Carismaticii (5)

“Studiul nostru asupra mișcării carismatice ne-a purtat prin zece probleme cheie cu care biserica evanghelică trebuie să se confrunte.

1. Problema revelației. Carismaticii pretind că Dumnezeu le dă revelație nouă cînd ei “prorocesc sub inspirația Duhului Sfînt”.

2. Problema interpretării. Ca urmare a atitudinii lor față de “noua revelație”, carismaticii scot din Scriptură înțelesuri ciudate printr-o abordare improvizată de genul “pentru-mine-înseamnă-aceasta”.

3. Problema autorității. Accentul pus de carismatici pe experiență îi dă Scripturii un statut de autoritate secundară.

4. Problema unicității apostolice. Carismaticii insistă că miraculoasele manifestări din primul secol trebuie să fie standardul pentru astăzi.

5. Problema tranziției istorice. Interpretarea carismatică a capitolelor 2, 8, 10 și 19 din Faptele apostolilor folosește în special evenimente istorice selectate pentru a cosntrui o teologie a Duhului Sfînt.

6. Problema darurilor spirituale. Carismaticii de astăzi merg pe un drum primejdios de apropiat de cel al bisericii din Corint, unde darurile spirituale au fost falsificate și unde cei ce practicau extaze păgîne se comportau nebunește.

7. Problema botezului Duhului. Carismaticii insistă că fiecare credincios are nevoie de o a doua lucrare specială a harului, numită “botezul Duhului Sfînt”.

8. Problema vindecării. Carismaticii înțeleg greșit învățătura biblică despre vindecare, insistînd că darul vindecării se manifestă și astăzi.

9. Problema vorbirii în limbi. Carismaticii pretind că limbajul extatic de rugăciune practicat individual este același cu vorbirea în limbi prezentată în Scriptură.

10. Problema spiritualității. Adevărata spiritualitate, spun carismaticii, o putem avea prin botezul Duhului; dar Scripturile ne învață să “umblăm în Duhul”, care deja locuiește în fiecare creștin.” (p. 165)

Carismaticii. O perspectivă doctrinară – John MacArthur Jr., Editura Asociației Baptiste Române din Statele Unite și Canada, 1988, 183 p.

Un răspuns to “Carismaticii (5)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: