Unul dintre fenomenele anului confesional 2010, la evanghelicii români, a fost apariția, în a doua parte a anului, a 3 bloguri administrate de pastori penticostali: Vasilică Croitor, Petru Lascău, Cristian Ionescu.
Iată numărul lunar de vizite pe aceste bloguri în 2011:
Răscumpărarea Memoriei – 39.000, 30.000, 25.000, 18.000
Pași spre lumină – 80.000, 50.000, 45.000, 32.000
Popas pentru suflet – 70.000, 60.000, 82.000, 50.000
După cum se poate vedea, numărul de vizite a scăzut, chiar la jumătate în cazul primelor două bloguri.
Dar, deși numărul vizitelor a scăzut, cele 3 bloguri sînt în Top 100 WordPress (sau 50), uneori cîte unul dintre ele ajungînd chiar în Top 10.
Totuși, un indicator important pentru dinamica blogurilor este Top ZeList. În acest top important, cele 3 bloguri au cunoscut un declin evident.
Blogul anului 2010, Răscumpărarea Memoriei a avut unul dintre cele mai dinamice ritmuri de accesare din istoria blogosferei evanghelice, ajungînd în primele 200 poziții ale Topului ZeList. Dar în ultimele 6 luni a avut un declin în Top ZeList (63.000 de bloguri românești), actualmente fiind în afara primelor 1.000 de poziții.
Blogul lui Petru Lascău a urcat constant în Top ZeList pînă în decembrie 2010, dar la fel de constant a coborît în ultimele luni. Cea mai bună poziție atinsă a fost 205, dar în prezent e în evidentă coborîre spre poziția 1.000
Ascensiunea blogului lui Cristian Ionescu s-a prelungit pînă la sfîrșitul lunii martie, dar ultimele 4 săptămîni au însemnat tot atîtea coborîri. Blogul nu a ajuns niciodată în Top 1.000 ZeList.
Față de cele 3 bloguri menționate, cel al lui Laurențiu Balcan are vechime. În 2008 îl consideram a fi primul între Cele mai citite bloguri penticostale. A cunoscut 4 perioade în care a intrat în primele 1.000 de poziții, dar nu anul acesta.
Blogul lui Ghiță Mocan îl consider a fi cel mai elegant și cel mai interesant dintre blogurile pastorilor penticostali. Din păcate, după ce a ajuns relativ rapid pe locul 503, evoluția descrescătoare în Top ZeList din ultimele 10 luni l-a adus în afara primelor… 5.000 de poziții. Eleganța costă, pastore!
Blogul lui Doru Pope împlinește luna asta 5 ani! Intrarea în Top ZeList, în noiembrie 2007, a fost pe o poziție EXCELENTĂ: 255. Activitatea hărnicuțului blogger a fost constantă. Dar în ultimele 4 săptămîni, blogul a ieșit din primele 500 de poziții.
CONCLUZII
Primul lucru care se poate observa este că TOATE cele 6 bloguri prezentate au cunoscut un declin evident în Top ZeList în ultimele săptămîni / luni.
Ipoteza de la care pornesc, pentru a explica acest declin, este că pastorii penticostali NU au strategie și obiective pentru o prezență constantă în blogosfera evanghelică care SĂ DUCĂ LA VIZIBILITATE. Locul în Topul ZeList este un astfel de parametru, care indică vizibilitatea blogurilor pe Internet.
Deși au subiecte interesante și cititori numeroși, pastorii penticostali nu au reușit să-și păstreze pozițiile bune pe care le-au avut la un moment dat în Top ZeList.
O a doua ipoteză este legată de evenimentele din mediul evanghelic despre care care au scris, mai mult sau mai puțin, bloggerii-pastori: lansarea cărții „Răscumpărarea memoriei”, Congresul penticostalilor, Cazul Iosif Țon, Mișcarea Străjerilor etc. Cît timp au existat articole și discuții despre astfel de evenimente majore, blogurile pastorilor penticostali au cunoscut un parcurs ascendent și în Top ZeList.
În diverse moduri, i-am avertizat cu referire la VIZIBILITATEA blogurilor – am atras atenția asupra fenomenului de mahala, am criticat obsesiile în legătură cu politica (Laurențiu Balcan, Doru Pope), iar lui Ghiță Mocan i-am spus, cînd ajunsese pe cea mai bună poziție, că ar trebui să se gîndească cum să o și păstreze.
Acum, iată că sîntem în fața unui fenomen nedorit. Pastorii penticostali au pierdut din VIZIBILITATEA pe care o aveau și, pare-mi-se, se mulțumesc cu chestiuni cotidiene fără miză.
Este cu totul regretabil că bisericile care au bloguri / site-uri și bloggerii-pastori nu apelează la consultanță (platită sau gratuită) pentru a-și consolida VIZIBILITATEA pe Internet.
Nu este rostul acestei postări să ofere prea multe direcții de acțiune, ci doar să semnaleze declinul pe care îl înregistrează blogurile pastorilor penticostali în Top ZeList.
Consider că bloggerii evanghelici activi au mult mai multe de oferit decît o fac în prezent. Trebuie însă să își contureze mai bine strategia și obiectivele.
Cît despre silueta solidarității evanghelicilor, deja sînt 8 ani de cînd pompez informații și inițiative pe Internet, doară-doară crește în greutate cu un kilogram…
Aș! Poate doar 21 de grame. Atît se zice că ar cîntări sufletul…
Mi-ați mîncat sufletul…
1 mai 2011 la 14:41
Foarte interesanta abordarea ta, Alin Cristea.
In ce ma priveste iti pot spune ca in atunci cand postez de cel putin 4 ori pe saptamana (si trebuie sa recunosc ca foarte rar se mai intampla asta…) accesarile cresc considerabil. Pentru mine activitatea pe blog nu este o prioritate. Nu imi permit luxul de a posta zilnic, sau aproape zilnic si acesta e motivul pentru care accesarile scad considerabil, nu neaparat calitatea sau relevanta subiectelor abordate.
Un aspect pe care ti-l sugerez e sa analizezi, de asemenea, daca nu cumva unele bloguri „au expirat”, adica pastorii au scris cat au scris, au cautat sa-si atinga niste obiective si gata! Nu mai au motivatie pentru a scrie.
Succes in continuare.
1 mai 2011 la 16:56
va semnalez lansarea in aceasta zi a unui nou blog penticostal:
http://penticostalismulazi.wordpress.com/ nu stiu despre ce e vorba, nu-s implicat, ci am primit si eu azi aceasta veste…
1 mai 2011 la 17:06
Abordarea mea e cam… costisitoare. :)
Adică îmi consumă timp și, mai ales, energie, că trebuie să fiu atent să nu greșesc ceva.
Așa că nu e vorba că nu aș vrea să analizez, dar orice analiză e… costisitoare.
Cel puțin două comentarii aș avea în replică:
1. Articolul meu nu a făcut apel la creșterea numărului de postări, nici nu a făcut o legătură directă între numărul de postări și numărul de vizite.
Articolul meu doar prezenta o situație și sugera că bloggerii-pastori, ca și alți bloggeri evanghelici DINAMICI, ar trebui să își contureze o strategie și niște obiective.
Iată o altă situație pe care care o prezentam acum o lună:
https://romaniaevanghelica.wordpress.com/2011/03/01/anomalii-blogosferice-2
Blogul http://simplulgand.wordpress.com a avut 227.000 de vizite în ultimele 8 luni, pe parcursul cărora a afișat… 4 postări!
Așadar, ar trebui să fim curioși, măcar, CUM de un blog care nu are postări are… vizite!
2. Acum vreo 8 ani, cînd am pornit în ceea ce acum s-ar putea numi aventura mea pe Internet, perspectiva mea asupra spațiului confesional evanghelic conținea atît aspecte pozitive cît și negative. Îi știu pe pocăiți și cu bunele și cu relele lor.
Dar trebuie să fim conștienți că în spațiul public sîntem PREZENȚI nu doar atunci cînd sîntem proaspeți, inventivi, interesanți, ci și atunci cînd sîntem obosiți, plafonați, mediocri.
Așadar, consider că strategia și obiectivele trebuie stabilite pe întreg palierul prezenței.
Dincolo însă de epuizarea care are loc după o anumită perioadă, un blogger-pastor rămîne tot pastor și tot blogger.
Eu nu am sugerat ca bloggingul să fie prioritate pentru un pastor, iar articolul meu nu s-a vrut unul care să acuze.
Laurențiu Balcan, îți mulțumesc pentru intervenția ta, iată că m-a făcut să aduc încă două precizări.
Iată încă cîteva chestiuni:
Situația bloggingului evanghelic din 2011 e diferită de cea de acum 3 ani.
Numărul blogurilor evanghelice a crescut simțitor, oarecum a crescut și diversitatea subiectelor abordate, iar așteptările cititorilor sînt tot mai mari.
Dar, din punct de vedere al solidarității, al legăturilor dintre bloggerii evanghelici, situația s-ar putea să stea mai rău ca acum 3 ani.
Ori, acest aspect îl consider a fi mult mai important decît dinamica bloggingului. În această privință, un blogger-pastor nu ar trebui să-și permită prea multă relaxare / expirare.
La ora actuală, lansarea unui blog evanghelic al unui evanghelic cunoscut poate să capteze atenția chiar și în 3 zile și, cu contribuția altor bloggeri, poate să obțină o poziție de VIZIBILITATE în scurt timp.
Dar blogul lui Cristian Ionescu, de exemplu, nu are nici măcar Blogroll!
La fel și cel al lui Petru Lascău și cel al Vasilică Croitor.
Primii doi au coloana din dreapta nefolosită, unde ar putea să pună coperte de cărți, iar Vasilică Croitor pune DOAR de la editura lui.
Acum 2-3 ani, eu am pus în coloana din dreapta 200 (sau 500!) de bloguri evanghelice.
Iar într-o oră am intrat pe fiecare dintre cele 200 de bloguri, ca să le dau la fiecare un click.
VIZIBILITATEA pe care o are un blog evanghelic nu este una obținută ușor și nu este în legătură DOAR cu numărul de postări și / sau comentarii.
De aceea am adus în discuție ideea solidarității evanghelicilor. Nu am nici o îndoială că există mult mai multe posibilități de folosire a parametrilor din spațiul public. Dar trebuie depistați acești parametri și îmbunătățiți cu timpul.
Și nu am introdus încă în discuție: Facebook, Twitter, Messenger…
Orice vizitator poate face măcar atît: Să dea un Like la articolul care îi place.
Dar, din păcate, și aici lenea evanghelicilor își spune cuvîntul…
1 mai 2011 la 17:18
[…] Ciumac!!! (reteaderugaciune) 81. Binecuvântările lui Hristos din duminica Tomii (predici) 86. Declinul blogurilor pastorilor penticostali în Top ZeList (romaniaevanghelica) 88. Binecuvântările lui Hristos din duminica Tomii (ungandbun) 94. […]
2 mai 2011 la 14:14
[…] (lascaupetru) 30. „Desfrânarea, vinul şi mustul dau curaj inimii” (Osea 4:11) (vaisamar) 32. Declinul blogurilor pastorilor penticostali în Top ZeList (romaniaevanghelica) 36. Beatificarea lui Ioan Paul al II-lea (Karol Wojtyla) (drezina) 38. Toate […]
3 mai 2011 la 07:02
[…] într-un con de umbră, prăbușindu-se vertiginos. După cum puteți observa aruncând o privire AICI, există o culme (mai mult sau mai puțin ascuțită), după care se recade la starea inițială […]
7 mai 2011 la 22:46
[…] Vezi: Declinul blogurilor pastorilor penticostali în Top ZeList […]