Furtul… evanghelic – 5 iulie 2011

Cu imens dezgust anunț că iar mi s-au furat 3 articole. Ele au fost postate ÎN ÎNTREGIME pe site-ul http://www.neclintit.wordpress.com.

Ca și în alte cazuri similare, solicit retragerea imediată a articolelor și postarea de scuze publice, timp de 3 zile.

După prezentarea vizuală a celor 3 articole preluate fără acordul meu, voi face cîteva mențiuni.

– A lua ceva ce nu este al tău, a folosi proprietatea altcuiva fără acordul lui ține de domeniul furtului. Desigur, una e să furi un ou și alta e să furi un bou. Dar cine fură azi un ou mîine cine știe… Desigur, una e să folosești un program pe computer ca să îți faci anumite operațiuni necesare, alta e să să-l folosești ca să faci profit, și asta ani de zile. Discuțiile sînt, desigur, cu nuanțe. Dar sînt undeva, în zona furtului. Și a lipsei de respect pentru proprietatea altcuiva.

– A prelua articole de pe Internet este, iarăși, o discuție cu nuanțe. Una e să preiei o dată, de două ori, de la unul sau doi, alta e să preiei de 100 de ori, de la 10 sau 20. Oricum, tot undeva în zona furtului sîntem. Dar, cumva, se mai pot acorda circumstanțe atenuante. Desigur, atunci cînd „infractorul” își recunoaște greșeala și nu sare la beregata ta că ai avut curajul să-l iei la rost tocmai în timpul… infracțiunii.

– A prelua afișe e cu totul altceva decît a prelua poze. Afișele sînt făcute tocmai ca să fie preluate. Dar pînă și în acest caz ar trebui să fim cu luare aminte, este evident că unii sînt profesioniști în conceperea afișelor, așadar să găsim un mod de a le acorda creditul.

– Cine vrea să semnaleze articole (și, în acest fel, să devină o verigă în fluxul informației, ceea ce îi poate aduce și vizitatori și credibilitate în spațiul public, în funcție de modul în care selectează informațiile și de modul în care le face să circule), poate să preia un scurt fragment, cu ghilimele, cu precizarea autorului și a sursei. (Contează UNDE apar articolele autorilor. Nu se formează așa ușor locuri publice care să asigure vizibilitate pentru articole bune.) Creditul trebuie să meargă însă la cel care a scris și la locul care a asigurat vizibilitate pentru articol.

– Din nefericire, numărul de vizite pe blog este PRIMUL parametru la care sînt atenți mulți. De ani de zile, de cînd colaborez cu edituri evanghelice (15 edituri numai în Oradea, nu toate însă funcționează în mod constant), le-am amintit acest lucru: Nu doar numărul de vizite contează, mai sînt și alți parametri, precum brandul, diverse asocieri de pagini web sau de informații în cadrul aceleiași pagini web etc.

– Blogul România Evanghelică nu și-a propus, în ultimii 2 ani, decît 10.000 de vizite pe lună (dar a ajuns și la 20, 30 și 50.000), întrucît am considerat că sînt ALTE aspecte ale bloggingului care merită atenție.

– Editurile continuă să fie interesate de numărul de vizite. Măcar pentru faptul că România Evanghelică prezintă numeroase cărți de interes pentru cititori (și oferă astfel, pentru edituri, promovarea cărților), măcar pentru acest fapt ar fi normal ca eu, cel care scriu articolele, să beneficiez de credit pentru ele, și să nu-mi fie citite articolele pe ALTE bloguri. În felul acesta, voi face rost în continuare de cărți și voi prezenta citate din ele. Din nefericire, bloggeri-pastori precum Marius Cruceru și Cristian Ionescu (cu vizitatori mulți) afirmă, cu aplomb, că nu sînt interesați să facă reclamă. Dar nici nu prezintă cărți, măcar să pună o copertă undeva, să afle cititorii că există cărți bune și pe diferite subiecte.

– Avînd în vedere tripla infracțiune pe care am semnalat-o, voi scoate blogul neclintit.wordpress.com din lista blogurilor evanghelice pentru cel puțin 3 luni. Pocăiții ar trebui să fie conștienți că tocmai ei trebuie să își spele rufele în ograda lor. Aceste cazuri de furt… evanghelic nu sînt chiar cazuri izolate.

Postări cu subiect asemănător

Furtul… evanghelic (13 februarie 2011)
Furtul… evanghelic – 18 ianuarie 2011
Furtul… evanghelic – 20 decembrie 2010
Furtul… evanghelic – 16 decembrie 2010
Furtul… evanghelic – 8 decembrie 2010

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: