În comuniune cu Duhul – Colin Dye, Succeed Publishing, Medgidia, 2011, 128 p.
“În Noul Testament, Duhul Sfânt este prezentat în mod clar ca fiind cel de-al treilea membru al Trinității. Este vădit că El e deopotrivă întru totul personal și pe deplin divin. Dacă “Duhul Sfânt” ar fi fost doar un mod de a descrie puterea lui Dumnezeu, Noul Testament L-ar fi desemnat printr-un pronume neutru, nu masculin și nu L-ar fi prezentat acționând într-un mod atât de personal. De exemplu, Noul Testament arată că Duhul Sfânt aude, vorbește, ajută, adeverește, convinge, poruncește, spune, declară, conduce, călăuzește, Se întristează, învață pe alții, interzice, Se opune, dorește și glăsuiește. Am putea afirma că a-L întrista pe Duhul Sfânt înseamnă a-L întrista pe Dumnezeu. Cu toate acestea, ar fi improbabil ca Duhul să poată acționa în toate aceste moduri dacă nu ar fi o persoană de sine stătătoare.
Duhul mijlocește, de asemenea, înaintea Tatălui, în numele credincioșilor, ceea ce nu ar fi cu putință dacă El ar reprezenta o simplă extensie a lui Dumnezeu; așadar, lucrarea de mijlocire a Duhului dovedește cu tărie faptul că El are o personalitate distinctă.
Mai presus de toate acestea, dacă “Duhul Sfânt” ar fi fost doar un alt mod de a descrie prezența lui Dumnezeu, Noul Testament nu ar afirma atât de categoric faptul că El este Dumnezeu, distingându-se de Tatăl și de Fiul. Pasaje precum Matei 28:19, Fapte 5:3-4, 1 Corinteni 12:4-6, 2 2 Corinteni 13:14, Efeseni 1:3-14, 2:18, 3:14-19, 4:4-6, 2 Tesaloniceni 2:13-14, 1 Petru 1:2 și Apocalipsa 1:4-5 amintesc toate aceste cele trei persoane ale Trinității într-un mod care nu lasă loc de îndoială: Duhul Sfânt este pe deplin o persoană divină. Duhul este cu adevărat Dumnezeu Atotputernic.” (p. 27-28)
5 mai 2018 la 16:03
A republicat asta pe RoEvanghelica.