Uimirea zilei – 22 decembrie 2010

„Respect poziția Uniunii Baptiste pentru că este o autoritate rânduită de Dumnezeu!” – comentariu Constantin Avădani pe blogul lui Daniel Lucescu

Da’ de unde!

Uniunea Baptistă nu este „autoritate rânduită de Dumnezeu”!

Uniunea Baptistă este organul național de REPREZENTARE a Cultului Creștin Baptist din România. Este o formă de ASOCIERE a bisericilor baptiste din România.

Conform principiului autonomiei, unul dintre cele 6 principii enunțate la începutul Statutului Cultului Baptist, bisericile baptiste se organizează și funcționează în mod AUTONOM.

Și dacă tot a apărut chestiunea „autorității”, să lecturăm și din pagina 8:

„În anul 1612, pastorul baptist Thomas Helwys îi scria regelui Angliei, Iacob I:

‘Regele este un om muritor, și nu Dumnezeu; de aceea nu are nicio putere asupra sufletelor nemuritoare ale supușilor săi… Religia este o problemă între om și Dumnezeu. Lăsați-i să fie eretici, turci, evrei sau orice altceva. Regele nu va răspunde în locul lor înaintea lui Dumnezeu. De aceea, regele nici nu poate fi judecător între Dumnezeu și om.’

Baptiștii consideră că libertatea religioasă este inalienabilă și irevocabilă și că nicio altă libertate nu este în siguranță acolo unde nu este libertate religioasă.”

Comunicatul Consiliului Uniunii Baptiste nu doar că este nul din pricină că nu are la bază documentele de organizare ale Uniunii Baptiste – Mărturisirea de credință și Statutul – și nu doar că este o formă jenantă de relaționare cu creștinii baptiști din România, Comunicatul Consiliului Uniunii Baptiste este o încălcare gravă a libertății religioase.

Acest Comunicat constituie un precedent discriminatoriu pentru astfel de situații, în care un grup de oameni abuzează de poziția pe care o dețin pentru a lua decizii pe care ar trebui să le ia, conform Statutului, bisericile locale, respectiv Conferința Națională (care „decide retragerea autorizației de funcționare a bisericii locale care s-a abătut grav de la Mărturisirea de credință a cultului sau a cărei mărturie a fost compromisă deosebit de grav”).

Mark Dever, în cartea 9 semne ale unei biserici sănătoase, referindu-se la textul din Matei 18:15-17, scrie:

„Cine este instanța supremă care are ultimul cuvânt? Nu este nici episcopul, nici papa, nici prezbiterul, nici comitetul, nici sinodul, nici convenția. Nu este nici măcar un pastor sau un comitet de lideri, un bord de diaconi sau comitetul bisericii. Instanța supremă este pur și simplu biserica – adică adunarea tuturor credincioșilor care fac parte din biserică.” (p. 270)

Alexa Popovici, în Istoria baptiștilor din România: 1859-1989, referindu-se la situația din 1978, cînd, în urma presiunilor Departamentului Cultelor, conducerea Uniunii Baptiste a convocat Comitetul executiv pentru o ședință extraordinară pentru excluderea unor persoane din cult, scrie:

„Prin aceste măsuri nu s-a realizat nimic, deoarece comunitățile bisericești vizate nu au considerat creștinește și nu a fost în uzanța lor de a exclude vreo persoană, căci potrivit învățăturii nou-testamentale, numai biserica are dreptul de a exclude și de a primi pe cineva în cult.”

Așadar, Constantin Avădani ar trebui să respecte autoritatea care este BISERICA, nu vreo asociație a bisericilor.

4 răspunsuri to “Uimirea zilei – 22 decembrie 2010”

 1. Declarații și reacții în mediul evanghelic față de cazul Iosif Țon- Srtrăjerii (VII) « Istorie Evanghelica Says:

  […] Uimirea zilei – 22 decembrie 2010 from România Evanghelică by Alin Cristea (24 decembrie 2010) […]

 2. tibipop Says:

  Alin,

  inainte de toate, Sarbatori frumoase si pline de pace.

  Cred ca astfel de clarificari sunt binevenite, deoarece sunt convins ca prea putini cunosc, cel putin teoretic, structurile de autoritate in cadrul cultului.

  Poate vor veni acele momente cand un credincios nu va mai fi chemat la Comunitate sa dea socoteala, ci biserica locala va fi sesizata sau se va sesiza cu privire la comportamentul sau abaterile unui credincios si tot ea va lua si deciziile.

 3. Chis Paul Says:

  Conform statutului un pastor trebuie sa fie exclus de biserica si abia apoi comunitatea regionala trebuie sa ii suspende ordinarea.

  In cazul lui Iosif Ton nu exista nicio biserica care sa il fii exclus(nici nu se putea in conditiile in care el e membru in SUA) si nici vreo comunitate regionala care sa ii suspende ordinarea. Consiliul Uniunii nu are printre responsabilitati suspendarea ordinarii unui pastor.

  Deci nu s-au respectat procedurile statutare in cazul lui Iosif Ton. Chiar daca ar fi vinovat procedurile de excludere statutare trebuie respectate mai ales ca Statutul cultului baptist este nu doar un regulament al cultului baptist ci si O LEGE a statului roman(statutul e publicat in Monitorul Oficial). Ca si crestinii trebuie sa ne supunem legilor tarii , daca conducatorii cultului nu respecta o lege a tarii cum o sa o respecte ceilalti?

 4. Alin Cristea Says:

  A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: