Carismaticii (3)

“În cea mai mare parte, carismaticii sînt sinceri. Ei cred cu adevărat în ceea ce fac, dar mulți dintre ei sînt ca iudeii despre care Pavel a spus: “Le mărturisesc că ei au rîvnă pentru Dumnezeu, dar fără pricepere” (Rom. 10:2). Carismaticii au rîvnă, dar le lipsește cunoașterea; ei au entuziasm, dar le lipsește iluminarea. Așa cum a spus-o John Stott: “Au zel, dar n-au un fir călăuzitor”.

Cînd carismaticii fac din experiență criteriul major al adevărului, ei prezintă ceea ce Stott numește “un intelectualism recunoscut fățiș”. Ei abordează viața creștină fără să-și folosească mințile, gîndirea, înțelegerea. Totuși, Dumnezeu a spus: “Veniți totuși să ne judecăm” (Isaia 1:18). Unii carismatici spun că Dumnezeu intenționat le dă oamenilor rostiri fără înțeles pentru a le depăși și a le umili astfel intelectul mîndru. Totuși, Dumnezeu S-a revelat pe Sine printr-o revelație rațională care-l face pe om să gîndească, care solicită utilizarea rațiunii și înțelegerea adevărului istoric obiectiv (vezi Rom. 12:2; Efes. 1:18; 3:18; 4:23; Fil. 4:8; Col. 3:10).” (p. 55-56)

“Larry Christenson, un bine cunoscut carismatic luteran, a arătat adesea că credința creștină este bazată pe experiență și că teologia este numai o explicație a acelei experiențe.

Teologia este numai o explicație a experienței? Dar teologia biblică, scoasă nu din experiență, ci din Cuvîntul inspirat al lui Dumnezeu? A construi o teologie pe experiență înseamnă să construiești pe nisip. Dar a construi o teologie pe Cuvîntul inspirat și revelat al lui Dumnezeu înseamnă să construiești pe stîncă.

Clark Pinnock a parafrazat 1 Corinteni 15:14, care este o avertizare nimerită pentru cei ce pun experiența mai presus de Cuvîntul lui Dumnezeu: “Nu trîmbițați învieri spirituale și nu vă lăudați cu experiența religioasă decît dacă Cristos a fost cu adevărat înviat în istoria din timp și spațiu!”

Ceea ce spune Pinnock este că dacă nu există un creștinism istoric, nu există nici o experiență valabilă. Experiența nu face ca creștinismul istoric să fie valabil; este tocmai invers.” (p. 60)

Carismaticii. O perspectivă doctrinară – John MacArthur Jr., Editura Asociației Baptiste Române din Statele Unite și Canada, 1988, 183 p.

3 răspunsuri to “Carismaticii (3)”

 1. petruburac Says:

  Domnul MacArthur spune despre carismatici: ”fac din experiență criteriul major al adevărului”.

  Am citit aceasta carte si concluzia mea este asemanatoare: Domnul MacArthur face din experiențele dubioase, ciudate, neînțelese … caracterizarea carismaticilor și a penticostalilor. El uita că din sutele de milioane de carismatici și penticostali zeci dintre ei sunt autori de carți raționale, lucrări teologice și predici doctrinare.

  Această carte o văd ca pe o stârnire de praf…

  Am citit-o cu Biblia lângă mine si Domnul MacArthur nu m-a convins deloc să renunț în vreun fel sau vreo măsură la doctrina biblică deplină și înterpretarea clasic penticostală: Duhul Sfânt se manifestă deplin de la Rusalii și astăzi și până la revenirea lui Isus.

 2. Nick Says:

  De unde as putea sa cumpar aceasta carte? Va multumesc.

 3. Alin Cristea Says:

  La 24 ani de ani de la apariția ediției în românește nu cred că se mai găsește de cumpărat pe undeva.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: