Un comentariu pe blogul lui Vasilică Croitor

Cunoscutul răscumpărător a anunțat că și-a propus ca în luna iunie să facă cel puțin o postare pe zi.

Iată comentariul meu:

Vasilică, sfatul meu este să NU îți impui o postare pe zi (din mai multe motive, unul fiind activitatea ta pastorală, ca să nu mai amintesc de celelalte funcțiuni).

Această chestiune poate fi discutată mai nuanțat dacă ne punem următoarea întrebare: Care este unitatea de lucru pe un blog? Articolul sau postarea?

O postare poate fi un link, o poză, un “zîmbet de blogger”, o ocheadă aruncată în blogosfera evanghelică, un anunț, un afiș / banner, o replică / rugăciune a copilului în familie etc.

Pătrățosu / Marius Cruceru ține atît la ideea articolului ca unitate de lucru pe blog (ceea ce implică un nivel ridicat de creativitate, tușă ludică / ironică, “indisciplină” locvacee), cît și la un ritm zilnic (cumplit) de publicare pe blog. Ca să nu mai vorbim de numărul uriaș de comentarii…

Rotundu / Alin Cristea a dezvoltat un alt stil de blogging, distanțat de funcția inițială de jurnal pe care a avut-o la începuturi blogul, dar apropiat de funcția actuală de conectivitate (mai ales cu alte bloguri, dar și cu Messenger, Facebook, Twitter etc.).

Eu nu țin așa de mult la a scrie articole (pe care am COMPETENȚA și DETERMINAREA de a le scrie, așa cum s-a putut vedea în fiecare dintre cei 9 ani de cînd sînt prezent, tot mai insistent, pe Internet).

Așadar, Vasilică, ți-aș propune să nu îți iei o obligație zilnică de a scrie pe blog. Eu aș fi mulțumit dacă pastorii (penticostali) ar scrie un articol pe săptămînă, iar în cursul acelei săptămîni să converseze cu cititorii care comentează (iar unii nu comentează în public, dar comentează în afara spațiului virtual, și cred că ar fi bine ca pastorii să aibă o ureche și pentru ACELE comentarii).

Tot aici: Ar trebui ca un pastor-blogger să ia în considerare comentariile care apar pe ALTE bloguri evanghelice în legătură cu subiectele pe care le-a propus pe blogul său. Așadar, iar e nevoie de timp, de răbdare, de editare unor fraze care, odată afișate în public, să aibă impact (și, dacă s-ar putea, să fie scrise corect românește și… omenește).

Ca să nu mă lungesc, ideea principală pe care o susțin este următoarea: un pastor-blogger nu ar trebui să fie prea interesat să publice multe pe blogul său, ci… MULT. Nu cantitatea, ci calitatea producțiilor sale publice contează.

Ar trebui să fie conștient și de faptul că spațiul public este cu mult mai “nedomesticit” decît audiența eclesială de duminica cu care este obișnuit. Așadar, un pastor-blogger va trebui să-și adapteze stilul, ofensiv și defensiv, la acest no man’s land care este Internetul.

În concluzie, postările unui pastor-blogger ar trebui să consume doar 10-20 % din energia alocată bloggingului. Cea mai mare parte a resurselor, 80-90%, se consumă cu activități de blogging care NU implică publicarea postărilor, ci activități conexe, IMPORTANTE, chiar dacă nu așa vizibile precum articolele în sine.

Ar fi păcat să închei acest comentariu fără să amintesc, încă o dată și încă o dată, că vizibilitatea evanghelicilor în spațiul public (și pe Internet) depinde în mare măsură de solidaritatea lor. A nu se înțelege asociere, aderare, înregimentare.

Dar deja ăsta e un alt subiect…

La care pastorii-bloggeri, din cîte observ, nu prea cugetă…

(Măcar de-ar apăsa din cînd în cînd pe butonul de Like pe alte bloguri…)

Publicitate

4 răspunsuri to “Un comentariu pe blogul lui Vasilică Croitor”

 1. DanutM Says:

  Subscriu si eu la sugestiile lui Alin.

 2. 11 postări în Top 100 WP (03.06.2011) « România Evanghelică Says:

  […] 44. Scriu, deci exist (rascumparareamemoriei) 46. Un om mic cu inima mare!!! (crestintotal.ro) 56. Un comentariu pe blogul lui Vasilică Croitor (romaniaevanghelica) 57. Epistolă iubitului meu… (trezirespirituala) 61. Câteva impresii de […]

 3. petruburac Says:

  Sugestii clare si intemeiate.

 4. Alin Cristea Says:

  A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: