10 lucruri despre Colocviul de la Providența

Articolul lui Teofil Stanciu, Ce am înțeles de la colocviu, lectură obligatorie pentru oricine e interesat de evenimentele din ultimele luni declanșate de asocierea lui Iosif Țon cu Mișcarea Străjerilor, așadar un document de interes pentru studiul istoriei evanghelicilor din România, confirmă dispoziția fastă a tînărului orădean, pe care îl consider a fi cel mai în formă blogger evanghelic român la începutul anului 2011, și pentru asta e destul să mai adaug doar două titluri: Ce ne facem cu renegații? (30 decembrie 2010) Fixații și fixări (28 noiembrie 2010).

Cele 10 lucruri pe care le amintesc aici sînt cîteva chestiuni pe care le-am selectat din articolul lui Teofil Stanciu și nu sînt așezate în ordinea în care apar în text:

1. „Acest colocviu a fost util, însă doar a deschis anumite „dosare” sensibile. Dacă nu va fi urmat și de alte întreprinderi similare, se va dovedi cu totul insuficient pentru nevoile actuale ale evanghelicilor români.”

2. „A lipsit făgăduita dezbatere pe marginea Mărturisirii de credință.”

3. „Fiind vorba despre patru voci relativ notorii ale spațiului evanghelic, e de presupus că mesajul lor ar trebui să poată fi socotit reprezentativ măcar în cadrul cultului baptist.”

4. „Niciunul dintre cei patru nu este cesaționist. Deci miza dezicerii de „străjeri” nu este, așa cum ar fi putut părea la un moment dat, cesaționismul.”

5. „E poate pentru prima dată când am fost martor al unei declarații publice și neechivoce care afirmă că în bisericile evanghelice (cu trimitere mai ales la bisericile baptiste) există o criză și încă una veche. Iar de această criză nu au fost învinuiți enoriașii, ci s-a recunoscut că există o responsabilitate a pastorilor pentru această stare de fapt.”

6. „S-a discutat despre imperativul unei teologii evanghelice românești temeinice și bine ancorate în contextul confesional autohton.”

7. „Pretenția de a nu avea nicio tradiție (frecventă printre evanghelici) a fost demontată și socotită eronată, chiar dăunătoare. Tradiția există, însă trebuie cunoscută, valorificată și asumată critic.”

8. „În ce mă privește, erezia străjerească nu a fost dovedită fără echivoc. Acest fapt are două cauze. Pe de o parte avem lipsa unei dogme pneumatologice bine articulate (carență recunoscută de către vorbitori), iar pe de alta, lipsa unei teologii asumate explicit de către gruparea în discuție.”

9. „Toți conferențiarii au recunoscut însă că între cei atrași de atmosfera și spiritul mișcării „Străjerii” există oameni mânați de cele mai oneste intenții.”

10. „Ce am apreciat însă, mai ales la cele două conferințe cu profil exegetico-hermeneutic, a fost prudența vorbitorilor, care n-au riscat să se extindă dincolo de ceea ce le permite Scriptura (așa cum o interpretează dumnealor) și conștiința.”

3 răspunsuri to “10 lucruri despre Colocviul de la Providența”

  1. Colocviul de la Providenta si asocierea lui Iosif Ton cu Miscarea Strajerilor « Istorie Evanghelica Says:

    […] de la colocviu, pe care Alin Cristea îl sintetizează în cadrul unei postări intitulată 10 lucruri despre Colocviul de la Providența. În  cadrul articolului menționat, Alin Cristea consideră articolul lui Teofil Stanciu o […]

  2. Patologie baptistă – Replică la articolul lui Marius Cruceru despre provocările baptiștilor din acești ani « România Evanghelică Says:

    […] Țon orchestrată de Marius Cruceru și DUPĂ simulacrul Colocviului de la Providența (vezi și: 10 lucruri despre Colocviul de la Providența) constituie o manevră manipulatoare, care distrage atenția de la necesitatea evaluării […]

  3. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: