Vindecătorul despre Vaișamar – Blogosfera evanghelică despre ea însăși

„Nu-mi place Vaişamar, pentru că, rece şi calculat; profită de orice slăbiciune a adversarului, răsucind pumnalul în rană, pînă cînd obţine de la cel lovit un şir de cuvinte grele şi nedrepte, cu care să se vaite ulterior, public, că i-au fost scuipate în faţă.”

Această formulă ar trebui analizată și comentată cel puțin cîteva săptămîni, dar cu exemple din blogosfera evanghelică și din REALITATEA evanghelică din biserici.

Nu polemica dintre Vindecător și Vaișamar e de observat în primul rînd, ci ar trebui să reflectăm asupra unor reflexe pe care le avem ca oameni, români, bloggeri evanghelici etc.

Vindecătorul are dese puseuri paranoice, iar Vaișamar este un blogger destul de obraznic.

Fenomenul de mahala pe care l-am semnalat, mai ales anul trecut, se desfășoară amplu pe blogul lui Marius Cruceru și pe blogul lui Răsvan Cristian Stoica.

Acest fenomen ar trebui să ne îngrijoreze mai întîi, și apoi afirmațiile paranoice ale Vindecătorului și obrăzniciile lui Vaișamar „cel tare-n clanță”.

Doru Radu avea perfectă dreptate reproșîndu-i comentatorului Daniel ceea ce trebuie reproșat și altor mahalagii:

„”El e zero absolut, el e moartea! El nu e singur, el este mai multi! El este legiune!’

Este inadmisibil sa vorbiti astfel. […]

Ca e obraznic de multe ori, ca e jignitor adesea, atoatestiutor, e-adevarat… Dar astea le poate dezbate si descifra Rsvan si ceilalti. Dar pina la urma,cu toate pacatele sale, Emanuel Contac e fratele nostru in Hristos. Cum puteti descarca asemenea calificari spirituale?”

Că Daniel și-a cerut iertare e aparent un semn bun:

„Doru Radu, imi cer iertare fata de tine, fata de Rasvan si fata de toti crestinii, daca am fost prea dur!”

După cum se vede, tocmai lui Emanuel Conțac nu-și cere iertare Daniel, tocmai celui căruia i-a greșit.

Și chiar dacă o făcea, Mahalaua Vindecătorului tot mahala rămîne.

Diagnosticul lui Emanuel Conțac despre Mahala Vindecătorului e uimitor de exact:

„M-am înfiorat citind ce nerozii şi neadevăruri conţin postările de pe blogul dvs. Aş avea nevoie de sute de postări ca să le evidenţiez pe toate.”

Mahalagioaica Mia mai scrie, iarăși, niște aberații:

„Rasvan nu e pastor si nu pretinde ca detine adevarul absolut. Spune si scrie ce simte si o face foaaaaaaaarte bine. Sint o categorie de oameni care realmente gusta umorul lui si carora le face placere sa treaca pe aici. Aveti blog, simtit-va bine acolo si lasati si pe altii sa se simta bine. Si prietenul dvs. de Arizona lasa la comentarii numai ce ii place, asa ca de ce nu ar avea si Rasvan dreptul asta?”

1. În primul rînd, deși Vindecătorul e un condei bun în blogosfera evanghelică (cred că Teofil Stanciu îl întrece), el NU „o face foaaaaaaaarte bine”.

El de fapt o face foaaaaaaaarte rău!

Este blogul cel mai jegos din blogosfera evanghelică, prin adunarea stratelor de mizerie ale unor comentatori bezmetici și ale mahalagioicelor, despre care am atras atenția în numeroase rînduri.

Marius Cruceru, cel care l-a „nășit” ca blogger pe Vindecătorul, s-a dezis la scurt timp de la nășirea lui, printr-un COMUNICAT (sic!):

“Făcînd o tură blogurilor, am descoperit cele două pamfelte usturătoare pe care Rasvan Cristian le-a scris împotriva lui Dănuţ Mănăstireanu.

Mărturisesc că le-am citit doar în diagonală şi am rămas profund intristat de faptul că ironia cristică, fără a mai trece prin etapa ironiei socratice, a degenerat în diatribă usturătoare, în pamflet biciutor. […]

Regret profund dacă prin nevegherea mea sau prin abolirea cenzurii pe blogul meu sau prin alt gest am încurajat fără să vreau creaţia acestui gen de texte.

Îmi asum responabilitatea lansării lui Rasvan în blogosferă, dar se pare că a învăţat să umble pe propriile lui picioare, iar direcţia în care a luat-o prin ultimele posturi nu corespunde direcţiei pe care eu am visat-o pentru blogosfera evanghelică din România. Ironia cristică, cel mult socratică, da, puţină urzică şi un pic de acid, poate, dar nu bătaia de joc la scena deschisă.”

patratosu.wordpress.com – 7 martie 2008

2. Mahalagioaica bate cîmpii cînd scrie: „Aveti blog, simtit-va bine acolo si lasati si pe altii sa se simta bine.”

Avem blog TOCMAI ca să NU îi lăsăm pe alții să se simtă bine: paranoici, mincinoși, dezinformatori, obraznici etc.

Trudim pe blog (pînă la transpirație) ca să NU îi lăsăm pe pocăiți să se simtă bine în mediocitatea și mizeria lor.

Folosim blogul ca să NU îi lăsăm pe maneliștii și mahalgioice să se simtă bine ÎN SPAȚIUL PUBLIC, unde ne putem spune punctul de vedere.

Dar nu toți pot spune orice oricînd oriunde oricum despre oricine.

Nu toți creștinii sînt chemați să aibă bloguri, să polemizeze cu tîmpeniile care apar în spațiul public.

Dar TOȚI creștinii sînt chemați să spună adevărul și să fie ambasadorii Cerului!

Această perspectivă a blogosferei ca fiind formată din parcele separate, fiecare cu căscioara lui și cu vizitatorii lui, este o TÎMPENIE!

Da’ maaaaaare tîmpenie!

Formulele de felul acesta adresate comentatorilor antipatici dovedesc o mentalitate sterilă, o impotență relațională și o gîndire bădărană din care dialogul e exclus atîta timp cît tonomatul nu cîntă melodiile preferate ale mahalagioaicei Mia.

3. Este evident că trăim într-o lume în care drepturile unora sînt mai mari decît ale altora. La fel e și în blogosferă. Unii sînt moguli și e evident că și-au cîștigat drepturi mai mari, iar alții sînt doar pseudopamfletari paranoici prinși în vîrtejul mahalagismului. Dar, din păcate, și în cel al minciunii. Dacă mahalagismul constituie un cadru mizerabil al vieții terestre, MINCIUNA îi aruncă pe oameni în iad pentru veșnicie. Miza e uriașă, așadar. Blogosfera evanghelică nu e doar un loc de joacă pentru copii supradotați (cică!), nu e grădinița privată a pătrățoșilor și vindecătorilor, e de fapt un spațiu uneori mult mai provocator decît cel eclesial pentru cel care minte să nu mai mintă, pentru cel care fură să nu mai fure, pentru cel care a uitat de prețul harului plătit de însuși Dumnezeu să-și aducă aminte.

Pentru a atrage atenția asupra gravității fenomenului care are loc în Mahalaua Vindecătorului, voi scoate blogul lui Răsvan Cristian Stoica din lista blogurilor evanghelice pînă la 1 martie. Și îi recomand să nu mai menționeze numele lui Dănuț Mănăstireanu mai peste tot (fie că e vorba de Marea Neagră, fie că e vorba de planeta Marte), căci tocmai această obsesie a Vindecătorului a atras atenția lui Marius Cruceru, lui Emanuel Conțac, mie și altora.

Că Dănuț Mănăstireanu i-a scris cîndva că e bolnav cu capul e un lucru, că unii dintre noi avem aceeași părere despre Vindecător e deja altă chestiune.

Voi încheia cu un comentariu al lui Vaișamar, chiar mai important decît cel al Vindecătorului (cu care am început):

„In general, ca sa iau atitudine fata de ceva, trebuie ca acel ceva sa ajunga la un anumit prag. Acest prag a fost depasit de calomniile foarte grave lansate de Daniel, la care dl Rasvan Cristian consimte zambitor si “tongue in cheek”. Poate am sa scriu candva o postare pe blogul meu despre “loidoreo” (a calomnia, a supune pe cineva unui tratament injurios), “loidoria” (calomnia, injuria) si “loidoros” (calomniator, persoana care profera injurii, cam ceva in genul celor lansate la aceasta postare de Daniel). Nu stiu daca dl. Rasvan Cristian isi da seama ce cuvinte grele are Scriptura pentru cei care improasca in felul acesta cu noroi pe alti oameni. Pavel ii pune pe “loidoroi” in aceeasi categorie cu sodomitii, curvarii, idolatrii, betivii si escrocii si spune despre ei ca nu au ce cauta in imparatia lui Dumnezeu.”

Fără să vrea, talentatul domn Conțac (și obraznic) și pseudopamfletarul Răsvan Cristian Stoica (și paranoic) ne-au oferit două texte memorabile cu ajutorul cărora să reflectăm la ce (mai) înseamnă blogosfera evanghelică.

Mulți chemați, puțini aleși…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: