Jurnal de lectură: Crucea și pumnalul (5)

Ultimele capitole ale cărții autobiografice a lui David Wilkerson sînt dedicate cîtorva chestiuni: dezvoltarea Teen Challenge Center, accentuarea încă o dată a tragediei pe care o aduce consumul de droguri, botezul cu Duhul Sfînt și un scurt epilog despre multiplicarea modelului Teen Challenge Center în alte orașe mari din SUA.

Ca și în celelalte capitole, și aceste ultime pagini sînt concepute într-un stil foarte interesant, cu numeroase exemple din viața de zi cu zi a autorului, care mărturisesc despre modul cu totul neobișnuit în care s-a dezvoltat proiectul extraordinar de pe străzile New York-ului.

“Vara a fost destul de rodnică. Statisticile noastre arătau că 2.500 de tineri din tot New York-ul au cunoscut adevărata Dragoste și și-au predat viețile lui Cristos. Sute de băieți și fete și-au croit prin Centru drumul spre noi slujbe, spre noi perspective, spre activități noi. Doisprezece dintre ei se pregăteau să lucreze alături de noi.

– Și totul a început cu acea fotografie din Life…” (p. 230)

Botezul cu Duhul Sfînt este prezentat pe scurt, prin mărturii ale unor tineri scăpați din viața mizeră pe care o duceau. Botezul cu Duhul Sfînt apare ca ultima soluție, și autentică, pentru salvarea toxicomanilor dintr-un STIL de viață, pentru izbăvirea lor de dependența de droguri.

“De la începutul creștinismului acest botez cu Duhul Sfânt a avut semnificație specială, pentru că marchează diferența dintre misiunea unui simplu om, indiferent cât de temerar sau eficient ar fi fost, și misiunea lui Cristos. Isus i-a botezat pe ucenicii Săi cu Duh Sfânt. În ultimele ceasuri petrecute pe pământ, Isus a petrecut mult timp vorbindu-le ucenicilor Săi despre Duhul Sfânt care va veni după înălțarea Lui, ca să rămână cu ei, să-i mângâie, să-i călăuzească și să le dea acea putere care să le permită să ducă mai departe mandatul Lui.” (p. 214)

Cifrele pe care le oferă autorul în legătură cu controlul traficul de droguri sînt relevante:

“Uneori, o echipă de doisprezece agenți are nevoie de aproape o zi pentru a percheziționa o simplă navă. În porturile New York-ului intră în fiecare zi 12.500 de nave care vin din alte țări, la care se adaugă alte 18.000 de aeronave. Ca să verifice aceste 30.000 de încărcături Direcția Vamală a Trezoreriei U.S. deține modestul efectiv de 265 de bărbați. Implicația directă este că o persoană care nu este consemnată în cazier ca și contrabandist poate intra în oraș, practic fără nici un risc, având asupra lui heroină în valoare de un milion de dolari, în săculeți de mătase cusuți de hainele lui.” (p. 198)

Adaug cîteva informații de pe Internet:

De cînd primul centru s-a deschis în New York în 1960, Teen Challenge s-a dezvoltat la peste 230 de locații în SUA şi la peste 1000 de locații în 82 de ţări. În Europa există 60 de centre de reabilitare în 32 de ţări.

În Bucureşti, Teen Challenge este singurul program rezidenţial de recuperare si deserveşte celor peste 40,000 de tineri dependenţi de droguri tari, şi tineri care locuiesc în mediul stradal.

Vezi: teenchallenge.ro

Un răspuns to “Jurnal de lectură: Crucea și pumnalul (5)”

  1. Jurnal de lectură: Portrete din cioburi (3) « România Evanghelică Says:

    […] cîteva zile am lăsat deoparte romanul Ligiei Seman și am recitit Crucea și pumnalul, cartea celebră a lui David Wilkerson, care a murit săptămîna trecută. Jurnalul meu de […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: