Lanțurile legalismului (1)

Lanțurile legalismului – Neil Anderson, Rich Miller, Paul Travis, Succeed Publishing, Medgidia, 2008, 303 p.

“În faza de pregătire a acestei cărți am încheiat un contract cu Grupul de statistică George Barna, cerându-i să realizeze un sondaj printre adulți. Încercam să aflăm cât de răspândit este legalismul în biserica americană. […]

Una dintre cele șase afirmații [la care s-au dat răspunsuri] era: “Viața creștină este rezumată cât se poate de bine în cuvintele «Străduiește-te să împlinești poruncile lui Dumnezeu.» Acum ați răspunde acestei afirmații? La aceasta se reduce viața creștină – la a face tot ce ne stă în putință și a ne sili să păzim poruncile lui Dumnezeu? Poate chiar acum dai afirmativ cu convingere. Dacă da, te afli pe partea majorității, fiindcă 57% din cei intervievați erau cu totul de acord și 25% erau relativ de acord (deci 82% acceptau această afirmație).

Un singur nu e în regulă cu această afirmație care rezumă viața creștină: este cât se poate de greșită.

Ești șocat? Viața creștină nu este și nici nu a fost vreodată un efort omenesc de a asculta poruncile lui Dumnezeu din Scriptură. Această înșelăciune, după cum vei vedea citind cartea de față, este o formă de legalism foarte răspândită – un creștinism bazat pe performanțe, opus adevărului potrivit căruia, despărțiți de Cristos, nu putem să facem “nimic” (Ioan 15:15)

Cealaltă eroare gravă pe care acest sondaj o scoate la lumină este următoarea: după toate aparențele, pentru cei mai mulți credincioși viața creștină este legată mai mult de ceea ce fac decât de ceea ce sunt. Pentru ei, viața aceasta implică lupta de a evita păcatul și de a face binele, mai degrabă decât căutarea unei relații intime, personale cu Dumnezeu. Și, din păcate, doar 16% din cei intervievați au considerat că prima afirmație era suficient de eronată cât să nu se declare de acord cu ea. Dar oare viața creștină nu ar fi mult mai bine rezumată ca o relație personală cu Dumnezeu Tatăl, bazată pe credință, prin rămânerea în Fiul Lui, Isus Cristos, și umblarea într-o ascultare plină de iubire față de Cuvântul Său, prin persoana și puterea Duhului Sfânt? Viața creștină este mai întâi de toate o relație, nu un set de reguli!” (p. 11-12)

Un răspuns to “Lanțurile legalismului (1)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: