Mana de luni – 4 iulie 2011

DECLARAŢIA DE INDEPENDENŢĂ – PENTRU LOCUL DE MUNCĂ

de Robert J. Tamasy

Data acestui articol “Mana de luni” este 4 iulie. În multe părţi ale lumii această zi este una obişnuită. Totuşi, după cum probabil că ştii, SUA celebrează în 4 Iulie “Ziua Independenţei”, care comemorează data din anul 1776 când “coloniile” şi-au declarat independenţa faţă de Marea Britanie.

Ce înseamnă pentru tine cuvântul “independenţă”? Unii ar putea răspunde că înseamnă să poţi face orice îţi doreşti. Pentru alţii înseamnă să scapi de opresiune şi de un control exagerat. Iată cum este definit acest cuvânt în dicţionar: “starea de a fi liber, nu privat de libertate sau constrâns fizic; eliberare de control extern, amestec în problemele interne sau reglementări impuse; puterea de a determina acţiunile fără nici un fel de constrângeri.”

Independenţa sau libertatea este apreciată şi în domeniul profesional şi al afacerilor, în special de către cei are au aptitudini antreprenoriale. Aceşti oameni doresc să facă munca ce le place, unde şi când vor ei. Evident, un element important îl reprezintă existenţa resurselor necesare pentru a-şi putea urma dorinţele şi vocaţia.

Când eu mă gândesc la independenţă, un lucru care îmi vine în minte este intersecţia dintre muncă (sau cariera profesională) şi credinţa cuiva. Există oameni care susţin o abordare pragmatică, orientată doar spre obţinerea de rezultate, în care nu este loc pentru credinţă. Eu însă nu sunt de acord. De fapt, eu cred că Biblia ne dă instrucţiuni clare pentru a dobândi succesul în afaceri şi activitatea profesională. Iată câteva principii la care merită să medităm:

Libertatea de a deveni ceea Dumnezeu doreşte să fim. Nu vedem niciodată un Volkswagen concurând la cursele de Formula Unu pentru că această maşină nu a fost proiectată pentru astfel de curse. În acelaşi timp, dacă îţi doreşti o maşină confortabilă, cu un design unic şi consum mic, nu vei alege un bolid de Formula Unu. În mod similar, fiecare dintre noi am fost concepuţi într-un mod unic de Dumnezeu, cu personalitate, pasiuni, abilităţi şi talente care ne disting de colegii noştri. Recunoaşterea acestui lucru ne eliberează pentru a găsi împlinirea profesională. “Căci noi suntem lucrarea Lui, şi am fost zidiţi în Cristos Isus pentru faptele bune, pe care le -a pregătit Dumnezeu mai dinainte, ca să umblăm în ele. (Efeseni 2:10).

Libertatea de a face ceea ce este corect. În economia de piaţă atât de competitivă a secolului 21, ce necesită multă atenţie şi efort, suntem deseori tentaţi să ne sacrificăm principiile şi să ne compromitem convingerile pentru a avea succes. Însă încrederea în Dumnezeu – în ciuda circumstanţelor exterioare – ne dă libertatea să păstrăm cu sfinţenie acele valori care generează corectitudinea şi integritatea – şi în final – încrederea. “Fraţilor, voi aţi fost chemaţi la slobozenie. Numai, nu faceţi din slobozenie o pricină ca să trăiţi pentru firea pământească, ci slujiţi-vă unii altora în dragoste.” (Galateni 5:13).

Eliberarea de frică. Trăim, fără discuţie, într-o lume plină de temeri, în care viitorul este imprevizibil. Nesiguranţa în plan economic, politic şi global ne poate produce anxietate. Dacă credem că tot ce se întâmplă este sub controlul lui Dumnezeu – căruia Îi pasă de fiecare dintre noi – dobândim încrederea şi siguranţa pe care nu le putem găsi niciunde în altă parte. “Încrede-te în Domnul din toată inima ta, şi nu te bizui pe înţelepciunea ta! Recunoaşte -L în toate căile tale, şi El îţi va netezi cărările.” (Proverbe 3:5-6). “Nu te teme, căci Eu sunt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu sunt Dumnezeul tău; Eu te întăresc, tot Eu îţi vin în ajutor. Eu te sprijinesc cu dreapta Mea biruitoare.” (Isaia 41:10).

Libertatea de a folosi resursele lui Dumnezeu. Dacă ai început o nouă afacere, ar fi de folos ajutorul unui binefăcător bogat. Biblia afirmă că Dumnezeu este proprietarul tuturor lucrurilor şi că El oferă cu generozitate resursele Sale pentru a fi folosite. Dacă noi facem ceea ce El doreşte, Dumnezeu ne promite că ne va împlini nevoile. “Şi Dumnezeul meu să îngrijească de toate trebuinţele voastre, după bogăţia Sa, în slavă, în Isus Cristos.” (Filipeni 4:19).

Întrebări pentru dezbatere/meditare

1. Care este definiţia ta pentru ’’libertate’’? Ai putea spune că în situaţia ta –  ţinând cont de circumstanţele de la locul de muncă sau din viaţa personală – te simţi “liber”? Explică răspunsul.

2. S-a spus că există oameni care susţin o abordare pragmatică, orientată doar spre obţinerea de rezultate, în care nu este loc pentru credinţă. Eşti de acord cu această abordare? De ce da sau de ce nu?

3. Din experienţa ta, cum a influenţat credinţa – convingerile tale spirituale – modul în care te comporţi la locul de muncă?

4. Cum crezi că este posibil ca o credinţă autentică şi crescândă să ofere un sentiment de libertate oamenilor implicaţi în afaceri şi domeniul profesional, în ciuda schimbărilor şi nesiguranţei lumii în care trăim?

Dacă doreşti să citeşti şi alte pasaje din Biblie legate de acest subiect, caută la: 

Iosua 1:6-9; Psalmi 37:4-5, 139:14; Proverbe 10:9, 11:3, 13:6; Ecclesiast 5:19; Ieremia 29:11.

Robert J. Tamasy este vice-preşedinte pentru comunicare al Leaders Legacy, Inc., o organizaţie non-profit cu sediul în Atlanta, Georgia, SUA. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.leaderslegacy.com.

MANA DE LUNI este tradusă în limba română cu acordul CBMC International şi se distribuie gratuit, la cerere, prin e-mail de asociaţia CBMC România. Tel 0257 259 248, E-mail: cbmc@rdslink.ro Traducere şi adaptare de Ionel Sinaci


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: