Diferența dintre penticostali și carismatici (5)

Într-o notă amplă de la pagina 799 din Teologie sistematică, Wayne Grudem face distincția între penticostali, carismatici și al treilea val – cele trei fenomene (valuri) din secolul XX din mediul evanghelic care au făcut din ramura protestant-evanghelică de sorginte penticostală a treia forță a creștinismului mondial, a cărei apariție o anunța încă din 1955 Henry Van Dusen în Life Magazine.

“Folosesc termenii penticostal și carismatic în felul următor: Penticostal se referă la orice denominațiune sau grup care-și are originea istorică în trezirea penticostală începută în Statele Unite în anul 1901 și care susține pozițiile doctrinare (a) că botezul cu Duhul Sfânt este în mod obișnuit un eveniment ulterior convertirii, (b) că botezul cu Duhul Sfânt devine evident prin semnul vorbirii în limbi și (c) că toate darurile spirituale menționate în Noul Testament trebuie căutate și folosite și în zilele noastre. Grupările penticostale au în mod obișnuit structurile lor denominaționale distincte dintre care cea mai proeminentă este cea cunoscută sub numele de Adunările lui Dumnezeu.

Carismatic se referă la orice grup (sau persoană) care își are originea istorică în mișcarea de reînnoire carismatică din 1960 și 1970, caută să practice toate darurile spirituale menționate în Noul Testament (inclusiv profeția, vindecarea, minunile, vorbirea în limbi, interpretarea și deosebirea duhurilor) și admite diferite puncte de vedere privind posibilitatea ca botezul cu Duhul Sfânt să urmeze după convertire sau ca vorbirea în limbi să fie un semn al botezului cu Duhul Sfânt. Carismaticii se vor feri de multe ori să-și formeze propria lor denominațiune, dar se vor considera o forță de reînnoire în cadrul bisericilor protestante și romano-catolice existente. În zilele noastre nu există în Statele Unite o denominațiune carismatică reprezentativă, dar cel mai proeminent predicator carismatic este probabil Pat Robertson, activ prin organizația sa Christian Broadcasting Network, porgramul de televiziune “The 700 Club” și Regent University (fostă CBN University).

În anul 1980 s-a ridicat o a treia mișcare de reînnoire, numită “al treilea val” prin profesorul de misiune C. Peter Wagner de la Seminarul Fuller (el a considerat că reînnoirea penticostală a fost primul val al lucrării de reînnoire a Duhului Sfânt în biserica modernă, iar mișcarea carismatică a fost cel de-al doilea val). Susținătorii celui de “al treilea val” încurajează echiparea tuturor credincioșilor pentru a folosi în zilele noastre daruri spirituale ale Noului Testament și afirmă că vestirea Evangheliei ar trebui să fie însoțită în mod obișnuit de “semne, puteri și minuni” după modelul Noului Testament. Aceștia susțin că botezul cu Duhul Sfânt are loc pentru toți creștinii în momentul convertirii, iar experiențele ulterioare ar trebui numite “umplerea” cu Duhul Sfânt. Cel mai proeminent reprezentativ al celui de “al treilea val” este John Wimber, pastor senior al bisericii Vineyard Christian Fellowship din Anaheim, California, și lider al Association of Vineyard Churches. Două dintre cele mai influente cărți ale lui Wimber, Power Evangelism (San Francisco: Harper and Row, 1986: ed. Rev. 1992) și Power Healing (San Francisco: Harper and Row, 1987), ambele avându-l coautor pe Kevin Springer, sunt recunoscute pretutindeni ca fiind reprezentative pentru notele definitorii ale celui de “al treilea val”.

Lucrarea de referință categorică pentru aceste mișcări este, în prezent, Sanley M. Burgess și Gary B. McGee, edt., Dictionary of Pentecostal and Carismatic Movements (Grand Rapids: Zondervan, 1988).”

În 2002 a apărut The New International Dictionary of Pentecostal and Charismatic Movements (Grand Rapids: Zondervan)

Postări cu subiect asemănător

Diferența dintre penticostali și carismatici (1)
Diferența dintre penticostali și carismatici (2)
Diferența dintre penticostali și carismatici (3)
Diferența dintre penticostali și carismatici (4)
Bă, pocăiților, care sînteți carismatici?

2 răspunsuri to “Diferența dintre penticostali și carismatici (5)”

  1. claudiuvdobra Says:

    In sfarsit lumea poate sa inteleaga exact diferenta dintre cele trei miscari carismatice. Un element important la cel de-al treilea val il constituie interpretarea expresiei „botezul cu/in Duhul”. Aceasta interpretare este identica cu cea baptista si ortodoxa si nicidecum cu miscarile de reinoire anterioare.

  2. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: