Fenomenul carismatic (1)

“Doctrinele penticostale au început să se răspândească printre celelalte denominații în jurul anului 1955. La început, evoluția acestora a fost foarte lentă, dar în luna aprilie a anului 1960 rectorul unei biserici episcopale din California și-a anunțat congregația că a primit botezul cu Duhul Sfânt și a început să vorbească în limbi. Acest eveniment, care a atra atenția sporită a televiziunii și a mass-mediei din SUA, și a stat la baza scrierii uneia dintre cele mai bine vândute cărți, este deseori citat ca reprezentând lansarea cu succes a mișcării carismatice moderne.

La început, această mișcare s-a răspândit rapid printre oamenii cu slabe cunoștințe de doctrină evanghelică, dar a captat deopotrivă atenția multor liberali și catolici. Este interesant de observat că primele organizații pentru promovarea darurilor carsmatice au declarat că scopul lor este să folosească “darurile Duhului” ca mijloc de unire a tuturor creștinilor într-un singur front creștin. […]

Pe lângă extremismul și excesele caracteristice, trebuie să recunoaștem că în interiorul mișcării carismaice se regăsesc și oameni care sunt niște ucenici adevărați și dedicați ai Domnului. De asemenea, se pot întâlni grupuri carismatice de închinare care s-au păstrat neatinse de aspectele lumești, superficialitatea, trucurile și afirmațiile nesincere care îi caracterizează în general pe carismatici. Cu toate acestea, chiar și în grupurile carismatice mai bune, practicile carismatice reprezintă o îndepărtare serioasă și gravă de la Biblie, care dăunează în mod serios adevăraților credincioși, predispunându-i unui val irezistibil de viitoare excese și extreme cu mult mai dăunătoare.” (p. 9-10)

Fenomenul carismatic – Peter Masters & John C. Whitcomb, Editura Făclia, Oradea, 2010, 114 p.

Un răspuns to “Fenomenul carismatic (1)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: