Cartea „Cazul Iosif Țon (2010-2011)” – Mateaș Zidarul

Mateaș Zidarul

Am păstrat acest nume cu care a devenit notoriu în blogosfera evanghelică pastorul baptist Adrian-Mihai Mateaș, a cărui scrisoare (datată 18 decembrie 2010) a fost publicată în 31 decembrie 2010 (!) ghiciți unde? Pe blogul lui Marius Cruceru, desigur.

Documentul conține peste 9.600 de cuvinte – adică vreo 20-30 de pagini!

Este un document important pentru istoria evanghelicilor din România din ultimii 20 de ani. Folosind ca pretext Cazul Iosif Țon – scrisoarea are titlul “Iosif Țon, mișcarea carismatică și provocarea foștilor studenți” –, pastorul Adrian-Mihai Mateaș face de fapt o microradiografie a relațiilor dintre baptiști și penticostali.

Documentul e important pentru că relevă reflexele confesionale agresiv-ideologice ale baptiștilor români față de penticostali. Fiind un document consistent, poate fi un foarte un bun punct de plecare pentru cei interesați de pneumatologie sau de istoria relației baptiștilor, în România, cu penticostalii.

Orice student la teologie sau orice pastor evanghelic ar trebui să dețină acest document. Dacă reușește să-l facă rost de undeva!

Căci Marius Cruceru a retras scrisoarea de pe blogul său și a prezentat în 4 ianuarie 2011 scuze “publice faţă de fraţii penticostali răniţi sau întristaţi, prin ricoşeu, de remarcile dure din scrisoarea publică a pastorului Mateaş, scrisoare pe care am găzduit-o pe blogul meu”.

Mateaș Zidarul ajunsese să scrie: “Penticostalii prin crezul lor sofisticat, în privința Duhului Sfânt, devin eretici față de doctrina biblică a mântuirii.

Emanuel Conțac, lector la Institutul Teologic Penticostal din București, doctor în filologie și unul dintre condeiele talentate în blogosfera evanghelică, îi dăduse replică (competentă și ironică) în două articole din 2 și 3 ianuarie 2011.

De reținut faptul că Mateaș Zidarul, spre deosebire de numeroși alți comentatori implicați în Cazul Iosif Țon, menționează că mișcarea carismatică are două ramuri: cea apărută în anii 60 și cea apărută în anii 80 (al treilea val).

De asemenea, să reținem și portretul pe care i-l face împricinatului Iosif Țon:

Fratele Iosif Țon este o personalitate marcantă a spațiului neoprotestant românesc și de asemenea, cunoscut în Europa și America. Erudiția masivă, capacitatea pedagogică prodigioasă și vârsta respectabilă îl fac un combatant redutabil, în orice dispută, cu oricine. Discursul și argumentarea dânsului urmează linii logice lungi și impecabile. Cine citește cărțile dânsului se poate delecta cu o lectură foarte plăcută și coerentă cum rar le este dat cititorilor pasionați, între care mă numesc și pe mine, să aibă. Chiar și când spune vreo prostie, o poate prezenta savant.”

Mateaș Zidarul (nu) se încurcă însă în savantlâcuri…

Postări cu subiect asemănător

Cine este Iosif Țon?
Iosif Țon și Străjerii
Cartea “Cazul Iosif Țon (2010-2011)” – Tolba cu intenții
Cartea “Cazul Iosif Țon (2010-2011)” – prima variantă a manuscrisului
Cartea “Cazul Iosif Țon (2010-2011) – Strategii fatale: Internet, mon amour
Cazul Iosif Țon – Cronologie
Cazul Iosif Țon – Declarații
După Atlanta: Daniel Brânzei versus Iosif Țon
Bă, pocăiților, care sînteți carismatici?

Publicitate

2 răspunsuri to “Cartea „Cazul Iosif Țon (2010-2011)” – Mateaș Zidarul”

  1. Vaisamar Says:

    In postarea mea de mai jos dădeam un link către scrisoarea respectivă. Constat că link-ul este valabil şi că documentul este accesibil pe această cale.

    http://vaisamar.wordpress.com/2010/12/31/de-ce-cred-ca-nici-cultul-baptist-nici-aga-rve-n-au-fost-suficient-de-%E2%80%9Einchizitoriali%E2%80%9D-cu-iosif-ton/

  2. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: