Oradea s-a făcut iar de rîs

După ce baptiștii din Oradea s-au făcut de rîs, prin comunicatul jenant al „bloggerului” Paul Negruț care s-a trezit după 8 luni, campania josnică a lui Marius Cruceru îndreptată vizibil împotriva lui Iosif Țon, minciuna pastorului Doru Hnatiuc și minciunile pastorului Florian Negruțiu (Florin Negruț, președintele Comunității Baptiste din Oradea, fratele lui Paul Negruț), a venit rîndul penticostalilor orădeni să se facă de rîs.

Ioan Berar, unul dintre decanii de vîrstă ai penticostalilor, care a deținut mulți ani funcția de președinte al Comunității Oradea și de vicepreședinte al Cultului Penticostal, apare în blogosfera evanghelică cu o scrisoare „Câtre toţi fraţii de credinţa Penticostala din România”, postată sub numele Pângărirea Memoriei.

Într-un scurt răspuns, Vasilică Croitor scrie: „Nu am răspuns până acum altor corifei ai perioadei comuniste care au debitat pamflete și poezii îndoielnice, cu atât mai mult nu voi polemiza cu Berar Ioan. Nu mă voi lansa acum într-o polemică în stilul folosit de domnia sa. Nu cred că este util sau cavaleresc. Epitetele cu care descrie cartea și pe cei care au recomandat-o arată care este nivelul discuției propuse. Cred că nimeni nu dorește să citească un răspuns în care să apelez la etichetări ale sale pe baza documentelor și acțiunilor întreprinse de el în perioada comunistă.”

În schimb, Emanuel Conțac, unul dintre editorii cărții „Răscumpărarea memoriei”, pe care o combate Ioan Berar, îi dă cîteva replici referitoare la chestiuni care îl privesc pe tînărul lector de la Institutul Teologic Penticostal.

Penibilul scrisorii lui Ioan Berar este însă surprins foarte bine de un comentator:

Sandu Roman: „Poate că fratele Berar Ioan făcea mai bine dacă ar fi păstrat tăcerea, chiar şi în cazul în care ar fi 100% nevinovat, având în vedere că nu este ameninţat cu arestul, iar la vârsta de 79 de ani, “cariera profesională” cred că nu-i mai este în pericol.

Lipsa oricărui argument solid, precum şi încercarea lamentabilă de a discredita autorul cărţii RM, pe care îl acuză printre altele că ar fi “afacerist” şi că s-ar fi făcut singur “judecător al celor vii şi al celor morţi” nu reuşeşte să stârnească nici o simpatie în inima “nici unui om cu mintea întreagă”, (ca să folosesc o expresie îndrăgită de fratele Berar).

Sunt de acord cu fratele Berar Ioan cu privire la un detaliu, şi anume că “epistola” sa este “lungă şi plictisitoare”. Totuşi, printre multe alte neajunsuri şi defecte, “epistola” are calitatea de a întări convingerea cititorului că dezvăluirile cuprinse în cartea “Răscumpărarea memoriei” sunt adevărate. Ca atare, cei care au de ales numai între cartea “Răscumpărarea memoriei” pe de o parte, şi “epistola de apărare” a fratelui Berar Ioan, de cealaltă parte, pot fi scuzaţi dacă vor da crezare în continuare celei dintâi.”

2 răspunsuri to “Oradea s-a făcut iar de rîs”

  1. Cornel Bucur Says:

    Oradea nu s-a făcut de râs… Din polemici şi scrieri vor ajunge generaţiile care urmează să afle adevarul, şi să cunoască oamenii. Eu îi sunt recunoscător fr. Berar pentru ceea ce a scris, nu mă interesează motivele dânsului, am aflat lucruri noi pe care nu le-am ştiut, am putut să fac legaturi pe care altfel nu le-aş fi putut face. Nu cred că te faci de râs când îţi scrii părerea ta. La urma urmei chiar dacă ceea ce scrie dânsul nu este Adevărat, avem ocazia de-a afla ce crede dânsul. Concluziile le tragem pe baza informaţiilor. La urma urmei fiecare este subiectiv în ceea ce scrie. Doar Dumnezeu este obiectiv si deţine Adevărul.

    Dacă aş fi în situaţia oamenilor ca fr. Berar, dar nu numai a celor care au colaborat cu Securitatea, ci şi a celor care nu au colaborat sau chiar nu au prins acele vremuri, mi-aş analiza trăirile, acţiunile sau lipsa lor şi m-aş pocăi sincer şi la modul cel mai elementar. De ce? Pentru că Dumnezeu cunoaşte totul şi este obiectiv. Nu am cum să mă eschivez… De atitudini şi acţiuni de genul acesta ducem cel mai mult lipsă.

  2. RuBen Says:

    nu suntem cu nimic mai buni de cat politicieni din pacate :(

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: