Încă un pastor răspunde penibil – Luigi Mițoi

După ce, zilele trecute, pastorul Cristian Ionescu a reacționat penibil la o întrebare clară (un răspuns onest ar fi putut să genereze o dezbatere publică utilă), astăzi pastorul Luigi Mițoi dă un argument penibil, după cum el însuși recunoaște (pe blogul Creștin Total) la întrebarea: „Este păcat să fumezi? Vă rog să-mi răspundeți dacă se poate cu pasaje din Biblie.”

Iată ce scrie pastorul Luigi Mițoi:

„Eu cred ca este pacat sa fumezi.

Dorinta sa vada agumente din Biblie nu este cinstita, atata timp cat tutnul a fost descoperit dupa incheierea Canonului Biblic.

In Biblie nu scrie sa nu inghitim ace de gamalie, de ce nu vrea nimeni sa inghita, ca nu este pacat? Stiu ca este penibil argumentul meu, insa dupa intrebare si raspuns.

Viata unui crestin nascut din nou este proprietatea lui Dumnezeu (Galateni 2:20). Noi nu putem face orice “ne place” cu trupul nostru in care este Templul Duhului Sfant (1 Corinteni 3:16-17). Libertatea unui crestin nascut din nou, in care locuieste Duhul sfant nu-si poate permite orice libertati (1 Corint. 6:12; 10:23).

Biblia trebuie inteleasa in spiritul ei, nu doar in slova (litera, verset) ei.

Dumnezeu sa dea acestei persoane frica de El si responsabilitate de propriul suflet.

Cu respect fratele Luigi M”

1. Ce crede Luigi Mițoi e mai important decît argumentele biblice?!

Mi-am adus aminte de Comunicatul Consiliului Uniunii Baptiste, în care pastorii baptiști de pe-acolo au scris ce cred ei despre Iosif Țon FĂRĂ a aduce argumente doctrinare sau statutare, FĂRĂ a menționa cele două documente de organizare ale Uniunii Baptiste – Mărturisirea de credință și Statutul.

Așadar, domnule pastor Luigi Mițoi, dacă vreun tînăr îndrăznește să vă întrebe dacă este păcat să „fumeze” Internet, ce-i veți răspunde, că Internetul a fost creat după ce Canonul Biblic a fost încheiat? Și că întrebarea nu e… cinstită?!

Și chiar dacă nu ar fi o întrebare cinstită, creștinii nu trebuie să fie gata ÎNTOTDEAUNA să spună de nădejdea care este în ei? Cu blîndețe și teamă! ORICUI le cere socoteală!

Nu este Scriptura suficientă pentru a răspunde unor întrebări referitoare la Internet?

Dar cu privire la fumat?

Dar cu privire la PĂCAT?

Am deseori impresia că pastorii nu știu să folosească asemenea momente, cînd nu trebuie să-i cheme pe oameni să-i asculte, ci au extraordinara ocazie să răspundă celor care vin la ei cu întrebări.

Sînt pastorii pregătiți să răspundă?

2. Cum de își ia libertatea Luigi Mițoi de a oferi un „argument penibil”?

El însuși a scris că „nu putem face orice ne place”!

3. De ce nu vorbește Luigi Mițoi despre dimensiunea subiectivă a conceptului de păcat?

Scriam un comentariu acum un an:

Deplîng, iarăși, reflexul neo-protestant de a defini păcatul mai degrabă prin dimensiunea lui obiectivă, reflectată în liste de AȘA Da și liste de AȘA NU.

Viața este dinamică și cu situații complexe, astfel că păcătoșenia noastră sau sfînțoșenia noastră rezidă nu doar din dimensiunea obiectivă, ci și din dimensiunea subiectivă a conceptului de păcat.

Romani 14:23 – Tot ce nu vine din încredinţare e păcat.

Iacov 4:17 – Cine știe să facă bine și nu face, săvîrșește un păcat.

Publicitate

31 răspunsuri to “Încă un pastor răspunde penibil – Luigi Mițoi”

 1. Mircea Says:

  deci… fumatul este o zona gri si decide fiecare pentru el daca e pacat sau nu, daca e incredintat ca e ok sa fumeze ?

  Dar sa nu uitam faptul ca permitandu-ne anumite libertati am putea rani cugetul fratilor nostri mai slabi si sa-i facem sa cada in pacat.

 2. Alin Cristea Says:

  DECI: Subiectul postării mele nu este… fumatul.

  Ci faptul că pastorii sînt uneori penibili cînd încearcă să dea anumite răspunsuri.

  DECI: Faptul de a fi penibil fiind o zonă gri, atunci s-ar putea ca Luigi Mițoi să fi păcătuit, nu?

  Depinde de încredințare.

  DECI: Dacă tot băgăm în fața chestiunea IPOCRITĂ cu rănirea cugetului fraților noștri, nu am mînca, nu am bea, nu ne-am scobi în nas și nu ne-am băși.

  Că cică îi facem să cadă în păcat!

  Mai ușurel cu mitraliera de versete biblice!

  Să mîncăm și hrană tare, nu doar cu buzele după biberonul cu lăptic!

  DECI: Fumatul NU este păcat – însuși Luigi Mițoi a amintit că tutunul a fost descoperit după încheierea Canonului Biblic. (Încă sper că îl citește în întregime și că îl citește cu o gîndire teologică, nu doar biblică.)

  Așadar, fumatul nu a fost inclus ca păcat în Canonul Biblic.

  DECI: Cuvîntul Deci se folosește la sfîrșit, ca o concluzie.

 3. Ted Says:

  Fumatul și băutul fac parte din „păcatele” înfierate cu plăcere de pastorii români, și nu numai! Dacă un pastor ar ieși după predica de dimineață și ar aprinde o țigară în fața bisericii, seara nu ar mai predica în acea biserică, sau nu ar mai avea cui predica. Ar fi de asemenea interzis în toate bisericile din țară. Dar dacă un pastor minte, înșeală, umblă cu șmecherii, e leneș, plin de invidie, lacom de bani, etc., etc., atunci poate liniștit predica mai departe! Numai să nu fumeze!

 4. Alin Cristea Says:

  Așa ciudă mi-e, Ted, că ai dreptate…

 5. Ted Says:

  Ți-e ciudă pe situație, nu pe faptul că am dreptate…

 6. Alin Cristea Says:

  1. Fricoși
  2. Necredincioși
  3. Scîrboși
  4. Ucigași
  5. Curvari
  6. Vrăjitori
  7. Închinători la idoli
  8. Mincinoși

  Iată o listă celebră din Apocalipsa.

  Și mai sînt în Biblie și alte liste cu păcate pe care să le înfiereze pastorii români…

 7. ascultareacredintei Says:

  Cred ca se referea la faptul ca i s-au cerut versete din Biblie, nu la intrebarea primita. Evident ca nu e cinstita intrebarea, nu?

 8. Alin Cristea Says:

  Mie nu mi-a trecut prin cap că ar fi necinstită.

 9. ascultareacredintei Says:

  Nici mie, dar e posibil sa se fi simtit atacat in intrebare. Ori intrebarea a fost pusa in necunostinta de cauza, ori a fost pusa rau intentionat.

 10. Alin Cristea Says:

  Dar eu tocmai asta spun: că faptul de a avea ocazia de a spune ceva în public despre credința creștină e mult mai important decît că te simți atacat în întrebare.

  E nevoie să ne punem în ordine prioritățile.

  Nu-i așa, domnilor pastori?

 11. Top Posts – 16 ianuarie 2011 « România Evanghelică Says:

  […] Încă un pastor răspunde penibil – Luigi Mițoi […]

 12. Ana Oprea Says:

  Eu nu inteleg cum o astfel de discutie a ajuns sa fie postata pe Internet… probabil ca intrebarea a fost pusa cu scopul acesta. Cred ca ne grabim sa judecam lucruri care nu au o importanta… Consider ca nu este cinstita intrebarea, din moment ce discutia a ajuns pe internet… si din moment ce respectivul scria ca in Biblie nu exista versete cu referinta directa la fumat.

 13. Corneliu Rotar Says:

  Nu ştiu câţi cunosc despre Charles Spurgeon faptul că fuma. În stilul clasic desigur…adică folosind o pipă şi (probabil) neinhalând fumul. Dar o făcea. Şi mulţi recunosc în el post-mortem un om al lui Dumnezeu. Nu ştiu câţi recunoşteau atunci dar probabil că unii făceau cum spune fratele Ted: „Dacă un pastor ar ieși după predica de dimineață și ar aprinde o țigară în fața bisericii, seara nu ar mai predica în acea biserică, sau nu ar mai avea cui predica.”

  Să mai reamnitesc citatul celebru al lui Spurgeaon care zice că „Păcatul este suveran până când suveranitatea harului îl detronează.”? Ehh…tocmai am făcut-o…

 14. Lucian Says:

  In ce priveste fumatul ,,este pacat,,deoarece orice lucru care pune stapanire pe tine esti rob lucrului de care esti legat.D-ZEU ne cheama la sfintenie ,si cred ca atunci cand esti legat de acest drog nu faci voia lui d-zeu,,1tesaloniceni cap4,verset3.

 15. alincristea Says:

  Comentator Lucian (30 martie 2012),

  Ai citit articolul meu?

  Ai citit cumva și comentariile?

  Am scris DEJA că subiectul postării mele nu este… fumatul!

  Ci faptul că pastorii sînt uneori penibili cînd încearcă să dea anumite răspunsuri.

  Și dacă orice lucru care pune stăpînire pe tine este păcat, atunci și MÎNCAREA este păcat, că nu putem trăi fără mîncare, dar mai ales pentru unii care nu se pot abține să nu mănînce mai mult decît le trebuie, și DULCIURILE sînt păcat atunci…

  Dar eu nu îmi permit să GENERALIZEZ păcatul UNORA pentru toată lumea!

  La fel este și cu fumatul sau băuturile (alcoolice sau Cola, Pepsi) sau cu orice altceva. Devine păcat pentru UNII!

  Eu am încheiat articolul cu:

  Iacov 4:17 – Cine știe să facă bine și nu face, săvîrșește un păcat.

  Așadar, faptul că unii scriu comentarii penibile, neinteligente și, mai ales, lipsite de spiritualitate creștină, asta înseamnă, nu?, că săvîrșesc un păcat…

  Că ar putea să-mi facă un bine și să nu mă mai facă să îmi consum timpul cu chestiuni secundare, cînd sînt alte chestiuni MULT MAI IMPORTANTE!

  Dar ei nu îmi fac binele ăsta… Deci ei păcătuiesc? Fără să fumeze, fără să se îmbete, fără să curvească, ei, totuși, păcătuiesc?

 16. Jesus-Freak Says:

  Fratele Ted are dreptate. Nu stiu cati din voi sunteti in cunostinta de cauza asupra faptelor ”ascunse” ale pastorilor care va pastoresc si care umbla dupa castig in biserici, mint, inseala,mutileaza suflete, bleastama,se insulta la intalnirile de comitet, se invidiaza, iar apoi predica despre alcool si fumat. Nu toti care consuma alcool se imbata sau sunt alcoolici, si nu toti cei care fumeaza sunt dependenti de fumat(ma refer la cei din lumea care au libertatea sa bea si sa fumeze cat vor ei). Omul se inviciaza la aceste lucruri, nu lucrurile il inviciiaza pe om. Raul sta in om nu in lucruri. Cititi ”Filozofia religiei” de Norman Geisler, cap.15-Problema metafizica a raului, si puneti mana si studiati fratii mei lucrurile profunde ale lui D-zeu, nu va mai beliti ochii la TV toata ziua de unde nu invatati nimik.
  Spurgeon fuma dar nu era dependent de fumat. Chiar a fost intrebat de ce fumeaza si a raspuns ca o face ”for the Glory of God”.
  Nu vreau sa zic ca puteti fuma, ci doar vreau sa aveti grija inainte de a judeca si condamna pe cineva(fie crestin sau necrestin).
  Chestia cu poticnirea veti vedea in toata Biblia ca e o caracteristica a celor imaturi spirituali. Asa ca cei care se poticnesc la orice sa se maturizeze si creasca in Harul si cunoasterea Lui, nu in cunoasterea barfelor si a infantilismului.
  GOD BLESS YOU ALL!!!!!

 17. viorica Says:

  prapaditilor!!!!cautati scuze la magariile pe care le faceti voi(si in afara tarii unde nu va stie nimeni) si cu mai mult tupeu aici Sa va fie rusineeee!!!! treceti de partea cealalta ca acolo e mai larga calea…..

 18. alincristea Says:

  Alo? Cu cine vorbești cînd spui „Prăpădiților”?…

  Aici e un singur prăpădit: Alin Cristea.

  Care îți spune: VALEA! cît timp nu înveți să vorbești în public cum trebuie…

 19. Cosmin Says:

  O proprie părere…
  „Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine. (1 Corinteni 6:12)” – Eu consider că țigarea în sine nu este păcat, doar că ea devine o cale prin care se poate ajunge la păcătuire. (Îți murdărești plămânii, la propriu și cugetul la figurat..). Creștinii trebuie să se păstreze curați sufletește cât și trupește, fără abuzuri nocive (excesul de dulce devine la fel de nociv pentru un creștin ca și fumatul regulat). In Tit 2:12 suntem îndemnați de Pavel „să s-o rupem cu păgânătatea şi cu poftele lumeşti şi să trăim în veacul de acum cu cumpătare, dreptate şi evlavie ” (fumatul devine o poftă lumească modernă, pentru că pune stăpânire pe trup). Suntem astfel îndrumați să creștem în cunoștiință (prin Duhul lui Dumnezeu) și să deosebim lucrurile alese ale lui Dumnezeu, ori un lucru care face rău trupului nu poate fi un lucru plăcut înaintea lui Dumnezeu. „Şi mă rog ca dragostea voastră să crească tot mai mult în cunoştinţă şi orice pricepere,ca să deosebiţi lucrurile alese, pentru ca să fiţi curaţi şi să nu vă poticniţi până în ziua venirii lui Hristos…”. Dumnezeu cercetează și Duhul Său adeverește că a fuma nu este un lucru plăcut Lui ( ca dovadă stau miile de mărturisiri că un om nou în Hristos se naște din Duh și fără vicii ).

 20. alincristea Says:

  Subiectul postării mele nu este… fumatul.

  Subiectul postării mele este modul cum un pastor răspunde penibil la o întrebare.

 21. Gheorghita Says:

  nici eu nu stiu ce sa zic…cert e ca orice lucru pune stapanire pe noi e pacat…nu doar tutunul ci si altele care ni se par luxuri si tabieturi neoprotestante

 22. alincristea Says:

  Va’s’zică, şi tabietul unora de a răspunde penibil devine păcat, dacă pune stăpînire pe ei un astfel de obicei prost…

 23. giani Says:

  se vorbeste numai de diferente,daca erati penticostali ,nu mai comentati atita,problema se vede de la distanta dupa comentariile voastre ce tari sinteti in credinta ;si religia voastra baptista, de doua ori daca citeai biblia noul si vechiul testament ,nu mai erai gelos pe nici un pastor si pe nici un cult…domnul sa lumineze ori ce suflet gelos dintre voi, stiti ca raspunsul este in biblia la ori ce intrebare ….nu-ti mai aduna pacate pe capul tau ,ca si asa ai destule….intrebarea cu fumatul puneo lui dzeu ,si stai in genunchi si ,dzeu iti va raspunde la ori ce intrebare …..pe scurt……eu nu am vazut niciodata un baptist sa fie cercetat…..si sa vad cum ai curg lacrimi sfinte din ochi……..

 24. Alin Cristea Says:

  Bă, dobitocule, VALEA!

 25. maria Says:

  Mie nu mi se pare un răspuns penibil. Din contra… e destul de clar. Depinde de fiecare cum înțelege. Sunt oameni care așteaptă răspunsuri pe placul lor (pământești) și nu duhovnicești precum răspunsurile pastorilor. Rugați-vă la D-zeu sa va dea dragoste și înțelepciune și atunci veți intelege

 26. Alin Cristea Says:

  Foarte rau ca nu ti se pare!…

  Insusi omul a spus: „Stiu ca este penibil argumentul meu…”

  Asadar, roaga-te sa-ti dea Dumnezeu mai multa atentie.

  Iar noi ne vom ruga sa nu mai fim deranjati cu astfel de comentarii ieftine.

 27. lili Says:

  Sa te ferești de ce ti se pare rau
  ( 1 Țesaloniceni 5:22) fumatul ti se pare ceva rau sau bun?

 28. Alin Cristea Says:

  1. Mi se pare tare rau sa pierd vremea cu comentariile timpite…

  2. Subiectul articolului meu nu e fumatul.

 29. Lary Stan Says:

  Preaiubitului Alin Cristea.
  …Fara sa vreau am vazut comentariile de mai sus, in ordine cronologica. Fie ca este vorba de fratele Luigi sau de alti frati…spuneti ca sunt penibili, ca sunt cum sunt. Dar trebuie sa ne intrebam fiecare in dreptul nostru: Eu cum sunt? Cum sunt eu in relatia cu Dumnezeu si cu aproapele meu?
  Domnul sa aiba mila de noi! La El mila ,dreptatea si judecata primeaza! Dragostea, blandetea si smerenia este la El!
  Trebuie sa ne nastem din nou ca sa vedem Imparatia lui Dumnezeu.
  Daca criticam, judecam,adresam jigniri aproapelui, atunci cum credem ca suntem mai buni si cum vom merge acolo dupa ce plecam din trup? Inseamna ca Duhul nu este in noi si nici o schimbare nu este facuta.
  …In limbajul de mai sus nu se vede nimic din Roada Duhului(Galateni 5:22) si asta ar trebui sa dea un gust amar.
  Dumnezeu a dat totul pentru noi toti…
  …atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.
  Ce ar trebui sa facem fiecare?
  Ne raspunde Domnul Isus in Luca 13:,,…daca nu va pocaiti, toti veti pieri la fel.”
  Domnul sa lucreze in inimile noastre sa le transforme intr-un pamant bun care sa dea Roada spre slava Numelui Sau! Sa dea Lumina sufletelor ce-o vor si sa le deschida inima spre a intelege ca au mare nevoie de mantuire, de iertarea pacatelor. Iar pentru asta, partea omului este: pocainta fata de pacat si credinta in Domnul Isus-Fiul lui Dumnezeu.
  Domnul sa va binecuvanteze si sa va dea pace!

  Lary Stan – un pacatos pierdut, mantuit prin harul lui Dumnezeu

 30. Alin Cristea Says:

  Nu ma intereseaza nici un fel de preaiubire…

  Cara-te!

  Nu ma mai deranja cu timpenii. 5 ani!

 31. Alin Cristea Says:

  A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: