Atenție la dezinformările din Mahalaua Vindecătorului – Cazul Ruginoasa

Articolele paranoice ale bloggerului Răsvan Cristian Stoica conțin DESEORI elucubrații, hiperbolizări inutile, bășcălii de mahala, dezinformări și MINCIUNI.

Iată ce citim în Mahalaua Vindecătorului în 12 iulie 2011, în articolul Portocale mecanice (11) Cauboi din toate ţările, treziţi-vă!:

„Ruginoasa a fost şi locul unui cumplit măcel, prin anii ’90, cînd peste o sută de baptişti au fost internaţi în spital cu răni grave provocate de bandele de aşa-zişi credincioşi ortodocşi.”

Expresia „cumplit măcel” e cu totul deplasată. Nu a fost nici un măcel. A fost „molestarea unui grup de baptiști”, ca să folosim expresia lui Gabriel Andreescu, militant român pentru drepturile omului, în capitolul 4, intitulat „Tendințele extremiste din Biserica Ortodoxă Română” din Extremismul de dreapta în România.

În Şedinţa Camerei Deputaţilor din 8 aprilie 1997, deputatul Petru Dugulescu a denunțat „actele de barbarie religioasă” de la Ruginoasa din 30 martie 1997, făcînd următoarea precizare: „În numele credinţei ortodoxe, aproape o mie de oameni au bătut un mic grup de credincioşi baptişti.”

Mai trebuie să insist asupra faptului că „un mic grup” NU înseamnă… „peste o sută”, cum bate cîmpii Răsvan cristian Stoica?

La o săptămînă sau două după incident, la inițiativa mea, un MIC grup de studenți de la Institutul Biblic Emanuel din Oradea am făcut o vizită la Pașcani (de unde erau baptiștii care făceau misiune la Ruginoasa) ȘI LA RUGINOASA, pentru a ne manifesta solidaritatea cu coreligionarii baptiști de acolo. Din ce îmi aduc aminte după 14 ani, a fost vorba de 9 persoane care au fost lovite, dintre care parcă un bărbat și-a pierdut un dinte.

Citind intervenția deputatului Petru Dugulescu, văd că îmi amintesc bine: 9 persoane.

9 persoane nu înseamnă… „peste o sută”!

De asemenea, intervenția deputatului Petru Dugulescu nu menționează că ar fi fost internată vreo persoană în spital. Eu cred că dacă era internat vreun baptist (1 bucată) în spital cu răni grave, atunci avea grijă deputatul Petru Dugulescu să amintească acest lucru. Dărămite dacă erau peste 100 de baptiști gemînd în spital…

De unde pînă unde Vindecătorul scrie despre „peste o sută de baptişti internaţi în spital cu răni grave”?!?

E paranoic…

Cînd se apucă să scrie (din indignare și bășcălie – articolul în care au apărut minciunile era îndreptat împotriva pastorilor penticostali Cristian Ionescu și Petru Lascău, amintiți de două ori în articol), halucinațiile Vindecătorului debitează cele mai neașteptate opinii și… cifre.

Deși e distanță mare între paranoicul paranoicul Răsvan Cristian Stoica (Târgu Neamț) și Ioan Pop (Cluj), cei doi se află pe aceeași pistă, cea a dezinformării iscate dintr-un dezgustător exhibiționism livresc (de proastă calitate). Și nu sînt singurii activiști dezinformatori cu origini în mediul confesional evanghelic – Petru Rusu (Melbourne) e un alt alergător de cursă lungă pe această pistă, cel puțin trei nume îmi vin acum în minte la adresa cărora paranoicul româno-australian a debitat minciuni: Gabi Pal (Melbourne) – în 2010 președintele Consiliului Pastoral al Bisericilor Române Penticostale din Australia și Noua Zeelandă, Ghiță Mocan (Oradea) – pastor la Biserica Penticostală Filadelfia și adminsitratorul celui mai elegant blog dintre cele ale pastorilor penticostali, Alin Cristea (Oradea) – „cel mai vizibil evanghelic român de pe internet, cu cea mai mare longevitate în mediul virtual”, iată că pînă și un paranoic precum Răsvan Cristian Stoica a trebuit să recunoască statutul meu public.

Anumite aspecte se pot recunoaște în stilistica lui Ioan Pop și în cea a lui Răsvan Cristian Stoica – mă refer în primul rînd la exagerările pe care le folosesc atunci cînd vor să construiască un fundament pentru anumite preconcepții pe care le vîră sub nasul cititorilor.

Ioan Pop, cînd folosea numele lui Dănuț Mănăstireanu pentru a exemplifica o anumită chestiune, îl numea doctor în teologie, dar, cînd voia să îl prezinte într-o lumină negativă, Dănuț Mănăstireanu era prezentat cu denumiri care să atragă oprobriul cititorilor. Cînd voia să-l denigreze pe Alin Cristea, acesta era prezentat ca „tartorele și milițianul blogosferei evanghelice române” sau, mai nou, „taur baptist care ar trebui castrat de Uniunea Baptistă”, dar cu alte ocazii, cînd exista interesul unei anumite reputații, Ioan Pop îl indica ca fiind, de exemplu, unul care a prezentat o carte la TVR Cultural (fapt pe care l-am dezmințit, nefiind adevărat).

O altă tehnică folosită de paranoici e să folosească o anumită măsură de ADEVĂR în ceea ce scriu, dar combină informațiile corecte cu opinii paranoice și cu formulări care induc în eroare cititorii.

Comentariile cititorilor contribuie și ele la jegul care se adună în Mahalalele Evanghelice.

Cea mai mare problemă a blogosferei evanghelice nu este cauzată de pseudopolemicile de notorietate care ne scîrbesc, cea mai mare problemă a blogosferei evanghelice o constituie… obezitatea! (în termenii lui Baudrillard)

La fel ca în viața privată a ființelor umane, și silueta blogurilor evanghelice se poate obținute numai prin efort și, mai ales, printr-un STIL DE VIAȚĂ moderat și dinamic, care subminează sedentarismul.

Nu putem opri dezinformările să zboare deasupra capului nostru, dar le putem opri să-și facă cuib în capul nostru…

Publicitate

4 răspunsuri to “Atenție la dezinformările din Mahalaua Vindecătorului – Cazul Ruginoasa”

 1. 10 postări în Top 100 WP (19.07.2011) « România Evanghelică Says:

  […] Misiune umanitară creştină, “ţepuită” cu 25.000 de euro (timisoaraevanghelica) 45. Atenție la dezinformările din Mahalaua Vindecătorului – Cazul Ruginoasa (romaniaevanghelica) 47. 1 Corinteni 13. Traducţie nouă (vaisamar) 49. Marius & Irina […]

 2. 5 postări în Top 25 WP (20.07.2011) « România Evanghelică Says:

  […] Designerului – 2 (popaspentrusuflet) 14. A început campania electorală (lascaupetru) 25. Atenție la dezinformările din Mahalaua Vindecătorului – Cazul Ruginoasa […]

 3. 3 postări din Rețeaua România Evanghelică în Top 100 WP (20.07.2011) « România Evanghelică Says:

  […] Atenție la dezinformările din Mahalaua Vindecătorului – Cazul Ruginoasa – România Evanghelică 78. Poze: Speranţa “Popas la Cruce”, Stadionul […]

 4. DEZ-MINȚIRE – 8 august 2011 « România Evanghelică Says:

  […] Atenție la dezinformările din Mahalaua Vindecătorului – Cazul Ruginoasa […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: