Lanțurile legalismului (4)

Lanțurile legalismului – Neil Anderson, Rich Miller, Paul Travis, Succeed Publishing, Medgidia, 2008, 303 p.

“Multe dintre cele pe care “le facem pentru Dumnezeu” sunt bune, precum petrecerea unui timp în meditație, memorarea Scripturii, rugăciunea pentru alții sau evanghelizarea celor pierduți. Nimeni nu ar nega vreodată că toate acestea sunt extrem de prețioase, fiind deseori înfăptuite de creștinii care cresc în credință. Dar când acestea devin niște cerințe rigide, în speranța obținerii binecuvântării lui Dumnezeu sau pentru a crește în cele spirituale, am căzut din har în legalism.

Un fapt curios referitor la legalism este acela că te poți uita la un legalist și la o persoană care trăiește prin har fără să fii întotdeauna în stare să spui care-i unul și care-i altul. S-ar putea să practice aceleași discipline spirituale. Diferența nu este legată de exterior, ci de interior, mai precis de tărâmul motivației. De ce facem ceea ce facem? Prin urmare, o persoană este legalistă nu neapărat din pricina a ceea ce face sau nu face, ci din cauza motivului pentru care face sau nu face ceva.

Cum poți ști dacă aceasta e adevărat și în privința ta? O modalitate este aceea de a te întreba cum reacționezi dacă nu faci tot ceea ce simți că ar trebui să faci sau crezi că este necesar pentru a fi un “bun creștin”. Legea condamnă. Te simți condamnat? Simți că, în ochii lui Dumnezeu, ai dat greș? Te simți mânat să-ți înnoiești eforturile ca să te descurci mai bine “data viitoare”? Înclini să-ți măsori spiritualitatea în funcție de regularitatea cu care împlinești sau faci față anumitor standarde?” (p. 43-44)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: