Vasilică Croitor: „Învățătura despre războiul spiritual este relativ nouă în contextul penticostal românesc”

„Diferența între modul în care percep doctrina penticostală versus cea baptistă este redată de cuvântul „restaurationism”. Majoritatea mișcărilor de trezire izvorâte din Reformă au avut drept obiectiv restaurarea unor învățături sau practici din Biserica Primară. Desigur, excepție sunt acele mișcări care au avut și „adăugiri” și „inovații” la învățătura Scripturii și care nu sunt considerate evanghelice. Penticostalii, în opinia mea, au dorit ca restaurarea să continue, iar când penticostalii s-au oprit din reformarea bisericii, a intervenit mișcarea carismatică în valuri succesive. Nu spun că toate aceste inovații sunt și corecte din punct de vedere biblic, doar remarc faptul că a existat un cadru mai deschis pentru înnoire.

În timp ce penticostalii au avut o deschidere mai mare pentru „nou” chiar pe tărâmul doctrinar, baptiștii români, în opinia mea, au adoptat o atitudine foarte rezervată pentru „nou”. Între penticostalii români au pătruns învățături noi, în special de la mișcarea carismatică. Bunăoară, învățătura despre războiul spiritual este relativ nouă în contextul penticostal românesc. Cântarea nouă și cântarea în Duhul sunt „noutăți” în România post-decembristă, pe care unele biserici penticostale le-au îmbrățișat, deși ele au origini în NT și au existat sub diferite forme și în perioada comunistă. Deși s-ar putea obiecta că acestea sunt forme și nu doctrine, manifestarea lor se bazează pe o învățătură nouă în contextul românesc, învățătură pe care nu am auzit-o nicicând în copilăria mea.”

rascumparareamemoriei.wordpress.com

Un răspuns to “Vasilică Croitor: „Învățătura despre războiul spiritual este relativ nouă în contextul penticostal românesc””

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RomaniaEv.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: