Iosif Țon și Străjerii

Din manuscrisul cărții “Cazul Iosif Țon (2010-2011)”:

Asocierea lui Iosif Țon cu Mișcarea Străjerilor poate părea oarecum ciudată unor observatori neinițiați ai mediului confesional evanghelic din România, dar și evanghelicilor din bisericile a căror instituționalizare exagerată le-a tocit sensibilitatea spirituală.

Pe de altă parte, explicațiile lui Iosif Țon în legătură cu ultimul an din viața sa conțin destule elemente logice și de sensibilitate spirituală care să îi facă pe observatorii inițiați să perceapă într-o bună măsură direcția pe care s-a lansat Iosif Țon.

Fie că îi echivalăm pe Străjeri cu carismaticii, fie că îi încadrăm în rândul neocarismaticilor (ambele variante mi se par neinspirate, deoarece fenomenul românesc al Străjerilor nu a fost aproape deloc studiat, împachetat în formule cu care să se poată urni dezbaterea, iar lipsa informațiilor a contribuit la exagerări grotești din partea detractorilor Mișcării Străjerilor), relația dintre Iosif Țon și Străjeri constituie unul dintre cele mai interesante fenomene din istoria postdecembristă a evanghelicilor români.

În ceea ce privește anul 2010, doar lansarea cărții lui Vasilică Croitor, Răscumpărarea memoriei. Cultul penticostal în comunism, a depășit ca importanță evenimentul asocierii lui Iosif Țon cu Mișcarea Străjerilor.

Prezenta lucrare nu își propune ca studiu Mișcarea Străjerilor, deci nu conține nici măcar o parte consistentă dedicată Străjerilor. Dar își propune să prezinte efectele pe care asocierea lui Iosif Țon cu Străjerii le-a avut în mediul confesional evanghelic românesc din țară și din diaspora.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: