O apărare a sionismului creștin (2)

O apărare a sionismului creștin – un răspuns dat lui Stephen Sizer și John Stott, Societatea Biblică din România, Oradea, 2011, 164 p.

“Patru tipuri de teologie sunt folosite în sprijinul antisionismului:

1. Teologia liberală. Cu presupozițiilor lor legate de paternitatea universală a lui Dumnezeu și fraternitatea tuturor oamenilor, ea este inerent opusă ideii de alegere divină a unei națiuni în detrimentul alteia (teologii numesc această problemă “scandalul preferinței”). Se consideră că Noul Testament “iluminat” a lăsat în urmă toate acestea.

2. Teologia înlocuirii. Biserica internațională a înlocuit Israelul național ca popor al lui Dumnezeu pe pământ, moștenind toate binecuvântările, dar nu și blestemele lor.

3. Teologia împlinirii. Israel a fost redus la o “rămășiță” reprezentată de un singur evreu adevărat în persoana lui Isus. În El, toate promisiunile făcute poporului Israel au fost împlinite și extinse apoi asupra tuturor celor care cred în El, fie ei evrei sau neevrei.

4. Teologia eliberării. Avându-și originile în rândul preoților catolici din America Latină și adoptată acum de mulți creștini palestinieni, Evanghelia e văzută ca vestea bună a eliberării de nedreptate, sărăcie și asuprire, cu un accent puternic asupra drepturilor omului.” (p. 18-19)

Publicitate

Un răspuns to “O apărare a sionismului creștin (2)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: