Închinarea (3)

“A doua deviere majoră de la principiile biblice produsă în închinarea contemporană constă în faptul că ea promovează substituirea închinării raționale cu închinarea pe care noi o numim extatică. Domnul ne cere să ne închinăm Lui “în duh și în adevăr”. Partea de “adevăr” înseamnă că închinarea trebuie să fie corectă, dar trebuie să fie, de asemenea, inteligibilă sau rațională.” (p. 23)

“Sentimente spirituale și legitime le avem doar atunci când suntem mișcați în primul rând de gânduri inteligente, care conferă o viziune a Domnului și a lucrării Sale. Emoțiile înflăcărate de muzica sentimentală sau manipulatoare pot fi sentimente plăcute la nivel pur uman, dar ele nu formează actul de închinare. Același lucru este valabil în cazul sentimentelor generate artificial. Dacă un predicator îi face pe oameni să plângă folosindu-se de “povești lacrimogene”, simțul nevoii de Dumnezeu sau pocăința lor nu va fi altceva decât o emoție de scurtă durată. Dar dacă în urma auzirii Cuvântului (care este capabil să miște inima) oamenii își înțeleg nevoia, pocăința și întoarcerea lor cor fi veritabile și de scurtă durată.

Muzica nu poate mișca sufletul. Ea mișcă doar emoțiile. Închinarea adevărată pornește din mintea omului. Dacă ocolește rațiunea, nu este închinare adevărată. Dacă este dominat de lucruri, ca de exemplu interpretarea artistică și ritmată a unei orchestre, atunci este compromisă. Asemenea închinare ne aduce aminte de israeliții care doreau să suplimenteze mana cu alte mâncăruri. Astăzi mulți Îi spun lui Dumnezeu: “Tu nu ești de ajuns: am nevoie de muzică ritmică și zgomotoasă, ca să mă stimuleze”.” (p. 24-25)

Închinarea. O analiză biblică a principalelor schimbări apărute în închinarea din zilele noastre – Peter Masters, Editura Făclia, Oradea, 2010, 142 p.

Un răspuns to “Închinarea (3)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: