Cultură cinematografică (7): Lista lui Schindler

Duminică – 21 august 2011, Kanal D, 22.00
Lista lui Schindler / Schindler’s List – Oscar, Globul de Aur, BAFTA, nom. César pt. cel mai bun film străin
Dramă, SUA, 1993
Regia: Steven Spielberg – Oscar, Globul de Aur, BAFTA
Cu:
Liam Neeson – nom. Oscar, nom. Globul de Aur, nom. BAFTA
Ben Kingsley – nom. BAFTA pt. rol secundar
Ralph Fiennes – Globul de Aur, nom. Oscar, nom. BAFTA pt. rol secundar

6 premii Oscar [11]
3 premii Globul de Aur [6]
3 premii BAFTA [4]

“Un film profund şi dur, pasionant şi cumplit, sumbru şi de neuitat. Şi totuşi, plin de speranţă. Unul dintre cele mai bune, dacă nu chiar cel mai bun film despre Holocaust.” (Jean-Pierre Lavoignat) (Cinema… un secol şi ceva, 2002)

“Spielberg antrenează spectatorul în cele mai cumplite momente ale Istoriei şi, cu toate acestea, spectatorul iese din sală înnobilat.” (Peter Bart) (Cinema… un secol şi ceva, 2002)

“Povestitor fără pereche, Spielberg a ştiut să găsească toate unghiurile, toate procedeele narative, toate artificiile de regie pentru a-şi aduce contribuţia la lupta împotriva uitării şi pentru a impresiona publicul larg, publicul său, demarcîndu-se de documentarele făcute pe acest subiect de regizori ca Alain Resnais sau Claude Lanzmann. Filmul evidenţiază, cu o abilitate demnă uneori de un acrobat, descrierea clinică a atrocităţilor şi totodată rezistă la tentaţia melodramei.” (Christian Jauberty) (Cinema… un secol şi ceva, 2002)

“Spielberg a ştiut să găsească detalii penetrante în evocarea sa. Maestrul suspansului creează o secvenţă de neuitat în camera de gazare. Numai că problema universală a artei e cum de au fost posibile ororile, nu exhibarea ororii în sine. La această întrebare crucială realizatorul se dovedeşte incapabil să răspundă. ‘Lista’ devine un ‘Park’ în care, prin mulţimile îngrozite, foiesc ‘dinozauri’ îmbrăcaţi în uniforme S.S., Schindler rămînînd la fel de neexplicat ca şi călăul paranoic. Se spune că subiectul ar fi trebuit atribuit abordat de Billy Wilder. Spielberg a obţinut, primul, drepturile şi banii, şi l-a făcut el. Alternativa te lasă, totuşi, pe gînduri.” (Dicţionar universal de filme, 2002)

Publicitate

2 răspunsuri to “Cultură cinematografică (7): Lista lui Schindler”

  1. Problema universală a artei « Clujul Evanghelic Says:

    […] Problema universală a artei e cum de au fost posibile ororile, nu exhibarea ororii în sine. (Dicţionar universal de filme, 2002 citat pe România Evanghelică) […]

  2. Cultură cinematografică (8): Trandafirul roșu din Cairo « Romania Evanghelica Says:

    […] (4): Avatar Cultură cinematografică (5): Cădere liberă Cultură cinematografică (6): Concertul Cultură cinematografică (7): Lista lui Schindler Share this:FacebookTwitterLinkedInLike this:LikeBe the first to like this […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: