Cartea „Cazul Iosif Țon (2010-2011)” – Tolba cu intenții

Tolba cu intenții

Am scris această carte având mai multe intenții.

În primul rând, o astfel de carte e necesară pentru a oferi informații despre această perioadă tensionată atât celor din mediul confesional evanghelic, cât și celor din societatea românească care doresc să afle cîte ceva despre cel mai celebru evanghelic român din țară și din străinătate.

Cazul Iosif Țon e, de departe, cel mai interesant, colorat, savuros caz în ultimii 40 de ani la evanghelicii români. Și nu mai puțin CEL MAI IMPORTANT CAZ. De acest caz sînt legate multe nume sonore și multe evenimente și proiecte ale evanghelicilor români de dinainte și de după ’89.

Nu am nici o îndoială asupra faptului că un astfel de caz ar trebui să facă parte din studiul istoriei evanghelicilor din România la instituții confesionale academice precum Universitatea Emanuel din Oradea, Institutul Teologic Baptist din București, Institutul Teologic Penticostal din București.

Această carte se focalizează doar asupra unui an din viața lui Iosif Țon: vara anului 2010 – vara anului 2011.

În al doilea rând, această carte a fost scrisă cu intenția declarată de a fi concepută mai ales cu ajutorul informațiilor de pe Internet, care constituie un aspect semnificativ al vieții cotidiene în secolul 21, de care evanghelicii sunt nevoiți să țină cont.

De asemenea, Cazul Iosif Țon este un evident exemplu al faptului că, pentru evanghelicii români, Internetul a devenit un eșichier pe care se desfășoară importante mișcări de politică confesională.

În al treilea rând, am încercat să concep volumul într-un mod simplu, într-un limbaj relativ accesibil, pentru a putea fi citită în 3-4 ore și pentru a putea fi tradusă relativ ușor în limba engleză.

Evanghelicii din România nu prea oferă informații despre viața lor confesională, informații care ar fi de interes pentru evanghelicii din SUA, unde există numeroase reviste și instituții religioase care ar dori să știe mai multe despre evanghelicii din România, care, ca număr, constituie al treilea grup evanghelic din Europa.

Nu în ultimul rând, acest proiect este, pentru mine, un Facebook al speranțelor. În acest volum, printre rânduri, răsar chipuri ale speranțelor mele și ale altora:

speranța că odată cu apariția acestui volum – scris, cred, de pe o poziție neutră față de Iosif Țon, dacă nu și față de alte persoane, instituții și evenimente –, vom îndrăzni mai mult să abordăm în viitor și alte subiecte, mai mult sau mai puțin incomode, din mediul confesional evanghelic românesc, astfel de proiecte având nevoie însă de informații care nu se obțin chiar ușor;

speranța că va crește numărul celor motivați să dedice timp și resurse unor demersuri similare care să crească gradul de informare și să submineze activitatea opiniomanilor pe Internet și a cîrcotașilor dezinformatori din curtea bisericilor evanghelice;

speranța că, într-o lume în care evanghelicii se bucură acum de libertatea de exprimare, a grăi adevărul și a nu-l muta cu neglijență dintr-un loc într-altul va deveni o componentă principală a vieții private și publice a evanghelicilor români.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Alin Cristea, 44 de ani, Oradea

16 august 2011

Postări cu subiect asemănător

Cartea “Cazul Iosif Țon (2010-2011)” – prima variantă a manuscrisului
Cine este Iosif Țon?
Iosif Țon și Străjerii
Cazul Iosif Țon – Cronologie
Cazul Iosif Țon – Declarații
După Atlanta: Daniel Brânzei versus Iosif Țon
Bă, pocăiților, care sînteți carismatici?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: