Darul iertării (7): 6 motive pentru care nu ierți

“Dacă nu ești dispus să ierți, ai una (sau mai multe) din următoarele probleme: În primul rând, refuzul tău ar putea să fie rezultatul egoismului. Ți s-a întâmplat ceva nedrept. N-ai obținut ce ți-ai dorit. Gândurile tale sunt îndreptate numai spre interior și ești preocupat doar de tine însuți, de drepturile tale și de sentimentele tale. Te aștepți ca lumea să vină la tine și să-ți ceară iertare, înainte ca tu să fii dispus să ierți. Pentru că, îți spui, oricum e vina acelei persoane. Trăiești într-o închisoare construită din sentimentele și așteptările tale.  Este vorba despre egoism pentru că tu ai capacitatea de a face ceva în această privință, dacă ai vrea. S-ar putea doar să fii prea egoist pentru a face primul pas.

Poate că problema ta este mândria. Când mândria ia în stăpânire o inimă, este foarte greu să ierți. Mândria preia controlul gândirii tale și spune:

– Uite ce mi-au făcut! Dacă îi iert, oamenii vor crede că sunt slab și că nu am nici un pic de demnitate!

Mândria îți spune să te răzbuni într-un fel sau altul pe cei care te-au rănit. Dacă nutrești mânie crezând că astfel te răzbuni, te înșeli! De fapt, mândria te distruge. Problema adevărată este că atunci când decizi să te răzbuni – chiar dacă numai în mintea ta – îți asumi o responsabilitate care I-a fost dată lui Cristos și numai lui Cristos. El este Judecătorul. La timpul potrivit, cei care te-au rănit vor suporta pedeapsa pentru păcatul lor (Romani 14:10). Până atunci, tu trebuie să ierți.

Un al treilea motiv pentru care s-ar putea să nu fii dispus să ierți este acela că te subestimezi. Dă-mi voie să să-ți explic cum stau lucrurile. Oamenii care se subestimează se simt în primul rând insignifianți. De multe ori, fără să înțeleagă ce se petece de fapt, ei vor asocia propria importanță sau lipsa acesteia cu răul care li s-a făcut. Am întâlnit oameni care și-au tărit o mare parte din viață reacționând la un rău pe care l-au suferit din partea unui șef nedrept. Ei spun mereu lucruri de genul:

– Știi că nu aș fi ajuns aici, dacă nu ar fi fost… Aș fi putut ajunge departe, dacă nu mi-aș fi pierdut slujba din cauza lui…

Circumstanțele nedrepte au devenit puncte de referință pentru toate aspectele vieții lor.

Când se întâmplă astfel, oamenii nu-și permit să ierte. Abordarea și rezolvarea durerii ar însemna pentru ei renunțarea la lucrul cel mai important pentru identitatea lor. N-ar mai stârni mila celor pe care au ajuns să se sprijine. N-ar mai avea întâmplări triste de povestit. N-ar mai avea scuze pentru lipsa lor de perseverență și disciplină.

Ai obiceiul de-a aminti mereu un anumit eveniment dinn viața ta, când ai fost tratat în mod nedrept? Pentru a ști cu siguranță, întreabă-ți prietenii cei mai apropiați sau partenerul de căsătorie. Fără să știi, s-ar putea să fi permis ca identitatea ta să fie strâns legată de un eveniment pe care trebuie să-l lași în urmă. Identitatea ta adevărată și eternă se regăsește în relația ta cu Dumnezeu prin Cristos. Pentru a trăi bucuria și libertatea care-ți sunt disponibile în Cristos, trebuie să-i ierți pe cei care ți-au greșit și să mergi mai departe.

Un alt motiv pentru care nu ești dispus să abordezi problema spiritului neiertător ar putea fi acela că ai impresia că ai făcut-o deja. Este posibil ca, la un moment dat, în trecut, să fi recunoscut că cineva ți-a greșit. Poate că ai recunoscut că “avea nevoie” să-i ierți pe alții. Poate chiar ai rostit o rugăciune în care ai spus: “Îl iert pe…”. Poate că ai fost sincer din toată inima. Totuși, dacă mai există încă dovezi emoționale și verbale că ceva te macină pe dinăuntru, dacă te mai simți încă inconfortabil în prezența celor care te-au rănit sau dacă lucrurile care-ți amintesc de ei te mai fac însă să simți o tensiune interioară, atunci probabil că nu ai rezolvat complet problema. În capitolul următor vom discuta despre modul în care putem ierta deplin.

Al cincilea motiv pentru care o persoană refuză să ierte este faptul că acest proces este dureros. A fi dispus să ierți este dureros în sensul că, de cele mai multe ori, atunci când te gândești la suferințele din trecut, aceasta își trezește emoții neplăcute. Iertarea poate fi în mod special dureroasă dacă suferința provocată a fost atât de profundă, încât durerea îndurată a fost îngropată și uitată. Simplul gând de a dezgropa din nou totul, lucru necesar, de altfel, în unele cazuri, îi pune pe mulți oameni pe fugă.

Acest lucru este în special adevărat pentru cei care au fost răniți în copilărie. Cazurile de abuz în copilărie, incest, viol, bătăi severe sau surprinderea unui părinte într-o relație amoroasă extraconjugală sunt extrem de dureroase. Uneori aceste incidente au fost aproape șterse din memorie. Totuși ele sunt de multe ori cheia pentru o vindecare completă și pentru eliberare. Discutând cu diferiți oameni despre trecutul lor, căutând indicii pentru frământările lor, de multe ori ating un subiect care îi face să lăcrimeze. Ei spun: “Nu pot să vorbesc despre asta.” sau “Aș prefera să nu abordăm subiectul ăsta.”

De obicei, ușile prin care vor cel mai puțin să intre sunt cele prin care au cea mai mare nevoie să treacă.

Dacă simplul fapt că te gândești la anumite evenimente din trecut îți provoacă durere, te rog să accepți, prin credință, faptul că merită să treci prin această durere, dacă vrei să fii eliberat. Dumnezeu vrea să faci o operație chirurgicală spirituală. El vrea să îndepărteze amărăciunea și durerea. Te va durea, dar te vei vindeca. Oricare ar fi cicatricea care va rămâne, va fi mai ușor de suportat decât rana deschisă din cauza căreia suferi acum.

Mai este un ultim motiv: Nu știi cum să fii iertător. Poate că ai ajuns în momentul în care poți spune: “Sunt pregătit. Spune-mi ce trebuie să fac.”

Sper să fie așa. Multă vreme am trăit știind că trebuie să-i iert pe anumiți oameni din trecutul meu, dar nu știam exact ce trebuie să fac. Capitolele care urmează te vor ajuta să înțelegi procesul iertării și ceea ce trebuie să faci pentru a fi iertător.” (p. 93-96)

Darul iertării – Charles Stanley, Editura Casa Literaturii Creștine, Brașov, 2005, 165 p.

Un răspuns to “Darul iertării (7): 6 motive pentru care nu ierți”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: