Cultele din România între prigonire şi colaborare (5)

21.95 RON
4.99 RONOferta Speciala la 1 Euro

„Pe perioada studiului în vederea recrutării, o persoană era contactată de către ofițer, aveau loc niște discuții în cursul cărora ofițerul își dădea seama dacă persoana era sau nu pretabilă să fie recrutată. De obicei, în timpul acestor contactări, erau puse întrebări referitoare la anturajul persoanei. De cele mai multe ori, pe parcursul discuțiilor, candidatul dădea informații utile Securității. Odată verificate, aceste informații aveau consecințe grave.

Cazul prezentat mai jos dovedește că activitatea pastorului baptist a fost destul de intensă și înainte de recrutare. Prin urmare, a fost dirijat în străinătate și a îndeplinit cu succes sarcinile încredințate de ofițer, a furnizat informații scrise despre diferite persoane, a influențat alți baptiști încercând să-i convingă să renunțe la emigrare. Apreciindu-i devotamentul, ofițerul a simțit nevoiea să-l recompenseze, nu material, ci ajutându-l să-și rezolve anumite probleme personale.” (p. 113)

Documentul prezentat se intitulează: Raport cu propuneri de închidere a dosarului de urmărire informativă privind pe O.V., IJ Mehedinți.

Materialul de o pagină se încheie astfel:

„Propunem a se aproba închiderea dosarului de urmărire informativă privind pe O.V., întrucât s-a efectuat recrutarea lui, cu menținerea în CGD.”

Despre O.V. raportul oferă următoarele informații:

– pastor baptist în Orșova – la 25.01.1981 i s-a deschis dosarul de urmărire informativă

– a primit, prin intermediul lui A.F., președintele Societății Misionare Române din SUA și Canada, suma de 3500 lei pentru a-și cumpăra un autoturism Dacia 1300

– în perioada 28.07-23.08.1982 a făcut o călătorie în Austria pentru a participa la o întîlnire, la care au fost invitați mai mulți pastori baptiști

„Ca urmare a pregătirii contrainformative efectuate cu ocazia prezentării unui articol publicat într-o revistă din SUA privind așa-zisul conflict de la Oradea dintre Stat și Biserică, obiectivul a avut o poziție asemănătoare, argumentând cu date concrete neintervenția statului român în cazul unor ordinări.”

– la data de 02.09. 1982 s-a efectuat recrutarea lui

Istoria Bisericilor Baptiste din România, Editura Făclia, 2006, p. 591, precizează că pastor al Bisericii Baptiste din Orșova în perioada 1980-1988 a fost Vasile Gherman.

Singura corespondență care se poate face este numele orașului: Orșova.

Autoturismul și vizita în Austria sînt alte două informații care ar putea să confirme sau să infirme corespondența între O.V. și Vasile Gherman

Radu Cruceru și Vasile Gherman sînt cele două exemple de pastori baptiști care sînt menționate, în diverse ocazii, ca fiind uciși de către Securitate.

Daniel Mitrofan, în cartea „Pigmei și uriași”, p. 83, scrie:

„Au mai fost cazuri de ucidere la ordinul (sau abuzul) securității a celor care odată au colaborat cu autoritățile și, din motive necunoscute, poate de conștiință, au căzut în dizgrațiile sistemului, ca în cazul fratelui Radu Cruceru și a fratleui Vasile Gherman.”

În Cuvânt înainte, Carmen Chivu-Duță, autoarea cărții „Cultele din România între prigonire și colaborare”, menționează că a schimbat inițialele numelor:

„Nu intenționez să arăt cu degetul, să înfierez sau să judec, ci să prezint cazuri și situații cât mai reprezentative. Din acest motiv, dar și pentru protecția datelor cu caracter personal, toate numele reale (chiar și inițialele) și alte informații care ar putea duce la identificarea anumitor persoane au fost redate astfel încât aceste persoane să nu poată fi recunoscute.”

Cultele din România între prigonire şi colaborare – Carmen Chivu-Duţă, Editura Polirom, Iași, 2007, 220 p.

Publicitate

Un răspuns to “Cultele din România între prigonire şi colaborare (5)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: