“În cea mai mare parte, carismaticii sînt sinceri. Ei cred cu adevărat în ceea ce fac, dar mulți dintre ei sînt ca iudeii despre care Pavel a spus: “Le mărturisesc că ei au rîvnă pentru Dumnezeu, dar fără pricepere” (Rom. 10:2). Carismaticii au rîvnă, dar le lipsește cunoașterea; ei au entuziasm, dar le lipsește iluminarea. Așa cum a spus-o John Stott: “Au zel, dar n-au un fir călăuzitor”.
Cînd carismaticii fac din experiență criteriul major al adevărului, ei prezintă ceea ce Stott numește “un intelectualism recunoscut fățiș”. Ei abordează viața creștină fără să-și folosească mințile, gîndirea, înțelegerea. Totuși, Dumnezeu a spus: “Veniți totuși să ne judecăm” (Isaia 1:18). Unii carismatici spun că Dumnezeu intenționat le dă oamenilor rostiri fără înțeles pentru a le depăși și a le umili astfel intelectul mîndru. Totuși, Dumnezeu S-a revelat pe Sine printr-o revelație rațională care-l face pe om să gîndească, care solicită utilizarea rațiunii și înțelegerea adevărului istoric obiectiv (vezi Rom. 12:2; Efes. 1:18; 3:18; 4:23; Fil. 4:8; Col. 3:10).” (p. 55-56)
“Larry Christenson, un bine cunoscut carismatic luteran, a arătat adesea că credința creștină este bazată pe experiență și că teologia este numai o explicație a acelei experiențe.
Teologia este numai o explicație a experienței? Dar teologia biblică, scoasă nu din experiență, ci din Cuvîntul inspirat al lui Dumnezeu? A construi o teologie pe experiență înseamnă să construiești pe nisip. Dar a construi o teologie pe Cuvîntul inspirat și revelat al lui Dumnezeu înseamnă să construiești pe stîncă.
Clark Pinnock a parafrazat 1 Corinteni 15:14, care este o avertizare nimerită pentru cei ce pun experiența mai presus de Cuvîntul lui Dumnezeu: “Nu trîmbițați învieri spirituale și nu vă lăudați cu experiența religioasă decît dacă Cristos a fost cu adevărat înviat în istoria din timp și spațiu!”
Ceea ce spune Pinnock este că dacă nu există un creștinism istoric, nu există nici o experiență valabilă. Experiența nu face ca creștinismul istoric să fie valabil; este tocmai invers.” (p. 60)
Carismaticii. O perspectivă doctrinară – John MacArthur Jr., Editura Asociației Baptiste Române din Statele Unite și Canada, 1988, 183 p.
3 aprilie 2011 la 23:48
Domnul MacArthur spune despre carismatici: ”fac din experiență criteriul major al adevărului”.
Am citit aceasta carte si concluzia mea este asemanatoare: Domnul MacArthur face din experiențele dubioase, ciudate, neînțelese … caracterizarea carismaticilor și a penticostalilor. El uita că din sutele de milioane de carismatici și penticostali zeci dintre ei sunt autori de carți raționale, lucrări teologice și predici doctrinare.
Această carte o văd ca pe o stârnire de praf…
Am citit-o cu Biblia lângă mine si Domnul MacArthur nu m-a convins deloc să renunț în vreun fel sau vreo măsură la doctrina biblică deplină și înterpretarea clasic penticostală: Duhul Sfânt se manifestă deplin de la Rusalii și astăzi și până la revenirea lui Isus.
31 ianuarie 2012 la 13:06
De unde as putea sa cumpar aceasta carte? Va multumesc.
31 ianuarie 2012 la 13:30
La 24 ani de ani de la apariția ediției în românește nu cred că se mai găsește de cumpărat pe undeva.