Minciuna pastorului Doru Hnatiuc

„În ziua de duminică, 28 noiembrie, la Biserica Baptistă „Emanuel”, fratele Doru Hnatiuc a anunțat public într-o comunicare oficială publică următorul lucru (citatul este aproape cuvânt cu cuvânt, deoarece am fost și eu prezent): „Suntem alături de Biserica Providența care este foarte tulburată în aceste zile. Comitetul bisericii a fost nevoit sa îl confrunte pe păstorul bisericii care era carismatic și acesta a plecat/și-a dat demisia.” Atașarea etichetei „carismatic” la persoana mea a venit după o predică în care a fost denunțată în mod explicit lucrarea Mișcării Străjerilor și a lui Chris (Africa de Sud) și după 10-15 minute în care s-a argumentat împotriva rătăcirii fratelui Țon și împotriva Mișcării Străjerilor (argumentare însoțită evident de amenințări), prin aceasta oferindu-se un conținut foarte specific termenului de „carismatic”. Opinia prezentată este similară celei prezentate la Providența în aceeași duminică de către frații prezbiteri.

Suprapunerea acestor comunicări oficiale verbale de la Biserica Baptistă „Emanuel” și de la Biserica Baptistă „Providența” în aceeași zi de 28 noiembrie unește pentru prima dată de multă vreme cele două biserici în ceva semnificativ – din nefericire, într-o MINCIUNĂ (și aici mă refer exclusiv la afirmația facută despre mine).

Da, este adevărat că sunt convins de faptul că Duhul revarsă și astăzi peste biserică toate darurile spirituale prezente în Biserica primară, daruri care în limba greacă se numesc charismata. Nu este adevărat că accept, susțin și promovez devierile teologice și excesele practicilor carismatice la care se face aluzie când mi se atașează această etichetă. Întrebarea mea sinceră și directă este: De ce atunci când se citează din demisie situarea mea „între” convingerile baptiste și cele carismatice, sunt numit carismatic și nu baptist. Este termenul „între” chiar atât de greu de priceput? De ce nu mi s-a spus „penticostal”? Sau a încetat conducerea bisericii și a Comunității să mai gândească în nuanțe și a adoptat doar păguboasa gândire alb-negru? Sau este pur și simplu unul dintre multele exemple de interpretare tendențioasă la care mi-a fost dat să asist în aceste săptămâni din partea fraților mei?

Nu reiau tot ce am scris în prima scrisoare, spun doar atât: Asocierea persoanei mele în prezent cu Chris (Africa de Sud) și Mișcarea Străjerilor este o MINCIUNĂ, iar cine o propagă face lucrarea unui alt duh decât Duhul adevărului. Totodată, în timp ce îmi susțin mai departe avertismentele pe care le-am rostit în prima scrisoare în raport cu Mișcarea, refuz să gândesc alb-negru acest fenomen de pe scena evanghelică.”

PRECIZĂRI:

1. Paragrafele prezentate fac parte dintr-o scrisoare către Biserica Baptistă Providența din Oradea a pastorului Lucian Ciupe, care și-a prezent demisia, ca pastor al Bisericii Baptiste Providența, în 21 noiembrie 2010.

2. Cu ocazia demisiei sale, Lucian Ciupe a scris 4 documente, către biserică și către Comunitatea Baptistă din Oradea, sperînd că va limita dezinformările cu privire la demisia sa și convingerile sale.

3. Din păcate, Doru Hnatiuc a folosit platforma Bisericii Baptiste Emanuel din Oradea pentru a face afirmații despre Lucian Ciupe care nu sînt în conformitate cu declarațiile celui în cauză, pentru care pastorul Doru Hnatiuc ar trebui să își ceară scuze publice, de la aceeași platformă. În cele din urmă, nu e vorba doar că îi strică numele lui Lucian Ciupe, ci ȘI că strică numele Bisericii Baptiste Emanuel din Oradea.

4. Am fost coleg cu Lucian Ciupe în grupa de teologie care a absolvit în 1999 Institutul Biblic Emanuel (acum Universitatea Oradea), grupă coordonată de către Doru Hnatiuc. Despre această grupă, care venea în 1995 după scandalul exmatriculării unor studenți, Doru Hnatiuc a spus, nu o dată, că a schimbat fața Institutului (în bine).

Din păcate, de atunci încoace, abuzurile profesorilor din grupul de influență al rectorului Paul Negruț și modul aberant de relaționare față de studenți au schimbat fața Universității Emanuel în rău. Rîndurile scrise recent de Alexandru Nădăban, care ne-a predat Istoria Bisericii, mă îndurerează foarte tare.

Eu am intrat primul în grupa de teologie și am terminat primul, împreună cu Lucian Ciupe, cu aceeași medie, din grupa de teologie (din cîte îmi aduc aminte). În primul an, 1995-1996, am fost șef de grupă (și șef de an, din cîte îmi aduc aminte). În al doilea an m-am retras ca șef de grupă și l-am propus pe Lucian Ciupe (sau pe un coleg care era cu cîțiva ani mare decît restul colegilor). Așadar, Lucian Ciupe a fost șeful de grupă pentru aproape 3 ani (iar eu le-am fost „baci”, cum s-a exprimat unul dintre colegi).

Acum 5 ani, eu am propus Comitetului de atunci al Bisericii Providența să ia legătura cu Lucian Ciupe (m-au pus, fricoșii, să-i fac o caracterizare în scris!).

5. În mesajele sale din ultimele săptămîni, Lucian Ciupe s-a adresat, pe email, Bisericii Providența (și Comunității Baptiste din Oradea). Mie îmi aparține în întregime inițiativa de a publica cîteva paragrafe din a doua scrisoare către Biserica Providența. Nu am luat legătura cu Lucian Ciupe nici în perioada dinaintea demisiei, nici de atunci încoace.

6. Lucian Ciupe, care în ultima perioadă nu a fost în țară, a solicitat Comitetului Bisericii Providența ca această scrisoare să fie citită adunării, ceea ce nu s-a întîmplat.

În fotografie: Lucian Ciupe

Publicitate

27 răspunsuri to “Minciuna pastorului Doru Hnatiuc”

 1. claudiuvdobra Says:

  Te rog frumos nu mai scrie astfel de aberatii despre Doru H. El nu minte niciodata. Intotdeauna exprima adevarul curat, in baza propriei lui constiinte, care este iluminata si hranita de un duh sfant.
  Ceea ce faci tu aici este o… nici nu stiu cum sa ma exprim ca sa fiu bine inteles. Dar ce rost mai are sa ma exprim?!
  Regret sincer ca acest blog si-a permis atat de mult incat sa-l dezumfle pe marele orator :(.

 2. Alin Cristea Says:

  Stimate domnule Claudiu V. Dobra,

  Îți mulțumesc pentru că veghezi asupra mea și m-ai făcut conștient de acest adevăr: Doru H. nu minte niciodată!

  Așa e el! Te-aștepți la cele mai mari trăznăi!

  Lumea lui e invadată de oameni cu totul nepotriviți pentru parcela baptistă pe care tunde gazonul cu mașina automată… negruțiană.

  Mulțumindu-ți pentru cuvintele pornite dintr-o atitudine matură, trebuie să recunosc că acest blog și-a permis atît de multe încît ar trebui să dispară. Să nu îi mai deranjeze pe cei care mint (adică care nu mint, că ei sînt așa sînt convinși că nu mint, așa că nici măcar nu sînt vinovați, nu?).

  Dar, rogu-te, mai lasă-mi bucuria de a mai plimba jucăria asta pe Internet vreo 10-20 de ani, că acum chiar merge bine, și eu, care nu am gazon, nici pe balcon, nici deasupra, mă bucur de orice fîșie de iarbă unde mai cresc cîteva fire drept, în sus, neatinse de neostoita mașină de tuns gazonul… baptist.

  Fie ca înțeleptele tale cuvinte să mă însoțească în continuare, și carismaticele tale idei să aibă un impact benefic asupra sufletului meu, acum întristat pentru puțină vreme, da’ punem pariu că cine rîde la urmă rîde mai bine? :)

 3. Top Posts – 8 decembrie 2010 « România Evanghelică Says:

  […] oră și ceva, postarea Minciuna pastorului Doru Hnatiuc a ajuns pe prima poziție în Top Posts pe blogul România Evanghelică (6.000 de postări), […]

 4. Calin Says:

  „Doru H. El nu minte niciodata. Intotdeauna exprima adevarul curat, in baza propriei lui constiinte” – halal adevaruri mai poate sa spuna. Le scoate din maneca mult iubitului conducator de la Emanuel? Propria sa constiinta daca e pervertita, „adevarul” ce iese din ea cum este???!!!

 5. Domnul Dorin Hnatiuc s-a contaminat « Antinomicul Says:

  […] cu virusul minciunii (Denaturare intenționată a adevărului având de obicei ca scop înșelarea multora) […]

 6. 5 postări în Top 20 WP (09.12.2010) « România Evanghelică Says:

  […] (lascaupetru) 12. Remediul pentru cesaționism începe cu Scriptura (2) (rascumparareamemoriei) 17. Minciuna pastorului Doru Hnatiuc (romaniaevanghelica) 20. Iosif Ţon – reformator, pionier şi inventator. Pe scurt: cameleon […]

 7. laurentiu balcan Says:

  „era carismatic”…. foarte interesant. Si cum s-a probat asta, ca din cate am inteles eu, un outsider, Lucian Ciupe nu s-a manifestat ca un veritabil carismatic, nu? Adica nu s-a apucat sa vorbeasca in limbi prin biserica, sa cada pe spate, sa scoata demoni la slujbele de Duminica etc. El a fost confruntat pentru unele convingeri, nu pentru unele practici (corecteaza-ma daca gresesc). Problema este mult mai spinoasa decat pare. A condamna pe cineva pentru unele convingeri ne arunca inapoi, in Evul Mediu. Ne va fi teama sa avem convingeri personale? Ne va fi teama sa gandim in afara cutiei religioase? Si eu care credeam ca baptistii au ceva mai multa intelepciune …..

 8. Alin Cristea Says:

  Lucrul acesta este, într-adevăr, îngrijorător: NE VA FI TEAMĂ SĂ AVEM CONVINGERI PERSONALE? Adică să ni le asumăm public?

  O a doua chestiune importantă, care rezultă imediat, este următoarea:

  Ce vom face cînd în cadrul aceleiași comunități creștine vor fi oameni cu convingeri religioase de nuanțe mai mult sau mai puțin diferite?

  Deocamdată, la baptiști, carismaticul ridică mîinile… :)

  Sperăm că nu va ridica și vocea… :)

 9. Florin Puscas Says:

  „Deocamdată, la baptiști, carismaticul ridică mîinile…”

  Eu sunt membru într-o biserică baptistă. Oamenii ridică mâinile, aplaudă etc. :)

  Scuze de offtopic!

 10. DanutM Says:

  Impresia mea, citind de departe (din Tbilisi, Georgia) aceste rinduri, este ca comunitatea baptista din Romania (daca-mi pot permite sa spun asta, ca fost baptist) se misca in ultima vreme pe o traiectorie absolut orwelliana. Daca pina in prezent ea semana in mod frapant cu ‘Ferma animalelor’, in clipa de fata ne aflam, dupa cite se pare, in plin ‘1984’, if you know what I mean.

  Reprezentantul Ministerului Adevarului (institutia atotputernica ce se ocupa cu propaganda si spalarea creierelor in romanul lui Orwell) face anunturi abracadabrante, care nu au nimic de-a face cu adevarul (ghici cine este el, in paraboa noastra?). Nici nu este nevoie insa de o asemenea conformitate plictisitoare, caci Big Brother (ghici, ciuperca, cine-i’?) a devenit sursa Adevarului total ideologizat si nu mai are nici o importanta daca acesta are de-a face sau nu cu realitatea.

  Teama mea este ca atmosfera aceasta patologica nu poate conduce decit la ceva de genul ‘Zbor deasupra unui ciub de cuci’. Oare au innebunit cu totii? Sau numai se fac?

 11. 14 bloguri în Top 100 WP (10.12.2010) « România Evanghelică Says:

  […] 12. Iosif Ţon … (rastalmaciu) 21. Calvinism: AtenȚie La NeatenȚie (popaspentrusuflet) 41. Minciuna pastorului Doru Hnatiuc (romaniaevanghelica) 44. Colindele mele preferate (1) (vaisamar) 48. Crestin Total si CristoCentric […]

 12. Vaisamar Says:

  #Dănuţ: O să ne ducă la ceva de genul „Zbor deasupra unui cuib de năuci” (/hăbăuci”). Dacă nu cumva ne-a dus deja.

 13. steo Says:

  mai un pic si ajungem sa cerem ori sa cautam azil teologic si politic-teologic prin alte tari, atmosfera spirituala din romania devenind tot mai toxica… minciuni, manipulare, control obsesiv… bine ca maine e duminica si in biserica baptista unde merg inca ma bucur si se poate respira, inca Dumnezeu leaga partasia intre noi, si da la o parte pietre de poticnire. dar nu stiu pentru cata vreme…

 14. De ce comunicatul Consiliului Uniunii Baptiste este nul « România Evanghelică Says:

  […] exemplu, minciuna pastorului Doru Hnatiuc înseamnă “cădere în păcat”? Atunci Biserica Baptistă Emanuel ar trebui să-l […]

 15. aziintimisoara... Says:

  Unde este Bucuria Craciunului – adica a Nasterii Mantuitorului?

 16. Alin Cristea Says:

  La televizor…. :)

  Cozonaci și vin fiert… :)

 17. Site-urile neactualizate ale bisericilor: Providența Oradea (17.01.2011) « România Evanghelică Says:

  […] Lucian Ciupe și-a dat demisia ca pastor în 21 noiembrie 2010, fiind Prima victimă a situațiunii create de Cazul Străjerii, apoi victimă a minciunii pastorului Doru Hnatiuc. […]

 18. Scurte observații despre Colocviul de la Biserica Providența Oradea (27-29 ianuarie 2011) « România Evanghelică Says:

  […] mult, a apărut și minciuna pastorului Doru Hnatiuc la adresa pastorului care demisionase. Lucian Ciupe a mai scris o scrisoare explicativă către […]

 19. Oradea s-a făcut iar de rîs « România Evanghelică Says:

  […] 8 luni, campania josnică a lui Marius Cruceru îndreptată vizibil împotriva lui Iosif Țon, minciuna pastorului Doru Hnatiuc și minciunile pastorului Florian Negruțiu (Florin Negruț, președintele Comunității Baptiste […]

 20. Patologie baptistă – Replică la articolul lui Marius Cruceru despre provocările baptiștilor din acești ani « România Evanghelică Says:

  […] Minciuna pastorului Doru Hnatiuc este doar unul dintre exemplele de iresponsabilitate a celor din imediata apropiere a lui Marius Cruceru, scrisoarea publică a lui Iulian Necea un alt exemplu, din care citez: […]

 21. Ce conteaza? « Ciprian’s Weblog Says:

  […] oameni in blogosfera? Conteaza  ca Alin Cristea are titluri care ne bulverseaza crezurile si personagiile? Conteaza ca Razvan il ataca pe DanutM sau mai stiu eu pe cine i se pune pata?  Conteaza ca DanutM […]

 22. După Atlanta: Daniel Brânzei versus Iosif Țon « România Evanghelică Says:

  […] Minciuna pastorului Doru Hnatiuc din 28 noiembrie 2010 indică starea deplorabilă în care a ajuns Adevărul la Oradea. L-am văzut în cîrje, l-am văzut leșinînd pe stradă, dar și în mijlocul… adunării, dar Adevărul nu și nu, s-a ridicat, și-a luat cîrjele și a continuat să bată străzile, zi după zi, săptămînă după săptămînă… L-am văzut plouat, bătut de soare, murdărit de cîinii care s-au pișat pe el, dar Adevărul are încă oase zdravene… Mi-e teamă că într-o zi cîinii vor sări să îi roadă și oasele… […]

 23. Păsăreasca lui Cruceru « Romania Evanghelica Says:

  […] (de Oradea și Satu Mare), cum i se indică de Paul Negruț (secondat de eminența cenușie Doru Hnatiuc, mincinos deja notoriu): Gata, acum Țon s-a lepădat de învățătura și practica […]

 24. Inventarul stricăciunilor spirituale – ROTUNJIRE: furunculul pătrățos, excrescența ionesciană și buba Lascău « Romania Evanghelica Says:

  […] Minciuna pastorului Doru Hnatiuc […]

 25. Istoria evanghelică necosmetizată (16) « Romania Evanghelica Says:

  […] s-a complicat enorm odată cu minciuna pastorului Doru Hnatiuc din 28 noiembrie 2011. (Această postare este cea mai vizitată dintre cele 14.000 de pe blogul […]

 26. Știri pătrățoase… “rotunjite”! « Romania Evanghelica Says:

  […] cum să ne facă să uităm, că de pe aceeași scenă a Bisericii Emanuel a fost lansată… minciuna pastorului Doru Hnatiuc! Share this:FacebookTwitterLinkedInLike this:LikeBe the first to like this […]

 27. Top Posts – 20 februarie 2013 « Romania Evanghelica Says:

  […] Minciuna pastorului Doru Hnatiuc […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: