Oameni mari: Moise (7)

Moise: un om al dedicării altruiste – Charles R. Swindoll, Societatea Biblică din România, Oradea, 2011, 350 p.

“Israeliții i-au aruncat în față lui Moise următoarele cuvinte: “Nu-ți spuneam noi în Egipt: ‘Lasă-ne să slujim ca robi egiptenilor, căci vrem mai bine să slujim ca robi egiptenilor decât să murim în pustiu’?” (Exod 14:12).

Cu alte cuvinte: “Mai bine să fim în siguranță ca robi, decât să fim liberi și în pericol.” Citește din nou. Aș numi o asemenea gândire nimic altceva decât perspectivă umană. Ei nu mai au privirea ațintită în sus.

Omenește vorbind, situațiile critice sunt experiențe îngrozitoare. Dacă te afli într-una destul de mult timp, vei începe să pui la îndoială chiar rădăcinile credinței tale. Încetul cu încetul, vei începe să cauți pe cineva pe care să dai vina; de obicei dăm vina pe cineva din conducere. Vei spune: “Uite, am urmat sfatul tău. Am făcut ce ai spus tu. Dar am ajuns la capătul funiei. Am legat un nod de care să mă țin și acum mă bălăbănesc aici. Și nu există nicio plasă dedesubt în caz că aș cădea. Și din cauza ta am făcut asta!”

De asta sunt foarte impresionat de răspunsul lui Moise. El nu a spus, cum sunt înclinați să spună mulți dintre noi: “Dumnezeu îi ajută pe cei ce se ajută singuri.” Oamenii cred că acest proverb josnic vine din Biblie, dar nu este așa. Este din iad. Nu, Dumnezeu îi ajută pe cei fără ajutor! Cât timp ne ajutăm singuri, cine are nevoie de Dumnezeu? Când ajungem la limită și ne bălăbănim în gol, atunci strigăm: “Doamne, ajută-mă!” Și Dumnezeu spune: “Te voi ajuta. Dă-ți drumul!” Care este reacția ta firească? “Mai este acolo sus cineva care mă poate ajuta?” A-ți da drumul este împotriva naturii umane. Dar Dumnezeu asta vrea să facem – să cădem liber în mâinile Lui veșnice și să ne încredem complet în El. Face parte din planul Lui.

Observă răspunsul biblic al lui Moise din versetul 13: “Nu vă temeți!” […]

Dar Moise nu a terminat. Mai are un al doilea sfat pentru poporul înspăimântat: “Stați pe loc.” Și un al treilea: “Priviți.” Și un al patrulea: “Domnul Se va lupta pentru voi; dar voi stați liniștiți.” Ai înțeles? Este o remarcă pertinentă în orice traducere a Bibliei.” (p. 203-204)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: