Fantomatica Alianță Evanghelică din România

Acum 3 ani semnalam – vezi (Triste) Întrebări întrebăcioase – inexistența unor date de contact pentru Alianța Evanghelică din România pe site-ul Alianței Evanghelice Europene, din 36 de alianțe evanghelice naționale doar România şi Belgia de lb. franceză nu au menţionate adrese web şi email, şi nici telefon!? Situația e aceeași și acum…

Dar știați măcar că luna asta a avut loc Congresul Alianței Evanghelice din România?

A scris vreun blogger evanghelic, pe vreunul (1 bucată!) dintre cele 1.000 de bloguri din blogosfera evanghelică, despre acest Congres?

Congresul are loc din 4 în 4 ani…

În ultimii 4 ani conducerea Alianței Evanghelice din România a fost la penticostali, acum e 4 ani la creștini după Evanghelie. Din lac în puț…

Cu ce se ocupă oare fantomatica Alianță Evanghelică din România?

Doar cu coordonarea postului de radio Vocea Evangheliei?

De ce e Alianța asta Evanghelică din România așa… fantomatică?

Unele răspunsuri le găsim în niște interviuri de acum 3 ani cu Dănuț Mănăstireanu (Iași) și Daniel Bulzan (Timișoara).

Dănuț Mănăstireanu: „Modelul Alianței Evanghelice de la noi este, după părerea mea, un model foarte prost. Modelul de conducere a Alianței prin rotație, de către fiecare confesiune, este un model deficitar, care nu contribuie la unitatea evanghelicilor, ci la subminarea acesteia. Cred că România evanghelică ar fi mai fericită fără Alianța Evanghelică ața cum este ea la ora actuală: Dacă aș putea, aș îngropa-o, ca să poată fi reinventată. Îmi este teamă însă că nu avem oameni cu spirit profetic care să aibă curajul să recunoască faptul că avem de-a face cu un model prost. Nici cei care au inventat-o nu recunosc, și nici cei care au venit după ei nu au interesul să stârnească valuri în legătură cu chestiunea asta.”

Daniel Bulzan: „Cred că a fost ceva puțin artificial în crearea AE din România, în comparație cu crearea altor alianțe evanghelice și cu istoria lor. Dacă o să citiți cum s-a format AE din Marea Britanie, cred că s-a născut ca un fel de pol, dintr-o dorință de a afirma ceva în spațiul public, de a afirma o identitate și de a o păstra. Ca atare, oameni din diverse confesiuni s-au adunat în jurul unor principii de natură teologică și de practică bisericească. Aici în România unul din principalii factori motivanți în crearea Alianței Evanghelice la scurt timp după revoluție a fost nevoia de reprezentare în forurile evanghelice europene și mondiale. Anumiți oameni și-au dorit să avem și noi o AE, ca să putem și noi „să intrăm în rândul lumii”.

Formarea ei a fost cumva așa la grămadă, adică o întreagă denominație a devenit membră a alianței; lucru care nu s-a întâmplat prin alte părți. În alte părți, denominațiile nu prea au un rol în AE. E adevărat că unele denominații sunt prezente prin majoritatea reprezentanților lor în alianță; dar n-au intrat ca denominații. Bisericile își trimit reprezentanți în alianță sau aderă la mărturisirea de credință a alianței și devin membre ale alianței. Ei bine, în România nu s-a întâmplat așa, iar acest lucru a avut consecințe. Printre altele, de aici a rezultat sistemul de conducere prin rotație, care dacă nu este gestionat printr-o cooperare strânsă între conducerile confesiunilor, poate fi contraproductiv. Apoi mai apar destul de multe interese politice, pentru că titlul de președinte al AE prinde bine în jocuri de putere din alte părți, mai sunt deplasările plătite în străinătate și așa mai departe.”

4 răspunsuri to “Fantomatica Alianță Evanghelică din România”

 1. DanutM Says:

  M-am intilnit recent, la Chicago, cu domnul Virgil Achihai, Presedintele crestinilor dupa Evanghelie, si, conform statutului (prost) al Aliantei, in mod automat si Presedinte al Aliantei acesteia fantomatice.

  Dinsul mi-a spus ca baptistii n-au fost reprezentati la acest ‘congres’. Daca nu le revenea lor tichia de margaritar, de ce era sa se mai deranjeze? Din jena n-am intrebat cite persoane au participat la aceasta reuniune a unei entitati quasi-inexistente.

  Eu zic s-o ingropam de-a binelea si sa punem si de un parastas, ca si asa nu mai foloseste nimanui.

  Ba mai mult, evanghelicii romani din diaspora incearca sa creeze o alianta internationala a lor, incluzindu-i, daca vor, si pe evanghelicii din Romania. In afara de mine (invitat acolo de domnul Corarteu, si neputind participa decit la intilnirea preliminara), n-au mai participat din Romania decit doi crestini dupa Evanghelie. La fel n-au participat, dupa stiinta mea, niciunul dintre liderii majori ai evanghelicilor din America sau din alte parti. Semnele nu sunt prea bune, dar nu va luati dupa mine, ca eu sunt un realisto-pesimist. De serviciu, pentru echilibru, intre atitia optimisti naivi.

  Daca exista ceva interes, as putea scrie un mic post despre initiativa de mai sus, daca n-au scris cumva altii.

 2. Alin Cristea Says:

  Eu știu că la Congresul Alianței Evanghelice de la Oradea din luna iunie au participat Ionel Tuțac și Petrică Vidu.

  Pentru domnul Virgil Achihai nu-s destul de reprezentativi pentru baptiști?

  În ceea ce privește știrile din lumea evanghelică, eu cred că există interes pentru informații și opinii despre acest segment confesional.

 3. Nicolae Geantă Says:

  Eu am fost acolo, si stiu cum au decurs lucrurile. Nu vreau sa arunc benzina pe foc, dar fratele Virgil Achihai stie ce a vorbit. Si fratele Alin Cristea are dreptate in privinta celor doi baptisti mentionati. Pentru fratele Danut Manastireanu, informativ: au fost 106 delegati, din 190 convocati!

  Sincer, cred ca AER nu trebuie ingropata, ci reactivata. Poate fi o forta nu numai in Romania, ci in Europa. Sau la nivel mondial. Dar, ce mai conteaza hazardul parerii mele juvenile… Totusi sper, ca ce-am zis sa nu fie o retorică a zădărniciei, cum zice Andrei Plesu in Dilema…

 4. Alin Cristea Says:

  A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: