Este Ioan 3:16 nucleul Evangheliei? (10)

Este Ioan 3:16 nucleul Evangheliei? – David Pawson, Societatea Biblică din România, Oradea, 2011, 90 p.

“Versetul 16 nu redă spusele lui Isus. Acest lucru este foarte important pentru mine. Am spus mai devreme că nici Isus și nici apostolii nu au vorbit vreodată necredincioșilor despre dragostea lui Dumnezeu. Aceasta ar fi fost singura excepție. Dacă în versetul 16 Isus ar fi continuat dialogul cu Nicodim, El i-ar fi vorbit despre dragostea lui Dumnezeu unui necredincios – ceea ce ar fi dovedit că greșesc – dar nu este așa.

Este oare important să înțelegem cine a spus acele lucruri, Isus sau Ioan? Da, contează foarte mult. În parte, după cum am arătat, pentru că Isus nu ar fi vorbit despre dragostea unui Dumnezeu unui necredincios – nu a făcut așa ceva niciodată – dar în primul rând pentru că trebuie să ne întrebăm de ce a spus Ioan aceste lucruri și cui. Aceasta înseamnă că versetul 16 trebuie tratat în mod diferit. Și trebuie să ne întrebăm de ce a adăugat Ioan acest comentariu la conversația cu Nicodim. Nu toate cele patru evanghelii au fost scrise pentru necredincioși. (Am subliniat acest aspect foarte mult și foarte clar în volumul Unlocking the Bible [Să înțelegem Biblia]), carte în care îți sugerez să citești capitolul despre Ioan, intitulat: “De ce a fost scris Ioan?”). Se presupune că, dacă versetul 3:16 face parte dintr-o evanghelie, aceasta este evanghelie pentru necredincioși. Acest verset este o veste bună și, prin urmare, versetul Ioan 3:16 poate fi folosit în evanghelizare, din moment ce evangheliile sunt evanghelistice. Dar nu este așa. Două dintre cele patru “evanghelii” au fost scrise pentru credincioși, iar celelalte două pentru necredincioși. Și este foarte important să folosim cele patru evanghelii conform intenției cu care au fost scrise. De fapt, doar una dintre ele este numită “evanghelie”, cea a lui Marcu. Ioan nu și-a numit epistola evanghelie, noi am făcut asta. Și cred că din acest motiv am rămas noi cu impresia greșită că aceasta s-ar adresa necredincioșilor. Mai mult, Evanghelia după Ioan a fost distribuită gratuit în multe acțiuni de evanghelizare, ca fiind evanghelia care trebuie să ajungă la oameni. Însă aceasta este cea mai nepotrivită evanghelie de dat necredincioșilor. Aceasta nu este o evanghelie pentru necredincioși! Cred că unii o distribuie astfel doar în speranța că lumea o va citi măcar până la versetul 3:16. Însă eu nu am auzit niciodată un evanghelist să predice din Ioan capitolul 1. Ai auzit vreodată o predică de evanghelizare bazată pe textul: “La început era Cuvântul, și Cuvântul era Dumnezeu și Cuvântul era Dumnezeu?” Încearcă să predici despre asta unui necredincios. Ar însemna să îl confrunți cu un crez de-a dreptul imposibil – preexistența eternă a lui Cristos. Iar acesta nu este cel mai potrivit lucru cu care să începi o discuție cu un necredincios. Evanghelia după Ioan a fost una dintre cele două scrise pentru credincioși.” (p. 73-74)

“Ioan 3:16 nu spune nimic despre pocăință și botez, două aspecte esențiale pentru intrarea în Împărăție. De ce nu menționează Ioan 3:16 pocăința și botezul? Răspunsul este foarte simplu. Oamenii cărora le-a fost adresat se pocăiseră deja și erau botezați. Ei nu mai aveau nevoie de acest mesaj. Ci aveau nevoie să audă mesajul: Continuați să credeți, ca să continuați să aveți viață veșnică. A respecta conținutul și scopul acestei evanghelii înseamnă a recunoaște că Ioan 3:16 nu vorbește despre cum devii creștin, nu vizează o situație de evanghelizare. Ci este un mesaj mult mai important, adresat creștinilor. Continuați să credeți!” (p. 81-82)

2 răspunsuri to “Este Ioan 3:16 nucleul Evangheliei? (10)”

  1. Un comentariu pe blogul lui Dyo (10.09.2011) « Romania Evanghelica Says:

    […] să fie totul și mai complicat, David Pawson ridică întrebarea: Este Ioan 3:16 nucleul Evangheliei? În cartea cu același nume, autorul face afirmații șocante! Dar […]

  2. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: