Reimaginarea bisericii (17)

“De când fac parte din adunări din afara bisericii instituționale, am cunoscut multe persoane care au avut de suferit din partea unor lideri de biserici instituționale. Acestor suflete curajoase li s-au adresat întrebări directe cu privire la autoritatea eclesială. De fapt, li s-au adresat aceleași întrebări pe care liderii religioși I le-au adresat Domnului Isus cu secole în urmă: “Cu ce putere (autoritate) faci Tu lucrurile acestea, și cine Ți-a dat puterea (autoritatea) aceasta?” (Mat. 21:23). Sau, cum întreabă astăzi, “Sub a cui acoperire te afli?”

Dacă reducem totul la esență, ideea de “acoperire” se bazează pe o concepție ierarhică în ce privește conducerea bisericii, în care puterea este concentrată la vârf. Această concepție este împrumutată din structurile ce aparțin lumii acesteia. În nici un caz, ea nu reflectă Împărăția lui Dumnezeu. În consecință, constatăm că există o afinitate naturală între orientarea pozițional / ierarhică și învățătura despre “acoperire”.

Este interesant de remarcat că termenul acoperire (cu acest sens, dar sub o altă formă, aceea de învelire) apare o singură dată în întreg Noul Testament, și atunci cu referire la acoperirea / învelirea capului femeii (1 Cor. 11:15). În Vechiul Testament, termenul este folosit sporadic și, de obicei, se referă la un articol de îmbrăcăminte. Niciodată nu este folosit în sens spiritual.

Așadar, primul lucru pe care îl putem spune despre “acoperirea spirituală” este că nu prea are suport biblic. În ciuda acestui fapt, nenumărați creștini pun fără să se gândească întrebarea “Sub a cui acoperire spirituală te afli?” Unii merg până acolo încât folosesc această întrebare ca pe o hârtie de turnesol pentru a măsura autenticitatea unei biserici sau a unei organizații creștine.

Aceasta mă face să pun și eu o întrebare: Dacă Biblia tace în privința “acoperirii spirituale”, ce vor să spună oamenii când întreabă “Sub a cui acoperire spirituală te afli?” Cei mai mulți (dacă nu înțelegi) vor reformula “Cui dați socoteală?”

Aceasta însă ridică o altă problemă dificilă. Biblia nu precizează nicăieri că trebuie să dăm socoteală unor oameni. Socoteala trebui să-I dăm doar lui Dumnezeu (Mat. 12:36; 18:23; Luca 16:2; Rom. 3:19; 14:12; 1 Cor. 4:5; Evr. 4:13; 13:17; 1 Petru 4:5).

În consecință, răspunsul biblic corect la întrebarea “Sub a cui acoperire spirituală te afli?” este simplu: “Eu dau socoteală aceleiași Persoane căreia și tu Îi dai socoteală: lui Dumnezeu.” Ciudat însă, un asemenea răspuns duce, de obicei, la o înțelegere greșită și la false acuzații.

Așadar, chiar dacă timbrul și cheia în care sună “a da socoteală” sunt diferite de cele în care sună “acoperire spirituală”, cântecul este în esență același adică unul care nu se armonizează cu melodia Scripturii.” (p. 170-171)

“Adevărul este că persoana din vârful piramidei eclesiale nu dă socoteală nimănui, în timp ce tuturor celor aflați sub ea li se spune că trebuie să dea socoteală. Bineînțeles că problema reală cu modelul “Dumnezeu-denominațiune-pastor-laic” trece mult dincolo de logica ei incoerentă, de covrig. Principala problemă este că un astfel de model violează natura organică a bisericii, pentru că, în spatele retoricii pioase despre asigurarea “acoperirii” și necesitatea de a da socoteală se poate ușor ghici un sistem pus în mișcare de spiritul de control și lipsit de suport biblic. Într-un cuvânt, chestiunea din spatele învățăturii despre “acoperire” are de-a face cu puterea și controlul.” (p. 172)

Reimaginarea bisericii – Frank Viola, Editura Kerigma, Oradea, 2011, 277 p.

Publicitate

Un răspuns to “Reimaginarea bisericii (17)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: