Atenție la dezinformările de pe site-ul Bruxelles Mission

Mi-a fost semnalat un articol despre Cazul Iosif Țon de pe site-ul Bruxelles Mission:

Ipocrizia și invidia își dau mâna atunci când e vorba de a nedreptăți un mentor creștin

Materialul, scris probabil la lumînare, dezinformează și constituie un exemplu de cum NU trebuie scris un articol.

1. Persoana lui Iosif Țon este prezentată exagerat: „Pastorul Iosif Țon a fost și rămâne un punct de referință nu doar în istoria evanghelicilor, ci și a tuturor românilor.”

Păi de ce? Care este locul lui Iosif Țon în istoria românilor? Încă nu am auzit pe nimeni să-i fi acordat atîta credit.

2. Cea mai senzațională știre a anului 2010 la evanghelicii din România este prezentată eronat: „Mărul discordiei a fost dat de afilierea lui Iosif Țon la asociația poliștilor creștini din România, o grupare cu o doctrină apropiată de cea penticostală.”

Iosif Țon s-a asociat cu Mișcarea Străjerilor, care este o mișcare interdenominațională.

3. Reacția liderilor baptiștilor este prezentată inexact: „Baptiștii fundamentaliști l-au acuzat pe Iosif Țon că nu este fidel doctrinei baptiste și prin urmare se face vinovat de „erezie”.”

Nu este clar cine sînt „baptiștii fundamentaliști” – un cititor obișnuit ar putea crede că există o astfel de grupare religioasă în România, ceea ce nu este adevărat -, grupul de lideri la care se referă autorul probabil că ar dori mai degrabă să fie indicat prin sintagma „baptiștii conservatori”.

Comunicatul Consiliului Uniunii nu conține cuvîntul erezie / eretic.

4. Autorul articolului face afirmații pe care nu le poate susține: „Este ridicol câți pastori baptiști s-au aliniat acestei meschinării și dau curs acestei persecuții religioase împotriva pastorului Iosif Țon.”

Ridicol este autorul, întrucît nu există date referitoare la CÂȚI pastori baptiști s-au… „aliniat”.

5. O altă afirmație care nu poate fi susținută: „Prin bisericile penticostale trec în fiecare an câteva sute de pastori baptiști. Unii vin să își promoveze anumite lucrări de „misiune”, alții anumite „tabere creștine”, alții să-și vândă cărțile sau să adune bani pentru alte proiecte creștinești.”

Conform informațiilor de pe site-ul Secretariatului de Stat pentru Culte, în Cultul Baptist din România sînt 700 de pastori și misionari.

Dacă autorul ar fi scris „zeci de pastori” în loc de „sute de pastori”, chestiunea ar fi fost credibilă. Dar așa transformă o bună parte din pastorii baptiști în plimbăreți – probabil prin Statele Unite, nu este menționată zona, dar apar dolarii într-o altă afirmație „generoasă”: „Credincioșii penticostali, extrem de generoși, donează anual câteva sute de mii de dolari pentru lucrările inițiate de acești pastori baptiști care îi vizitează.”

De ce nu MILIOANE de dolari, dacă sînt credincioșii penticostali sînt EXTREM de generoși?

De fapt autorul este… EXTREM de generos în afimații exagerate!

6. Nu e de mirare că apare și MINCIUNA într-un astfel de text plin de dezinformări și exagerări: „Radio Vocea Evanghelică din Suceva a anunțat că a decis să scoată predicile pastorului Iosif Țon de pe post.”

Nu este adevărat. De fapt situația este exact pe dos.

Blogul Suceava Evanghelică a anunțat că Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a decis ca Iosif Țon să nu mai fie difuzat la Radio Vocea Evangheliei (care are mai multe stații de emisie în țară). Postul de radio aparține Alianței Evanghelice, din care fac parte baptiștii, penticostalii și creștinii după evanghelie.

Așadar, nu este adevărat că „penticostalii din Suceava s-au lăsat amăgiți de diversiunea liderilor baptiști”.

Comitetul local RVE Suceava a scris un mesaj către AGA în care își exprimă „îngrijorarea cu privire la modul în care a fost luată acestă decizie ce a fost impusă tuturor stațiilor locale radio, fără o consultare prealabilă a comitetelor locale radio”.

Autorul articolului nu și-a făcut temele! Astfel ajunge să denigreze sucevenii, adică exact pe cei care s-au ridicat cu demnitate în fața impunerii deciziei la nivel național.

7. Articolul conține o afirmație ciudată: „Iosif Țon nu este nici baptist, nici penticostal, el este creștin.”

Atît penticostalii, cît și baptiștii acordă atenție conceptului de BISERICĂ LOCALĂ.

Iosif Țon, care s-a declarat baptist carismatic, ar trebui să facă parte dintr-o biserică locală, căreia să-i dea socoteală de viața sa. Nu poate pluti deasupra baptiștilor și penticostalilor în variantă unicat, dacă dorește să fie consecvent cu teologia pe care o propagă.

Înainte de a scrie despre astfel de subiecte, autorul articolului ar trebui să dobîndească minime cunoștințe despre ce înseamnă „creștin” în doctrina baptistă, penticostală și a lui Iosif Țon – mă refer la relaționarea sa cu un organism eclesial.

8. O ultimă afirmație… interesantă: „Iosif Țon rămâne un mentor pentru zeci de mii de creștini români de pe întregul mapamond.”

Conceptul de „mentor” implică ideea de… ucenici. Zeci de mii de ucenici e cu totul exagerat.

Da, Iosif Țon s-ar putea să fie un lider de opinie pentru „zeci de mii de creștini români” și este „unul dintre părinţii spirituali ai multor generaţii tinere de teologi evanghelici din România” (Radu Gheorghiță). Dar a-l menționa cu titlul de „mentor” pentru zeci de mii de creștini români nu este o formulă inspirată.

Documentul năstrușnic este semnat de Mihai Barbu, un nume obișnuit care nu ne ajută să aflăm cine s-a chinuit, degeaba, să scrie un astfel de articol jenant.

3 răspunsuri to “Atenție la dezinformările de pe site-ul Bruxelles Mission”

 1. Dyo Says:

  Am ras cu pofta la toate aberatiile prezentate … poate era tot un pamflet si nu te-ai prins ;) Genul acesta de capcane este la moda …

  Totusi, o nedumerire am si eu: cine sunt acei „poliști creștini” mentionati la punctul 2?

 2. Alin Cristea Says:

  Asociația Polițiștilor Creștini din România – care e în legătură cu Mișcarea Străjerilor.

  Vicepreședintele / directorul executiv Petrică Bohuș, care face parte din Biserica Baptistă Emanuel din Oradea, a fost pus sub disciplină în decembrie 2010.

 3. Declarații si reacții în mediul evanghelic față de cazul Iosif Țon – Străjerii (XV) « Istorie Evanghelica Says:

  […] fundamentarea teoretică a izvoarelor și dogmelor unei religii. WEBSTER: The study of […] Atenție la dezinformările de pe site-ul Bruxelles Mission from România Evanghelică by Alin Cristea […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: