Carismaticii (1)

“Ceea ce face ca mișcarea carismatică să fie vrednică de interes este faptul că credincioșii carismatici Îl iubesc cu adevărat pe Isus și Scripturile. Mișcarea carismatică a exercitat asupra bisericii o influență probabil fără egal în istorie. Prin mijloacele moderne de comunicare – mai ales prin televiziune – mișcarea carismatică a cuprins tot globul. În S.U.A., America de Sud, Orient – pretutindeni unde există biserică – carismaticii sporesc în ritm rapid.

Este important să facem distincție între carismatici și penticostali. Mișcarea penticostală a luat ființă prin 1900, și pînă în 1960 a continuat sub nume ca “adunările lui Dumnezeu”, “neclintiții” și “penticostalii uniți”. Dar în 1960, penticostalismul s-a revărsat în afara granițelor confesionale cînd Dennis Bennett, parohul bisericii St. Marks Episcopal Church, din Van Nuys, California, a avut exoeriența a ceea ce el credea că este botezul Duhului Sfînt și darul limbilor. După aceea, așa cum s-a exprimat John Sherrill, “zidurile s-au prăbușit”. Mișcarea carismatică a început să pătrundă în marile confesiuni, cum sînt episcopalismul, metodismul, prezbiterianismul, baptismul și luteranismul.

Cunoscut ca și “neopenticostalism”, curentul carismatic este bazat pe o experiență care depășește toate granițele confesionale. În mișcarea carismatică există anumite trăsături comune bazate nu pe teologie, ci pe experiența de a fi “botezat cu Duhul Sfînt” și (de obicei) de a vorbi în limbi. Această mișcare se manifestă pretutindeni, și unii o mai numesc cea mai mare renaștere din istoria Bisericii.

Eu Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru multe din lucrurile care se întîmplă în mișcarea carismatică. Cuvîntul este propovăduit și oamenii sînt salvați. Cred de asemenea că prin această mișcare unii creștini deslușesc o anumită realitate nouă în Cristos și fac legăminte pe care nu le făcuseră înainte.

Dar în ciuda lucrurilor bune realizate, în ciuda tuturor aspectelor pozitive, mișcarea carismatică s-ar putea să aibă în chiar miezul ei o deficiență fatală.” (p. 10-11)

Carismaticii. O perspectivă doctrinară – John MacArthur Jr., Editura Asociației Baptiste Române din Statele Unite și Canada, 1988, 183 p.

2 răspunsuri to “Carismaticii (1)”

  1. Tolba cu tîmpenii (000070) | Romania Evanghelica Says:

    […] afirmaţii CATEGORICE la adresa carismaticilor… Păi acelaşi John MacArthur, în cartea sa Carismaticii. O perspectivă doctrinară (Editura Asociației Baptiste Române din Statele Unite și Canada, 1988, 183 p.) […]

  2. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: