Reimaginarea bisericii (14)

“Fiecare biserică din Noul Testament căreia Pavel i-a scris se afla în criză. (Excepție fac destinatarii Epistolei către efeseni.) Cu toate acestea, Pavel nu se adresează niciodată în mod expres prezbiterilor din aceste biserici.

Să luăm, de exemplu, biserica din Corint, cea mai turbulentă dintre bisericile menționate în Noul Testament. În toată corespondența corinteniană, Pavel nu se adresează niciodată prezbiterilor. Nu-i critică, nu recomandă niciodată să li se dea ascultare. De fapt, nici nu-i menționează.

Pavel face apel la întreaga biserică. El arată că este responsabiitatea întregii biserici să se ocupe de rănile autoprovocate. În 1 Corinteni, de peste treizeci de ori, Pavel îi mustră pe “frați” și le cere să facă anumite lucruri. Le scrie ca și cum între ei n-ar exista vreun lider. Acest lucru e valabil în toate celelalte epistole ale sale adresate bisericilor aflate în criză.

Dacă în biserica din Corint ar fi existat lideri, de bună seamă că Pavel li s-ar fi adresat să rezolve problemele. Dar n-a făcut-o. La sfârșitul epistolei, Pavel le spune corintenilor să fie supuși lui Ștefana și casei ei, care s-au pus cu totul în slujba sfinților. Apoi lărgește grupul, și zice “și fiecăruia care ajută la lucru și ostenește” (1 Cor. 16:16).

De remarcat că Pavel pune accent pe funcție, nu pe poziție. Instrucțiunile lui sunt puse pe umerii întregii biserici. Întreaga epistolă către corinteni este un apel adresat întregii adunări în vederea rezolvării propriilor probleme.

Probabil, cel mai clar exemplu de absență a prezbiterilor oficiali din biserica din Corint se găsește în 1 Corinteni 5. În acest capitol, Pavel mandatează întreaga adunare să disciplineze un membru căzut, dându-l pe mâna Satanei (1 Cor. 5:1). Îndemnul lui Pavel este în mod contrar concepției contemporane. În gândirea de astăzi numai cei care posedă autoritate eclesială sunt considerați calificați să se ocupe de sarcini atât de complicate.

Diferența dintre felul cum îi privește Pavel pe prezbiteri și cel în care sunt aceștia priviți în cele mai multe biserici moderne, cu greu ar putea fi mai izbitor. În niciuna din cele nouă epistole ale sale către biserici, Pavel nu rostește nici măcar un cuvânt despre prezbiteri. Între aceștia se numără și tratatul său ultracoercitiv din Galateni. În schimb, Pavel le cere sistematic “fraților” să acționeze.” (p. 154-155)

Reimaginarea bisericii – Frank Viola, Editura Kerigma, Oradea, 2011, 277 p.

Publicitate

Un răspuns to “Reimaginarea bisericii (14)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: