Zicători pastorale (1)

Cristian Ionescu: „În afară de faptul că cineva este bolnav, plecat din oraș, sau reținut de companie pentru serviciu (nu business personal), nu există motive să lipsim de la biserică.”

După ce am văzut, cu alte ocazii, cît de bătuți în cap pot fi UNEORI pastori baptiști precum Marius Cruceru și Daniel Brânzei, oameni inteligenți de altfel, iată că în ultima vreme avem ocazia să îi vedem „la lucru” pe pastori penticostali precum Petru Lascău și Cristian Ionescu.

Ajungem, în astfel de momente, să ne întrebăm: Cît de tîmpiți pot fi pastorii UNEORI? Habar n-au UNEORI să folosească o ocazie de comunicare!

După aluziile personale, avertizările la comitete (și comiții) și fulgerele amvonale, acum pastorii mai au ÎNCĂ o platformă de pe care să tune împotriva celor care nu le împărtășesc convingerile confesional-înguste: Internetul!

Astfel, în articolul de unde am pescuit zicătoarea pastorală (care ar fi avut o oarecare semnificație dacă nu era integrată într-un discurs ideologic-resentimentar, care vădește epuizare, cel puțin psihică, dacă nu cumva spirituală, și lipsă de viziune / creativitate), Cristian Ionescu ratează șansa pe care o oferă comunicarea pe Internet / blog, în schimb „inventînd” un decalog pentru oile rătăcite care nu frecventează duminical… biserica (de parcă biserica ar fi definitivă de un loc și un anumit timp, și nu de structura ORGANICĂ a trupului eclesial!).

Printre ‘indicațiile prețioase’:

– „Biserica nu are poliție, pușcărie, amenzi sau bătătoare (de covoare :) ). Noi putem doar să vă spunem. Voi faceți ce vreți, că și așa faceți ce vreți.”

!!!!!!!!

Asta e treaba bisericii, să spună? Sau să… FIE?

De ani de zile recomand cartea: Stop mersului la biserică!

– Cică: „Dacă tot nu veniți (ok, ok vă plictisiți…) lăsați-i în pace pe cei ce vin și nu-i mai instigați cu justificările voastre palide. Justificați-vă înaintea lui Dumnezeu!”

Ca să vezi! Cînd nu mai are idei, pastorul / comitetul îi trimite pe oameni înaintea lui Dumnezeu!

Păi, de fapt, e tocmai invers: enoriașii plictisiți / frustrați / obraznici / răzvrătiți (și cum or mai putea fi catalogați de pastori nătîngi) sînt un indicator clar că liderii spirituali ai comunităților de creștini ar trebui să revină înaintea lui Dumnezeu, care e bogat în… IDEI!

Cum rămîne cu imaginea liricoidă a păstorului care își lasă 99 de oi (adunate la biserică) și pleacă să o caute pe cea care s-a rătăcit (în fotoliul comod din fața televizorului de acasă)?

Desigur, ar mai fi de reflectat la faptul că în primele sute de ani CREȘTINISMUL s-a dezvoltat în Imperiul Roman FĂRĂ să fi avut clădiri unde să se adune oficial-duminical!…

– Și încă o tîmpenie, așa, de final: „Nu uitați că ”pofta vine mâncând”! Ia veniți la biserică și veți vedea că o să vă placă din ce în ce mai mult. Cu cât nu faci un lucru, cu atâta nu l-ai face. Cu cât îl faci mai mult, cu atâta l-ai tot face.”

E pur și simplu un îndemn la… CONFORMISM!

Hai, intrați și voi în rînd cu alții, nu fiți… ALTFEL!

Una dintre cele 4 (5) cărți pe care le citesc / frunzăresc acum este Lanțurile legalismului.

Ar trebui să o citească Cristian Ionescu (și alți pastori). De 7×7!

Și tot de atîtea ori să îi ierte pe… nebisericoși.

Publicitate

Un răspuns to “Zicători pastorale (1)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: