ti dai seama mai bine de intentia autorului.
DS:
nu mai incerca sa il „scoti” pe cruceru. acea „scrisoare” nu face nimic altceva decat sa dea foc unor paie, complet degeaba. deh, asa stiu unii sa isi faca simtita prezenta.
din pacate, la Romani, astfel de atitudini prind. orice om… care vine cu intrebari „retorice” prinde teren, pt ca romanii iubesc controversa.
acea „scrisoare” e PENIBILA si nimic mai mult !
CV
N-are Marius nevoie sa-l „scot” eu, si nu intodeauna sunt confortabil cu anumite abordari ale lui (stie si el asta) dar daca Bodo ar intelege mesajul scrisorii ar fi mult mai cistigat. Si da, am o simpatie pentru Marius pentru ca am incercat sa-i cunosc inima.
DS
Blogul lui Cruceru si in special articolul cu pricina nu ar fi citit de nimeni daca nu ar fi umplut de picanterii si daca nu ar semana controversa.
Unii chiar se plictisesc, iar atunci, despre ce oare sa… scrie? Au epuizat toate subiectele tabu si atunci se leaga de orice pare a fi „cool”.
Vorba aia, hotului de hot ii e frica. Cam asa e si cu „vulturii la hoit” sau cu „pastorii ratati” din acel text.
Alin Cristea:
Comentariul lui DS e prostesc.
Blogul lui Marius Cruceru (asa il cheama, ba, S.) e citit de foarte multi nu doar pentru picanterii, ci din alte motive care ar trebui sa fie tema pentru studiul blogosferei romanesti.
Primul blog …al lui Marius Cruceru s-a numit La Patratosu si a fost un fenomen. Cind si-a lansat Ion Iliescu blog, primele doua bloguri din Topul blogurilor romanesti de pe platforma WordPress erau cel al lui Ion Iliescu si cel al lui Marius Cruceru.
Si al doilea blog al lui Marius Cruceru are pozitie foarte buna, azi a fost pe 1 si pe 2, dar de obicei e in primele 5 pozitii. Comentariul lui DS e, asadar, prostesc.
Alin Cristea:
Nu este adevarat ceea ce spune DS, ca acea scrisoare ar fi penibila. Acea scrisoare este importanta. Lui Marius Cruceru i-a iesit un articol bun, fapt remarcat la comentarii si de catre mentorul lui din tinerete, Danut Manastireanu.
DS:
pentru cine e importanta acea scrisoare? ceea ce scrieti voi pe bloguri nu face NIMIC ALTCEVA decat sa starneasca discutii.
Daca maine ar declara cineva ca blogul lui Marilyn Manson e cel mai citit blog, oare asta l-ar schimba cu ceva in bi…ne pe Marilyn Manson? Daca blogurile lui Iliescu si al lui Cruceru sunt pe pozitii apropiate, trebuie sa ii ridicam statuie lui Iliescu si apoi lui Cruceru? Si ziarul Cancan e citit, dar asta tot nu il face un ziar BUN.
Doriti rating? Exista firme care se ocupa cu asa ceva, daca asta va preocupa.
In plus, nu sunteti nici consecventi. permite-mi, D-le Alin Cristea (nu imi permit sa va spun „bă”, insa bunul simt e un gust fin, dobandit cu greu si din pacate, de catre putini oameni) sa va amintesc declaratia zilei scrisa in 30 noiembrie pe pagina dumneavoastra :
Declaratia zilei (30 noiembrie 2010) „Ironia, sarcasmul, cinismul sunt periculos de apropiate, le văd ca pe niște registre ale neputinței, ale neputinței de a fi bun cu oricine, de a fi blând în orice împrejurare.”
Aratati-mi, D-le Alin Cristea, unde se ascund blandetea si iubirea in articolul D-lui Cruceru. Chiar va rog !
Pana la urmatoarea „intalnire” pe facebook, va rog sa folositi formule de politete !
Alin Cristea:
1. Acea scrisoare e importanta pentru spatiul confesional evanghelic.
2. Eu nu am spus sa-i ridicam statuie lui Marius Cruceru (sint cunoscut ca oponentul lui).
3. Exemplul cu pozitia buna in top a lui Marius Cruceru (care in repetate rindur…i si-a aratat dezintereseul pentru topuri) era pentru a arata absurditatea afirmatiei ca „nu ar fi citit de nimeni daca nu ar fi umplut de picanterii”. Blogul are MULTE alte chestiuni de interes pentru cititori. Eu il monitorizez pe Marius Cruceru, asa ca stiu cel mai bine CE contin blogurile lui.
4. Vad ca a aparut aici Declaratia zilei din 30 noiembrie. Care nu ii apartine lui Marius Cruceru, ci unuia dintre cititori. Cunosc destul de bine declaratiile lui Marius Cruceru despre necesitatea ironiei (cu care sint si eu de acord, in parte), dar intuiesc si framintarile lui atunci cind apasa pe pedala mai mult decit ar fi vrut. De retinut ca are de a face cu zeci si sute de comentarii in fiecare zi, asadar e vorba de o supraexpunere ideatica si relationala.
5. Presupun ca cei care ati comentat la adresa articolului „Draga Bodo…” aveti o oarescare zestre de nemultumiri. Sa nu ii punem in circa Patratosului si alte bube pe care nu le are… :)
Asa, doar de final, sa ne aducem aminte ca lucrurile care nu se vad sint mai importante decit cele care se vad… Incercati sa simtiti bataia inimii lui Marius Cruceru, de unde a reiesit acea postare…
AD
…nu vreau sa iau partea nimanui insa sincer nu cred ca e foarte important locul pe care se situeaza blogul fratelui Cruceru…dak ar conta asta pentru intrarea in Rai kiar m-as baga si eu :D…pe ce loc e si cat e de apreciat de cutar…e si cutare e irelevant in acest caz pentru k nu despre asta este vorba…pe mine una nu m-a zidit si mi se pare k numai atunci cand traiesti pentru altii ti-ai castigat cu adevarat viata…si nu vad facandu-se asta decat prin bunatate si blandete …ori in aceasta scrisoare acestea lipsesc cu desavarsire… despre jigniri si replici acide nu stiu ce sa zic, dar sunt sigura ca nu caracterizeaza un om bun si bland…
Alin Cristea
A. Ba eu cred ca e important ce vizibilitate au evanghelicii in spatiul public, ce vizibilitate are blogul unui pastor baptist, ce vizibilitate are o persoana publica precum este Marius Cruceru, care poate stabili in public sau in privat pu…nti cu oameni din societatea in care traim.
B. A vorbi doar despre ceva din punctul de vedere M-A ZIDIT sau NU M-A ZIDIT este un individualism cumplit, caracteristic, de fapt, etosului neoprotestant. Pocaitii sa faca bine sa invete ca nu doar ca sa intre in rai e miza, ci SI a fi marturie, ca sa se largeasca Imparatia lui Dumnezeu.
C. Nu doar prin blindete si bunatate s-a manifestat Isus si crestinii din istoria Bisericii. Exista MULTIPLE aspecte ale vietii de crestin si ele au de a face cu societatea in care traim si cu mediul confesional in care se desfasoara activitatea religioasa a crestinului. SPIRITUL CRITIC este necesar, intr-o anumita masura, tocmai pentru a identifica chestiunile grave si a indica directii de evolutie in folosul spatiului confesional si al societatii romanesti.
AD:
da..cred ca Isus a bloguit non stop si s-a clasat inaintea lui Iliescu..ce sa mai vorbim de vizibilitatea pe care o avea printre romani…hai sa nu EXAGERAM!!!io tare cred k Isus a fost un om simplu si a vorbit pe intelesul tuturor ..nu cred k a ironizat si nici ca a criticat pe toata lumea, ci mai degraba a spus o vorba buna si a mangaiat- eu intr-un Isus bland cred mai degraba!…n-are rost sa o lungim asa k repet: care dintre voi v-ati rugat pentru Bodo si alti rataciti intorsi ?
AD:
Pai de unde sa mai am timp de rugaciune, daca trebuie sa fac studiu biblic aici, pe Facebook?
AD:
By the way, Isus vorbea in pilde, ca sa nu il inteleaga oricine…
Iar unii dintre ucenici l-au parasit, ca era prea de tot cum vorbea…
In loc sa se roage… :))))
1 decembrie 2010 la 00:27
„Pocaitii sa faca bine sa invete ca nu doar ca sa intre in rai e miza, ci SI a fi marturie, ca sa se largeasca Imparatia lui Dumnezeu.”
Pai nu stiu daca Isus ne-a chemat sa intram in rai, dar stiu ca ne-a chemat sa fim sare si lumina, ne-a chemat sa fim instrumente mantuitoare pentru altii. Si mai stiu ca cei care aleg varianta cu „invelirea intr-un stergar si ingroparea” sigur nu ajung in rai. :)
1 decembrie 2010 la 11:15
e interesanta remarca lui DS, cum ca blogurile nu fac decat altceva decat sa starneasca discutii. asta e chiar bine.
si eu cred ca discutiile de pe bloguri nu au finalitatea pe care o pot avea in discutii pe viu, dar asta e doar o parere.
cei care citesc de pe bloguri, isi iau idei pe care le duc in societate. din acea societate face parte si biserica. asadar, ideile se raspandesc.
1 decembrie 2010 la 11:31
Prima observație pe care o putem face e că, în mediul evanghelic, cuvîntul „blog” e, mai mult sau mai puțin, demonizat. Și asta e, în mare parte, consecința modelului de blog oferit de Marius Cruceru.
Blogurile unor pastori penticostali apărute recent – Croitor, Lascău, Ionescu – sînt concepute pe acest model, care conține articole agresive și ironice, și comentarii la fel. Dar mai puține informații, de exemplu din viața pastorului și/sau a bisericii, din viața orașului și/sau a cartierului unde e biserica etc.
Dar blogul e un site! Nimeni nu demonizează… site-urile, ci doar blogurile!
Blogurile, folosind forme prefabricate de site-uri, pot fi ȘI de alt fel decît jurnale mai mult sau mai puțin ideologizate:
– Fotobloguri
– Agregatoare
– Bloguri de informație
– Bloguri de artă culinară
– Blogul unui grup: cenaclu literar, apologetică, tineret la o biserică
Discuțiile pe viu au finalitatea pe care ne-o dorim?
Păi dacă scriem și comentăm pe bloguri, ce am scris rămîne scris și putem reveni la cele scrise, pe cînd, într-o discuție pe viu, verba volant…
Ne dorim discuția pe viu din alte considerente, relaționale – avem impresia că în discuțiile de pe bloguri nu reușim să comunicăm plenar, ceea ce e adevărat uneori.
Dar dacă ne dezvoltăm anumite aptitudini de comunicare pe Internet, atunci putem să comunicăm destul de bine.
În ceea ce mă privește, eu am avut și am colaborări cu oameni pe care nu i-am văzut niciodată, dar pe Internet ne-am dezvoltat relații bune (Messenger, liste de discuții, bloguri, am vorbit și la telefon).
Faptul că ideile se răspîndesc este o chestiune cu două tăișuri. Se pot răspîndi cu semnificație clară sau mai puțin clară. Trăim într-o epocă de poluare ideatică, iconică și fonică.
28 ianuarie 2011 la 20:01
Felicitari, domnul Alin Cristea, pentru obiectivitate!