Previziuni pătrățoase

Marius Cruceru despre Daniel Funeriu, Ministrul Educației, în 7 ianuarie 2010: „Politrucii îl vor trimite repede înapoi la cercetare. Nu îi dau 9 luni la minister.”

Iată că s-a dublat perioada din previziunile negre ale… Pătrățosului (cel care scria și că n-ar exista cuvîntul mogul în DEX!).

Șase membri ai Congresului SUA cer Parlamentului din România să modifice Legea Educației pentru că este în detrimentul autonomiei universitare.

Daniel Funeriu a răspuns că aceștia „au fost victimele unei dezinformari”, motiv pentru care „vom transmite prietenilor noștri americani varianta în limba engleză a Legii Educației Naționale”.

Dragoș Paul Aligică scrie un interesant articol: Scrisoarea celor șase membri ai Congresului SUA: Conspirație, farsă, comedie?, în care propune următorul scenariu:

„Probabil ca raspunsul trebuie cautat in zona lobby-ului religios. Ne putem imagina urmatorul scenariu. O universitate privata confesionala (sau poate mai multe) se simte amenintata de noua lege a invatamantului. Spre deosebire de imensa majoritate a predecesorilor sai, D. Funeriu chiar vrea sa reformeze invatamantul superior. Reforma tulbura multe ape. Probabil ca liderii romani ai vreunei universitati care se considera in pericol – fie pe motive administrative, fie pe motive confesionale, fie pur personale – a facut apel la puternicul lobby neoprotestant din DC. Acesta a activat reteta tipica si bine-cunoscuta. A contactat congresmen-ii aflati pe lista lor de aliati, congresmeni ce depind de votul comunitatilor religioase americane pentru realegere. Li s-a dat un text printr-un consilier care e omul de legatura cu lobby-ul in cauza. Fiecare din cei sase a semnat ca primarul, cum fac de obicei in aceste cazuri. Scrisoarea (datata 10 martie 2011) a fost initial folosita ca instrument de presiune in culise. Apoi cand s-a constatat ca in privat nu da randamentul scontat, a fost facuta publica. Restul se stie. […]

Speranta autorului de fata este ca scenariul articulat de el mai sus sa fie totusi invalidat. Sa speram ca liderii invatamantului confesional din Romania nu s-au angajat intr-o astfel de operatiune. Nu e nevoie sa spunem ca a incerca sa dinamitezi cu acuze idiosincratice si nefondate cel mai serios efort de reformare a educatiei superioare, adica al celui mai important domeniu pentru viitorul economic si cultural al tarii, nu e nici frumos si nu e nici bine. Si nu e nevoie sa spunem ca a mobiliza lobby-ul din Washington DC pentru asta este iresponsabil. Am spus-o totusi. Si am spus-o elegant. Puteam sa o spunem si altfel. „

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: