S-a trezit și Vasile Taloș…

A scris un articol, în 9 ianuarie 210…

După hibernarea de aproape 1 an, acum se adresează… publicului? fraților păstori?… în contextul discuțiilor despre Mișcarea Străjerii.

Articolul De strajă împrejurul turmei nu clarifică… nimic.

Iată cîteva dintre formulele presărate în articol:

„Împărtăşesc convingerea că numai prin puterea Duhului Sfânt, viaţa şi mărturia bisericilor pot fi înviorate, aprinse şi energizate.”

„Ar fi o greşeală ca bisericile baptiste să reacţioneze exagerat în aceste împrejurări, şi să se raporteze, aşa cum s-a spus, doar la „aberaţiile” unor charismatici.”

„Ar fi regretabil ca şi în plan spiritual, noi românii să copiem doar Occidentul. Iar trezirea să nu fie decât rezultatul unor eforturi şi exagerări omeneşti.”

„Imediat după operaţia la coloana vertebrală pe care am suferit-o în luna februarie, 2010, în primele zile, soţia mea a fost sunată de unul dintre liderii mişcării străjerilor pentru a veni să-mi facă ungerea cu untdelemn şi să se roage pentru mine. (Cred că textul din Iacov 5:14 se aplică şi astăzi.)”

„De ce este nevoie de încă o etichetă religioasă: baptişti charismatici?”

„Da, există păstori baptişti cesaţionişti, dar şi mai mulţi păstori şi mai ales credincioşi care cred că Dumnezeu vorbeşte în multe feluri şi astăzi; că Duhul Sfânt lucrează şi împarte daruri aşa cum voieşte; că rugăciunea pentru vindecarea celor bolnavi este valabilă şi astăzi şi că Dumnezeu răspunde la rugăciuni.”

„Aş dori să-i întreb pe cei ce conduc mişcarea charismatică a „străjerilor”, cum sunt bisericile pe care le păstoresc? Cea mai puternică dovadă că Dumnezeu lucrează şi astăzi, nu sunt minunile, ci, comunitatea autentică de ucenici ai lui Hristos, indiferent de tradiţia căreia îi aparţine.”

„Semnele şi minunile sunt folosite de Dumnezeu în voia Lui suverană pentru a înfrunta ocultismul, magia, demonicul în situaţii speciale; dar numai puterea Duhului Sfânt într-o viaţă predată lui Hristos face din noi martori adevăraţi.”

„Mărturisesc că şi eu sunt străjer, dar fără etichetă!”

3 răspunsuri to “S-a trezit și Vasile Taloș…”

 1. cristi r Says:

  Ma bucur totusi ca 95% din postul acesta il citati pe pastorul Talos si in rest doar afirmati ca articolul „De strajă împrejurul turmei” nu clarifica nimic.

  Erati in asteptarea unui mesaj clarificator, sau din partea fr Talos ati fi asteptat o lamurire, cine are dreptate si cine nu, daca noua miscare este buna sau nu ?

  Tonul dumneavoastra este ironic si zeflemitor, si nu inteleg de ce. Pastorul Talos a scris ce a scris si dumneavostra credeti ca nu e concludent pt ca nu gasiti in el pozitia care v-ar fi placut sau pt ca articolul nu a fost la fel de dur si incisiv (indiferent fata de ce tabara) ca (mai) toate celelalte postate pe net in ultima vreme pe subiectul asta ?

  Poate nu ar fi fara rost sa recititi articolul si sa cititi exact ceea ce autorul intentioneaza, poate va va fi de folos.

 2. Alin Cristea Says:

  1. Puteam să am postul 100% cu citate din articolul lui Vasile Taloș. Aici nu văd rostul discuției.

  2. Afirmația mea e… CLARĂ: Articolul lui Vasile Taloș nu clarifică nimic.

  Care e rostul articolului?

  Acum a complicat intervenția sa cu un scurt mesaj trimis pe o listă de discuții.

  Încă nu văd rostul intervențiilor sale.

  3. Vasile Taloș a fost președintele Uniunii Baptiste timp de 8 ani. Ar putea să fie mai atent la cum se relaționează la publicul larg. Dar mă îndoiesc că este interesat de opiniile oițelor din turme, dacă ne doare și cît ne doare de ce se întîmplă acum.

  Deocamdată consider că Vasile Taloș reactivează, cumva nostalgic, legăturile cu pastorii baptisti. De multi ani sint destul de rezervat fata de relationarea pastorilor baptiști între ei. Manipulare, șantaj, bîrfă și interese meschine – cam astea îmi vin în minte cînd mă gîndesc la cum se relaționează pastorii baptiști. Cît despre cei penticostali, Domnul cu mila, că multă treabă mai are și cu ei, să-i pună pe cărarea dreaptă…

  4. Decît să recitesc eu (și atîția alții) articolul, mai bine ar face Vasile Taloș să-l rescrie. Mai ales că singur recunoaște: „Nu sunt teolog, ci păstor, şi sunt preocupat de misiologie. De aceea abordarea mea va fi una pastorală şi din perspectivă misiologică.”

  Mda, abordarea lui e una de tip.. varză.

  Poate că voi citi încă o dată articolul, dar a intenționat autorul să spună ceva?

  Dacă da, atunci de ce nu a zis?

 3. V.Al.Talos Says:

  Alin Cristea scrie:

  Cind biserica locala este ridicol de intepenita, nu este de dorit sa apara miscari parabisericesti care sa scoata, macar pe unii, din ridicolul intepenirii? – Aceasta este o intrebare, nu o concluzie. O am cam de 17 ani, de la Petrosani, cind, la inceputul anilor ’90, au venit citiva tineri americani din miscarea Calvary Chapel si au facut ceea ce biserica baptista sau biserica penticostala nu facea: evanghelizare pe strada, in piata, vizite la orfelinat, la spital, confruntarea martorilor lui Iehova in mijlocul conferintei la Casa de cultura etc. Unii tineri de la baptisti au vazut imediat diferenta si s-au alaturat miscarii.

  Alin, iti inteleg dezamagirea, dar nu cred ca ai pus intrebarea potrivita.

  Atunci cand „sfesnicul” care exista nu mai lumineaza, Dumnezeu poate sa aprinda un „sfesnic” nou. Vezi: Apocalipsa 2:5. In ochii Domnului Isus, bisericile locale sunt sfesnice de aur. Vezi: Apocalipsa 1:20

  In intelegerea mea, miscarile (organizatiile parabisericesti) sunt folosite de Dumnezeu pentru a provoca bisericile locale si pentru a suplini bisericile locale, iar nu pentru a le inlocui.

  Miscarea Calvary Chapel nu este o miscare parabisericeasca; dimpotriva este o miscare de plantare de biserici. Daca tinerii din Petrosani au plecat la Calvary Chapel, nu s-au integrat ei tot intr-o comunitate de credinta? (poate cu alta dinamica spirituala).

  Nu cred ca acei credinciosi care s-au trezit din amorteala si pacat trebuie sa paraseasca biserica locala, ci sa fie un ferment al trezirii intregii comunitati de credinta.

  Roadele trezirii se vad in dinamica spirituala a bisericilor locale. Cand in tot mai multe biserici locale se va aprinde focul pasiunii pentru Dumnezeu si al compasiunii pentru oameni, vom experimenta trezirea.

  Cine nu iubeste pe fratele sau pe care il vede, cum poate sa iubeasca pe Dumnezeu pe care nu-l vede?

  Cine nu iubeste biserica locala pe care o vede, cum poate iubi Biserica in dimensiunea ei cosmica pe care nu o vede?

  Te invit la Bucuresti sa vezi o comunitate nedesavarsita, dar care prin harul lui Dumnezeu, de unsprezece ani de cand a luat fiinta, nu a experimenat nici o lupta sau tensiune interna.

  Ne dam toate silintele sa fim o comunitate a harului trimisa in lume. Ne luptam (ca oameni supusi slabiciunii) cu inertia din noi si marturisim ca avem nevoie de mai multa rugaciune, sfintire si deschidere spre cei nemantuiti.

  La aceste sarbatori, sa ne bucuram ca Mesia este mai mult decat un concept teologic; este o Persoana: Binecuvantatul nostru Mantuitor si Domn Iisus Hristos.

  Srbatori Fericite!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: